Annonce
Nordfyn

Træskibet Castor erklæret totalskadet

Branden brød ud, da Castors skipper slog strømsystemet til før en planlagt sejlads om eftermiddagen den 20. september. Arkivfoto: Thomas Gregersen

Frivillige fortsætter kampen for Bogenses sejlende vartegn efter en alvorlig brand i september.

Bogense: Castors forsikringsselskab har nu kastet håndklædet i ringen efter næsten to måneders arbejde på at gennemgå skaderne og indhente tilbud fra forskellige værfter. Torsdag gjorde Søfartsstyrelsen så det, der svarer til at klippe pladerne på en bil.

Træskibet Castor må ikke sejle, før det har været igennem en omfattende genopbygning. Det var et hårdt slag for Bogense - og ikke mindst for de mange frivillige, da Castor den 20. september pludseligt stod i flammer ved kajen i Bogenses gamle havn, og skaderne har vist sig at være mere alvorlige end først antaget.

Det har dog ikke fået de mange frivillige omkring skibet til at give op. Ligesom skibet selv, flyder håbet stadig.

- Vi tror, håber - og er klar til at kæmpe for Castor. Det bliver en stor opgave, men hun skal nok komme tilbage til Bogense, hvor hun hører hjemme, mener bestyrelsesformand i M/S Castor, Henning Gammelgaard Andersen.

Forsikringsselskabet har, efter granskning af de forskellige tilbud på reparationsarbejdet, valgt at erklære Castor for totalskadet og udbetale den maksimale forsikringssum på 600.000 kroner.

- Nu er vi selv i gang med at gennemgå tilbuddene og se, om der er noget, der kan gøres billigere. Men det ser ud til, at arbejdet kommer til at gå noget over forsikringssummen. I værste fald kommer vi til at mangle nogle hundrede tusinde, fortæller Henning Gammelgaard Andersen.

Annonce

Kort om Castor

Den brændte turbåd Castor blev bygget i Esbjerg i 1936 og sejlede indtil midt i 1950'erne på fiskeri i Nordsøen.I 1960'erne gennemgik skibet en ombygning, hvor det blev indrettet som lejrskoleskib for unge kriminelle.Senere kom skibet til at sejle med turister og chartergæster.I 1996 blev det købt af en kreds af borgere i Bogense, hvor det siden har været hjemmehørende.I 2014 gik Castor fra at være et aktieselskab til at blive Den Selvejende Institution Castor af Bogense. Hvilket gav mulighed for at søge fonde og tilskud til driften.Turskibet er 52 fod langt og 16 fod bredt. Det vejer 40 ton, har en dybgang på 3 meter og medtager 39 passagerer

Skroget skadet af varme

- Det har været en lidt træg omgang med forsikringen, så vi har ikke kunnet komme videre. Men nu ligger den endelige skadesrapport klar, og samtidig fandt Søfartsstyrelsens skibstilsyn flere skader, da de var ombord i torsdags, fortæller bestyrelsesformanden.

I første omgang var det ledningsnet og slanger på maskinen, der gik ild i, men under skibstilsynets gennemgang blev der også fundet en del brandskader på selve skroget.

- Det drejer sig både om nogle spanter og et stykke af siden på skroget, der er svækket af varmen og skal skiftes, fortæller Henning Gammelgaard Andersen.

Skibet er rengjort for de voldsomme sodskader efter branden, men formanden slår fast, at Castor ikke kommer på værft, før bestyrelsen er sikker på, at man kan betale regningen.

- Vi fortsætter planlægningen af 2019, som om Castor skal sejle næste år, men økonomien er det svævende punkt, og jeg har svært ved at sige noget konkret om den del af arbejdet lige nu, siger Henning Gammelgaard Andersen.

De frivillige bag Castor har oplevet en massiv interesse og opbakning siden branden, og det har været med til at styrke håbet om at få det 82 år gamle træskib tilbage på Kattegat.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Odense

Letbanens etape to: Venstre vil lade vælgerne tale inden beslutning

Annonce