Annonce
Odense

Trabant-humor i fjendeland

Militærtrabanten var oprindelig en zebrastribet fiskeudflugtsbil, som entusiasterne har sat i stand.

Tilskuerne fik åndenød i den blå udstødningsgas fra en Trabant, da Fyns Militærhistoriske Samling viste gamle militærkøretøjer frem

ODENSE: Egentlig er han vist oberst og hedder noget så mundret som Sigfried Sauerkraut. Men lige nu reagerer han, når folk kalder ham Peter.

Begge udgaver går rundt i militærtøj og kan godt lide gamle militærhistoriske køretøjer, omend fra hver sin del af jerntæppet.

Peter - med efternavnet Freisleben - står denne søndag formiddag foran sin 43 år gamle pansrede engelske rekognosceringsvogn og nyder lyden af den sekscylindrede Rolls Royce-motor, der spinder som en lystig løve.

"Fritten" kan køre 93 km/t både forlæns og baglæns og knalder seks røgbomber af i en fart, hvis den løber ind i fjenden, for så at prøve at slippe væk i forvirringen bag efter.

Bilen er et af de mange militærhistoriske køretøjer, som blev vist frem i weekenden i anledning af Fyns Militærhistoriske Samlings 25 års jubilæum, men musikkens fra motoren glider snart ud til fordel for en større disharmonisk symfoni i baggrunden.

En stor østtysk kommandovogn buldrer og brager næsten samtidig med, at en grøn Trabant varmer totakts-motoren op og spytter en tåge af blå udstødningsgas ind i messeteltet, hvor et par gæster nyder en kop erstatningskaffe til lyden af original grænsetrops-musik.

- Puuuha, siger en mand, som står lidt uheldigt. Han hoster og løber væk.

- Det er godt nok slemt... men jeg ryger heller ikke.

Uden rigtigt at bemærke det, har Peter Freisleben ført deres udsendte med ind i Østzonen, det tidligere DDR, som har sit eget hjørne på udstillingen. Her patruljerer soldaterne i uniformer fra de tidligere Warszawapagtlande med AK-47 geværer.

Trabanten er en gammel fiskeudflugtsbil, oprindelig zebrafarvet, som nu er restaureret, malet grøn og lavet om til en grænsepolitibil med blink og horn på taget.

- Trabanterne er lavet af noget underligt fiber-materiale. I forbindelse med skrotningen af en masse biler forsøgte man at brænde dem af, men materialet brændte ikke, smiler Peter Freisleben.

- Hvad var det, du sagde der... underligt fiber-materiale. Det vil blive indrapporteret, lyder det skarpt fra en af de østtyske soldater, som står ved siden af.

Peter Freisleben er pludselig kommet i karambolage med sin anden identitet, den som østtysk oberst. For han er nemlig også en del af "Team East", et hold hardball-entusiaster, som holder sammen på ottende år.

Hardball minder lidt om paintball, men i stedet for maling skyder deltagerne med 6 mm plastickugler. De er inddelt i hold, som kæmper mod hinanden, indtil sidste mand er nede. Og Team East har altså valgt som var de rollespillere at leve sig fuldstændig ind i det østtyske univers.

Annonce
Team East præsenterer DDR-fane.

Stasi-arkiv

- Vi har også et Stasi-arkiv, hvor man anonymt kan melder sine venner, hvis de siger noget grimt om Trabanten eller andet fra DDR. Så kommer folk for retten, hvor man kan blive dømt til at give en omgang til alle de andre, og derudover består straffen så i at løbe over til fjenden med rotorblink på hjelmen. Ens våben skal være afladt, og man skal virke truende. Hvis man vender om i forsøget, bliver man selvfølgelig skudt af sine egne, siger Sigfried...øh, Peter Freisleben.

Team East har 12 medlemmer - bl.a. en læge, som faktisk er uddannet lokomotivfører. Men han råder over et gammelt østtysk lægesæt med glassprøjter og lange kanyler.

- Når han kommer gående med en af dem fyldt med en grim selvlysende væske, bliver de fleste meget hurtigt raske igen, griner Peter Freisleben, der inden længe skal på en helt specielt tur.

- Vi skal ned og se Erich Honeckers førerbunker, den han skulle have siddet i, hvis 3. Verdenskrig brød ud. Hovedindgangen har været forseglet i mange år, men nogle bunker-entusiaster fandt en nødudgang og har nu i en kort periode fået lov til at besøge bunkeren, som derefter vil blive lukket igen. Honecker betyder jo noget særligt for vores klub. Vi holder ikke julefrokost sammen, men vælger i stedet at fejre hans fødselsdag, siger Peter Freisleben med et glimt i øjet.

- Vi har godt nok rykket denlidt, så den ligger tættere på julen.

Pas på - selvskydnings- anlæg! advares der.
krigsleg
krigsleg
krigsleg
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Utroværdig optræden af to Venstre-folk

Hvis man vil være en troværdig politiker, skal man gøre mere end at udstede nogle hastige løfter for at tækkes pressen og vælgerne. Man skal også sikre sig, at de løfter, man udsteder, bliver omsat til faktisk, praktisk virkelighed. Derfor er der grundlag for at se endog ganske kritisk på to Venstre-politikere, Bo Libergren og Herdis Hanghøi, og deres optræden i en konkret sag fra Faaborg-Midtfyn Kommune. Sagen, som er blevet beskrevet i avisen flere gange, senest i mandagsavisen, handler om en ung kvinde, der lider af muskelsvind. Kvinden havde allerede for et halvt år siden et hjælpemiddel, et såkaldt vippeleje, der var så nedslidt, at det kun var delvist funktionsdygtigt, hvilket i længden kan blive invaliderende for kvinden. Imidlertid var kommunen og regionen endt i en strid om, hvem der skulle betale de cirka 30.000 kroner, som et nyt vippeleje koster - selvom loven fastslår, at kvinden burde have haft sit hjælpemiddel uden yderligere diskussion. Det var en pinlig sag for både Faaborg-Midtfyn Kommune og for Region Syddanmark, og derfor lovede både Bo Libergren og Herdis Hanghøi, at de ville sørge for, at den 21-årige Mai-Britt Knudsen fik et nyt vippeleje, så hun også fremover kan træne sine muskler og dermed stå på sine egne ben. Det er imidlertid ikke sket. Og derfor fremstår begge Venstre-folks løfter som utroværdige. Det var godt, at de to Venstre-folk i sin tid var så hurtige til at kræve handling, for det viser, at de to engagerer sig oprigtigt i borgernes problemer. Det er til gengæld virkelig skidt, at Mai-Britt Knudsen ikke har fået sit hjælpemiddel nu, hvor der er gået et halvt år. I Danmark har vi gennemgående dygtige og sanddru politikere, som er langt mere ordholdende, end man kan få indtryk af, når man følger den offentlige debat, ikke mindst debatten på de sociale medier. Derfor vil det være klogt, at Libergren og Hanghøi får løst sagen. Altså: Løst den rigtigt. Og ikke blot løst den ved at afgive endnu et løfte. Alt andet vil være utroværdigt.

Faaborg-Midtfyn

Dommer fra arkitektkonkurrence står fast i forsvar af omstridt faaborg-bygning: Helios pirrer mine sanser

Annonce