Annonce
Faaborg-Midtfyn

Træmand skrællede barken af sig selv

Per Obling byggede sin ørne-pergola til brug på Brahetrolleborg Game Fair, og han regner ikke med at få den solgt. Foto: Bent Warncke
Efter et langt liv som fastansat lærer er 56-årige Per Obling fra Diernæs sprunget ud som kunstner og selvstændig.

Diernæs: Der er noget fascinerende symbolik i, at skovmanden Per Obling efter tre årtier som statsansat lærer med pension og ordnede forhold nu har krænget barken af sig selv og er i færd med en forvandling til en sprudlende, storgrinende kunstnertype, der ser kreative muligheder i selv den mindste lille planke.

- Det er et kæmpe spring, jeg har taget, men jeg haft lysten i mange år, og nu skulle det så være. Jeg har ikke fortrudt det i et eneste sekund, fortæller han.

En kort præsentation: Per Obling, 56 år, bosat i Diernæs og uddannet skov- og naturtekniker. I 28 år har han som underviser på Kolds College uddannet unge mennesker til en karriere inden for skovbrug. Men i foråret sagde han sit job op for per 1. august at springe ud som selvstændig med firmaet Woodling.

- Det er det bedste, jeg nogensinde har gjort. Jeg har altid haft en kreativ side i mig, men den har haft svære vilkår, når man bliver presset i det daglige, som man bliver som lærer. Men nu har jeg sluppet den side af mig selv løs. Jeg kan gøre lige, hvad der passer mig, og det gør mig rigtig, rigtig glad, fortæller han.

Og det er i virkeligheden "glæde", Per Obling har allermest lyst til at snakke om. Glæden ved at vågne op med et smil på læben hver morgen, glæden ved skabe noget, der er sjovt og unikt, at få lov til at realisere egne og andres drømme.

- Jeg havde nok forventet, at det, jeg primært skulle leve af, var at fælde træer, men det med at lave shelters og figurer har taget en drejning, som jeg slet ikke turde drømme om, siger han.

Woodling

Per Obling bor på ejendommen Solbjergvej 2 i Diernæs sammen med sin kone.

De købte ejendommen i 1988.

Hans nye firma er døbt Woodling - med reference til hans efternavn.

Cypres er oprindelig en nordamerikansk træsort - der vokser en del af cypresser i Holstenshuusskovene.

Stor succes på Game Fair

Per Obling var nemlig en af dem, der som udstiller fik rigtig meget ud af at deltage på Brahetrolleborg Game Fair, der løb af stablen i starten af august.

Til lejligheden havde han bygget en pergola - nogen vil nok kalde det en stor bålhytte eller et rundt shelter - hvor taget er formet som en ørn med udspredte vinger.

Materialet er cedertræ, som er Per Oblings foretrukne træsort, fordi cedertræet både er let, ekstremt vejrbestandigt og tåler at blive bøjet en del, uden at træet springer.

- Ørne-pergolaen er ikke en, jeg tror, at jeg kommer til at sælge, men jeg lavede den også primært for at komme i snak med folk, og man må sige, at det lykkedes, fortæller han.

Efter Brahetrolleborg-messen har han haft travlt. Der kom adskillige bestillinger i bogen, arbejde til mange uger med at producere små to-personers havelysthuse - også i cedertræ - som mange på messen var ret vilde med. Og så fik han adskillige bestillinger på figurer skåret ud i træ.

- Og der var én, der forespurgte - og det er næsten for godt til at være sandt - om jeg mon kunne levere 8-10 trolde - tre meter høje - til en stor nordjysk oplevelsesskov. Jeg har lige sendt nogle skitser af sted, og så må vi se, hvad der sker, siger han.

Får han den opgave, vil det gøre Per Obling til en voldsomt glad mand.

- Lad mig sige det på den måde: Skulle jeg gå hen og dø, mens jeg er i gang med de trolde, så skal bedemanden nok bruge adskillige timer på at få fjernet det glade smil fra mig ansigt.

Annonce

Vil ikke være grådig

En vigtig mission i hans nye liv er at bruge træ til at bygge ting med i stedet for, at det hele bare skal forvandles til flis og brændes af.

- 50 procent af det træ, der fældes i dag, er energitræ, der ender som flis. Det er jo ikke noget, en gammel skovmand som mig, synes er vildt fedt. Lykken er jo at give træet et nyt liv i form af et shelter, et lille havehus eller en sjov figur, siger han.

Og det er ikke meget, han vil sige nej til at lave i træ. I forsommeren lavede han f.eks. nogle store alternative insekthoteller samt et bistade i en udhulet træstamme. Det var en Odense-skole, der havde bestilt det.

- En af dagene skal jeg til Nyborg for at skære en abe i en træstamme - faktisk er det kun fantasien, der sætter grænsen, og alt, hvad jeg laver, er jo unika. Der findes kun den ene, og folk kan få det præcis, som de vil have det, siger han.

Det er ikke størrelsen men detaljeringsgraden, der afgør, hvad en træskulptur i sidste ende skal koste.

- Jeg vil ikke være grådig - målet er ikke at blive millionær på det her - faktisk er målet det stik modsatte, siger han.

Glæden ved at skabe skulpturerne er en del af lønnen for Per Obling.

- Jeg skal stå op med et smil om munden hver morgen. Det er mit mål, siger han.

Per Obling har også et par heste gående - til højre er det en brun svensk ardenner, der er en rigtig skovhest, mens den brogede er en tinker - en sigøjnerhest. Foto: Bent Warncke
Et shelter formet som en ørn med udslåede vinger - hvem har lige set sådan en før? Foto: Bent Warncke
Annonce
Odense

Tag kandidattesten her

Erhverv For abonnenter

Fynske blomsterbutikker trækker sig fra Interflora - Svært at være tilfreds, når de tager så høj provision

Danmark

Lørdagens coronatal: Igen over 1200 testet positiv

Annonce
Annonce
Annonce
Assens

Karina og Brian finder tyrolertøjet frem: Bierfest vælter Vissenbjerg

Odense For abonnenter

Tre små børn og en restaurant går ikke: Nu er stedet sat til salg

Sport

I Odense Idrætshal hylder folket sine helte - og Axelsens evne til at mestre selv det største pres

Sport For abonnenter

Søndag kan Axelsen vinde Denmark Open - Hongkongs super-smasher fik boldene tilbage i hovedet

Odense

Yppig nøgenhed: Læserbrev bragte kendt, men glemt statue frem i lyset

Nordfyn For abonnenter

Efter slotsfruens bortgang: Datteren fortsætter med at drive Harridslevgaard

Danmark

Lørdagens coronatal: Igen over 1200 testet positiv

Sport For abonnenter

Søndagsnavne - med eks-GOG'er Emil Jakobsen, Michael Outzen, der sætter ord på tragisk hændelse, og B1909-general i comeback

Kerteminde

Redningsaktion fik Folmers køer tilbage på land: - Det var lige før, at de var begyndt at svømme

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

GOG

GOG er et rigtigt tophold: Vinder også når holdet er mest presset

Odense For abonnenter

Analyse: Derfor åbner letbanen ikke til nytår

Faaborg-Midtfyn

Hvad synes du, valget bør handle om? Journalister tager computeren under armen - Her kan du møde os

Annonce