Annonce
Nordfyn

Træskibet Castor erklæret totalskadet

Branden brød ud, da Castors skipper slog strømsystemet til før en planlagt sejlads om eftermiddagen den 20. september. Arkivfoto: Thomas Gregersen

Frivillige fortsætter kampen for Bogenses sejlende vartegn efter en alvorlig brand i september.

Bogense: Castors forsikringsselskab har nu kastet håndklædet i ringen efter næsten to måneders arbejde på at gennemgå skaderne og indhente tilbud fra forskellige værfter. Torsdag gjorde Søfartsstyrelsen så det, der svarer til at klippe pladerne på en bil.

Træskibet Castor må ikke sejle, før det har været igennem en omfattende genopbygning. Det var et hårdt slag for Bogense - og ikke mindst for de mange frivillige, da Castor den 20. september pludseligt stod i flammer ved kajen i Bogenses gamle havn, og skaderne har vist sig at være mere alvorlige end først antaget.

Det har dog ikke fået de mange frivillige omkring skibet til at give op. Ligesom skibet selv, flyder håbet stadig.

- Vi tror, håber - og er klar til at kæmpe for Castor. Det bliver en stor opgave, men hun skal nok komme tilbage til Bogense, hvor hun hører hjemme, mener bestyrelsesformand i M/S Castor, Henning Gammelgaard Andersen.

Forsikringsselskabet har, efter granskning af de forskellige tilbud på reparationsarbejdet, valgt at erklære Castor for totalskadet og udbetale den maksimale forsikringssum på 600.000 kroner.

- Nu er vi selv i gang med at gennemgå tilbuddene og se, om der er noget, der kan gøres billigere. Men det ser ud til, at arbejdet kommer til at gå noget over forsikringssummen. I værste fald kommer vi til at mangle nogle hundrede tusinde, fortæller Henning Gammelgaard Andersen.

Annonce

Kort om Castor

Den brændte turbåd Castor blev bygget i Esbjerg i 1936 og sejlede indtil midt i 1950'erne på fiskeri i Nordsøen.I 1960'erne gennemgik skibet en ombygning, hvor det blev indrettet som lejrskoleskib for unge kriminelle.Senere kom skibet til at sejle med turister og chartergæster.I 1996 blev det købt af en kreds af borgere i Bogense, hvor det siden har været hjemmehørende.I 2014 gik Castor fra at være et aktieselskab til at blive Den Selvejende Institution Castor af Bogense. Hvilket gav mulighed for at søge fonde og tilskud til driften.Turskibet er 52 fod langt og 16 fod bredt. Det vejer 40 ton, har en dybgang på 3 meter og medtager 39 passagerer

Skroget skadet af varme

- Det har været en lidt træg omgang med forsikringen, så vi har ikke kunnet komme videre. Men nu ligger den endelige skadesrapport klar, og samtidig fandt Søfartsstyrelsens skibstilsyn flere skader, da de var ombord i torsdags, fortæller bestyrelsesformanden.

I første omgang var det ledningsnet og slanger på maskinen, der gik ild i, men under skibstilsynets gennemgang blev der også fundet en del brandskader på selve skroget.

- Det drejer sig både om nogle spanter og et stykke af siden på skroget, der er svækket af varmen og skal skiftes, fortæller Henning Gammelgaard Andersen.

Skibet er rengjort for de voldsomme sodskader efter branden, men formanden slår fast, at Castor ikke kommer på værft, før bestyrelsen er sikker på, at man kan betale regningen.

- Vi fortsætter planlægningen af 2019, som om Castor skal sejle næste år, men økonomien er det svævende punkt, og jeg har svært ved at sige noget konkret om den del af arbejdet lige nu, siger Henning Gammelgaard Andersen.

De frivillige bag Castor har oplevet en massiv interesse og opbakning siden branden, og det har været med til at styrke håbet om at få det 82 år gamle træskib tilbage på Kattegat.

Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Badmintonforbund er begejstret for Odense

Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Annonce