Annonce
Sydfyn

Træt af kø? Her er der plads: Besøg bunkermuseet, en smedje og et forfatterhjem

Johannes Jørgensens Hus på Fruestræde 15 i Svendborg er et museum og barndomshjemmet for den berømte forfatter og æresborger i Svendborg. Selvom museet oplever ekstra mange besøgende i disse uger, er der langt fra proppet. Foto: Helene Thau Jackson.
Annonce

Her er tre forslag til seværdigheder i Svendborg, der er gratis og hvor du ikke skal stå som sild i en tønde.

1 Johannes Jørgensens Hus

Johannes Jørgensens hus har skiftende udstillinger af bøger og plakater, men er ellers fuldstændig bevaret, som da forfatteren levede. Foto: Helene Thau Jackson.

Johannes Jørgensen, æresborgeren, forfatteren og sangskriveren, der levede fra 1866 til 1956, har ikke blot en vej, men også et hus i Svendborg, der ærer hans minde.

Det er Svendborg Bibliotek med bibliotekar Henrik Hagsholm Pedersen i spidsen, der står for at holde huset åbent:

- Det er et fint, gammelt forfatterhjem fuld af atmosfære, en dejlig have og med skiftende udstillinger af bøger og plakater. Det er fuldstændig bevaret, som da han levede frem til 1956 med møbelment helt tilbage fra den 19. århundrede, og for dem, der interesserer sig for litteratur, er han jo en meget kendt person.

På Fruestræde 15 i Svendborg kan man hver tirsdag, onsdag og torsdag fra klokken 14 til 16 i juli og august besøge barndomshjemmet og det hus, han boede i i sine sidste år. Og for dem, der ikke nødvendigvis kender til den svendborgensiske forfatter, opsummerer Henrik Hagsholm Pedersen:

- For det første er Johannes Jørgensen æresborger i Svendborg, og så har han et kæmpe forfatterskab bag sig på over 100 bøger. Blandt andet en helgenbiografi og roman om Frans af Assisi, der er kendt i hele verden, erindringsværket "Mit livs legende", som lige er udkommet i en ny udgave, og så skrev han teksten til sangen "Nu lyser løv i lunde", som stadig er i Højskolesangbogen i dag.

Besøgstallet ligger normalt på omkring fem gæster om dagen, men de seneste uger har museet nogle dage set besøgstallene firedoble.

- De sidste par uger har der nogle dage været mellem 15 og 20 gæster, så det er virkelig en eksplosion og et højt tal for Johannes Jørgensens Hus, og selvom det for mange måske er et lidt smallere emne, så er det jo uhyre interessant.

2 Bunkeren i Ollerup

Under jorden ved Gymnastikhøjskolen I Ollerup ligger en bunker fra 1943, der idag er et museum. Her er åbent 24 timer i døgnet, så der er rig mulighed for at undgå kø. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær

I 1943 beslaglagde tyskerne de tre skoler i Ollerup og støbte en bunker nær skolerne. Formålet med bunkeren var at være beskyttelsesrum for de tyske soldater under luftalarmer. Efter krigen lå bunken i mange år hen, men i 2002 gik en gruppe frivillige sammen om at skabe en forening omkring bunkeren og åbne den op for offentligheden.

Idag er bunkeren ved Gymnastikhøjskolen i Ollerup åbent døgnet rundt hele sommerhalvåret, fortæller foreningens formand, Aage Sækmose.

- Det er åbent fra maj til november døgnet rundt, så man kan bare komme, og der er lys, som tænder og slukker.

Og der er mange grunde til at besøge stedet, mener han.

- Bunkeranlægget blev bygget i 1940'erne og restaureret i 2003. Der er 60 plancher, så man på egen hånd kan følge, hvad der foregik. Det er simpelthen bare at gå en tur i gennem, læse plancherne og så beundre den japanske have og smukke udsigt, man har fra bunkeranlægget.

Aage Sækmose har ikke noget overblik over, hvor besøgt bunkeren er, men han forsikrer, at der er god plads.

- Jeg vil vurdere, at der har været mange flere mennesker end normalt denne sommer, for hver gang jeg har været der, har der været nogen, men det er ikke sådan, at man står i kø overhovedet. En stor del kommer også for at bruge vores bænkefaciliteter til at spise medbragt mad eller drikke eftermiddagskaffe.

3 Den Gamle Smedie

Den Gamle Smedie har indtil nu været lukket henover sommeren, men fra tirsdag den 4. august vil der igen være åbent for besøgende hver tirsdag fra klokken 9 til 13, hvor du kan opleve det gamle smedehåndværk. Arkivfoto.

Hvordan så smedeværkstedet ud i gamle dage?

I en lille smedje i Svendborg kan du opleve ild i essen, hamren og banken, og jern, der gløder rødt, som det gjorde for 100 år siden.

Smedjen har indtil nu været lukket henover sommeren, men fra tirsdag den 4. august vil der igen være åbent for besøgende hver tirsdag fra klokken 9 til 13, fortæller formand for smedjens forening, Vagn Jensen.

- Der kommer ikke særlig mange, men det, man kan opleve, er det gamle fag, Man kan se, hvad der sker, når der er ild i essen, når jern bliver rødglødende, og vi vil også gerne smede for jer på den gammeldags måde.

Den Gamle Smedie er fra omkring 1840'erne og lå oprindeligt ved en stor gård på Hallingskovvej. Senere blev smedjen flyttet ned til et stykke jord i Christiansminde, og da den i 1993 måtte rives ned, fordi man skulle anlægge en større vej tætved, finansierede Metal Svendborg, at smedjen blev flyttet til Christiansmindevej 55, hvor den står i dag.

Ifølge Vagn Jensen er smedjen i Svendborg ganske unik.

- Det er et af de sidste steder her på Sydfyn, vel i hele Danmark, hvor der er en gammel smedje med fuldt originalt værktøj og maskiner fra dengang den blev bygget.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sydfyn

Mand reddet op af Svendborg Havn

Annonce