Annonce
Kultur

Træder på de ømme tæer

"Den nøgne konge" udspiller sig på parkeringspladsen bag Odense Teater.

Odense Teaters gadeteaterforestilling, "Den nøgne konge", kombinerer tre af H.C. Andersens eventyr og lader dem handle om, at der er mere på spil end det halve kongerige. For hvem og hvad afgør, om man er en ægte prinsesse? En ært, et stamtræ eller noget helt tredje

Den russiske dramatiker Jevgenij Schwartz har broderet eventyrspillet "Den nøgne konge" over tre af H.C. Andersens mest elskede eventyr. Og eventyrene kan strækkes langt - uden at knække.

Stykket begynder med en 180-graders venden "Svinedrengen" rundt, så alle tilløb til "Ach, Du lieber Augustin - Alles ist væk, væk, væk!" bliver skrællet af. Prinsessen - Margrethe - kræver 80 kys fra svinedrengen, der lyder navnet Henrik. Gryden er hun flintrende ligeglad med, for hormonerne raser i kroppen.

Men kyssene må vente, for kongen har lovet sin datter bort til det bamsede modedyr af en nabokonge, der skifter stil og overbevisning som andre skifter sokker.

Først da Henrik og hans ven, Christian, forklæder sig som vævere, der fremstiller de prægtigste klæder, som kun kloge mennesker kan se, vender lykken, så de unge elskende kan få hinanden.

Skuespiller Emil Bodenhoff-Larsen skal skrive dagbog op til premiere på sæsonens første stykke.

Vælt kongen

Henrik og Margrethes unge og idealistiske kærlighed er rammefortællingen, men der er mere på spil end kampen for den eneste ene.

Komedien er - trods sin humoristiske indpakning - en kritik af magthavere til alle tider.

Den ene konge tænker mere på familiens ære end på sin datters lykke. Den anden er så forgabt i sig selv, at han ikke ænser sine embedesmænds svigt.

Modsvaret er naivt, men får blodet til at rulle stærkt og stolt i de elskendes årer: "Vælt kongen fra tronen - og lad kærligheden råde".

Anne Blomsgårds prinsesse er en smittende blanding af rosenbladets ynde og uimponeret gåpåmod. Emil Bodenhoff-Larsen er dagdrømmer-svinedrengen med det trofaste hjerte.

Klaus T. Søndergaard er ministeren for de ømme følelser, en snu ræv og en kronisk overlever, der inderst inde er dødtræt af flæbende soldater.

Louise Davidsen er ilter som Margrethes guvernante, der har en del ligheder med hunulven Ilse, mens hun som nabokongens premierminister døjer med en rygrad som en regnorm. Anders Gjellerup Koch er nabokongen, hvis selvbevidste, trutmundede ture på catwalken og evindelige klotten over fremmedordene sætter lattermusklerne på overarbejde.

Kongen (Klaus T. Søndergaard) er ikke til sinds at lade sin datter (Anne Blomsgård) smede sammen med en fattig svinedreng (Emil Bodenhoff-Larsen).
Annonce

Gadegøglerpoesi

KDer er noget herligt selvmodsigende i, at scenekunstmastodonten Odense Teater kaster sig over så ydmyg en genre som gadeteater.

Skabt på 14 dage kan det komprimerede prøveforløb ikke hamle op med en gennemproduceret forestilling, så der er passager, hvor handlingen går en smule i tomgang. Men båret af mærkbar spilleglæde og en opskrift - bestående af commedia dell'arte tyndet op med Monty Python og Zirkus Nemo tilsat en let fordanskning af "Allo-Allo" og sødet med gadegøglerpoesi - fungerer forestillingen helt efter hensigten.

"Den nøgne konge" er en sjov og eventyrlig forestilling, der med hints til bogafbrænding og racehygiejne insisterer på at træde på vores ømme tæer.

For hvem og hvad afgør, om man er en prinsesse eller ej? En ært gemt under 20 madrasser og 20 edderdunsdyner? Et royalt stamtræ? Blodet, der løber i ens årer? Eller den prins, der ser en dybt i øjnene og finder kærligheden.

Om forestillingen

Odense Teaters parkeringsplads, fredag: "Den nøgne konge" af Jevgenij Schwartz. Iscenesættelse: Anders Lundorph. Scenografi, kostumer og lysdesign: Kisser Rosenquist. Lyddesign: Kim Malmose. Kapelmester og komponist: Bebe Risenfors. Medvirkende: Klaus T. Søndergaard, Anders Gjellerup Koch, Anne Blomsgård, Emil Bodenhoff-Larsen, Michael Grønnemose,Claus Riis Østergaard, Louise Davidsen, Amanda Radeljak og Søren Birch Plum. Kan også ses søndag kl. 15.30 samt onsdag og torsdag kl. 14. Forestillingen varer halvanden time. Egnet for børn fra syv år.

Annonce
Middelfart For abonnenter

Byråd har mundkurv på i sag om kommunaldirektør: - Offentligheden har fået de informationer, de skulle

Danmark

Fredagens coronatal: Sætter rekord med 53.655 smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Fyn

Hæsblæsende weekend på Fyn: Voldsom vind og forhøjet vandstand

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Fik vist porno midt i undervisningen: Kommune har gentagne gange haft brud på sikkerheden

Odense

Venner åbner ny kiosk på Skibhusvej: Ville hellere være selvstændige end arbejde for andre

Nyborg

Udsigt til søndag med højvande: Holckenhavn-dæmning og havneområde kan svømme over

Dalls videoanalyse: Her er konflikten i el-forhandlingerne

Fyn

Snart udløses spændingen: Én af disse fem tager over efter Lars Høgh og bliver Årets Fynbo

Middelfart For abonnenter

Skubbede kammerat ind i soveværelse og skød hen over hovedet på ham med oversavet jagtgevær: 37-årig skal i fængsel i tre et halvt år

Bintu sejler tønder med rom med sejlskib fra Caribien: Satser på at forsyne halvdelen af Europa med bæredygtig spiritus de kommende år

Faaborg-Midtfyn

De første flasker var udrikkelige: Nu sælger Jacob sin vin til Michelin-restauranter

For første gang i to år: Storm rammer Danmark med vindstød af orkanstyrke

Fyn

Restriktioner bortfalder tirsdag: Fortsat meget coronasmitte i de fynske kommuner

Odense For abonnenter

Comsa har afleveret ny tidsplan: Letbaneåbning i maj kræver højt tempo i slutfasen

Odense

I Byen Odense-podcast: Nu kommer der mere liv på Flakhaven, kendt pub får makeover og er Odense ved at blive Danmarks svar på New York?

Annonce