Annonce
Kultur

Træder på de ømme tæer

"Den nøgne konge" udspiller sig på parkeringspladsen bag Odense Teater.

Odense Teaters gadeteaterforestilling, "Den nøgne konge", kombinerer tre af H.C. Andersens eventyr og lader dem handle om, at der er mere på spil end det halve kongerige. For hvem og hvad afgør, om man er en ægte prinsesse? En ært, et stamtræ eller noget helt tredje

Den russiske dramatiker Jevgenij Schwartz har broderet eventyrspillet "Den nøgne konge" over tre af H.C. Andersens mest elskede eventyr. Og eventyrene kan strækkes langt - uden at knække.

Stykket begynder med en 180-graders venden "Svinedrengen" rundt, så alle tilløb til "Ach, Du lieber Augustin - Alles ist væk, væk, væk!" bliver skrællet af. Prinsessen - Margrethe - kræver 80 kys fra svinedrengen, der lyder navnet Henrik. Gryden er hun flintrende ligeglad med, for hormonerne raser i kroppen.

Men kyssene må vente, for kongen har lovet sin datter bort til det bamsede modedyr af en nabokonge, der skifter stil og overbevisning som andre skifter sokker.

Først da Henrik og hans ven, Christian, forklæder sig som vævere, der fremstiller de prægtigste klæder, som kun kloge mennesker kan se, vender lykken, så de unge elskende kan få hinanden.

Skuespiller Emil Bodenhoff-Larsen skal skrive dagbog op til premiere på sæsonens første stykke.

Vælt kongen

Henrik og Margrethes unge og idealistiske kærlighed er rammefortællingen, men der er mere på spil end kampen for den eneste ene.

Komedien er - trods sin humoristiske indpakning - en kritik af magthavere til alle tider.

Den ene konge tænker mere på familiens ære end på sin datters lykke. Den anden er så forgabt i sig selv, at han ikke ænser sine embedesmænds svigt.

Modsvaret er naivt, men får blodet til at rulle stærkt og stolt i de elskendes årer: "Vælt kongen fra tronen - og lad kærligheden råde".

Anne Blomsgårds prinsesse er en smittende blanding af rosenbladets ynde og uimponeret gåpåmod. Emil Bodenhoff-Larsen er dagdrømmer-svinedrengen med det trofaste hjerte.

Klaus T. Søndergaard er ministeren for de ømme følelser, en snu ræv og en kronisk overlever, der inderst inde er dødtræt af flæbende soldater.

Louise Davidsen er ilter som Margrethes guvernante, der har en del ligheder med hunulven Ilse, mens hun som nabokongens premierminister døjer med en rygrad som en regnorm. Anders Gjellerup Koch er nabokongen, hvis selvbevidste, trutmundede ture på catwalken og evindelige klotten over fremmedordene sætter lattermusklerne på overarbejde.

Kongen (Klaus T. Søndergaard) er ikke til sinds at lade sin datter (Anne Blomsgård) smede sammen med en fattig svinedreng (Emil Bodenhoff-Larsen).
Annonce

Gadegøglerpoesi

KDer er noget herligt selvmodsigende i, at scenekunstmastodonten Odense Teater kaster sig over så ydmyg en genre som gadeteater.

Skabt på 14 dage kan det komprimerede prøveforløb ikke hamle op med en gennemproduceret forestilling, så der er passager, hvor handlingen går en smule i tomgang. Men båret af mærkbar spilleglæde og en opskrift - bestående af commedia dell'arte tyndet op med Monty Python og Zirkus Nemo tilsat en let fordanskning af "Allo-Allo" og sødet med gadegøglerpoesi - fungerer forestillingen helt efter hensigten.

"Den nøgne konge" er en sjov og eventyrlig forestilling, der med hints til bogafbrænding og racehygiejne insisterer på at træde på vores ømme tæer.

For hvem og hvad afgør, om man er en prinsesse eller ej? En ært gemt under 20 madrasser og 20 edderdunsdyner? Et royalt stamtræ? Blodet, der løber i ens årer? Eller den prins, der ser en dybt i øjnene og finder kærligheden.

Om forestillingen

Odense Teaters parkeringsplads, fredag: "Den nøgne konge" af Jevgenij Schwartz. Iscenesættelse: Anders Lundorph. Scenografi, kostumer og lysdesign: Kisser Rosenquist. Lyddesign: Kim Malmose. Kapelmester og komponist: Bebe Risenfors. Medvirkende: Klaus T. Søndergaard, Anders Gjellerup Koch, Anne Blomsgård, Emil Bodenhoff-Larsen, Michael Grønnemose,Claus Riis Østergaard, Louise Davidsen, Amanda Radeljak og Søren Birch Plum. Kan også ses søndag kl. 15.30 samt onsdag og torsdag kl. 14. Forestillingen varer halvanden time. Egnet for børn fra syv år.

Annonce
Odense For abonnenter

Odense-forstæder frygter gigantisk strøm-anlæg midt i idyllen: En flok rigtige svin kan spænde ben for projektet

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: 752 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn - højeste prositivprocent siden august

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

PFOS-sagen spreder sig til Odense: Kødkvæg i Seden har i årevis drukket vand fra forgiftet vandløb

Kerteminde For abonnenter

Kertemindes fedeste hus? Trods mange modstandere blev traditionel villa forvandlet til funkisvilla med havudsigt

Erhverv

Slut med fedtede fingre: Her er de først på Fyn med ny pantmaskine, der kan tage 100 dåser og flasker på én gang

Nyborg

Kronvidne peger på DSB: Mere mystik om knaldstation

Assens

Winie går Halloween-amok med skeletter, hekse, edderkopper og græskar: - Jeg er nok lidt barnlig...

Leder For abonnenter

God aftale, der skal forhindre flere ghettoer i Odense

Danmark

Mandagens coronatal: 752 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn - højeste prositivprocent siden august

Faaborg-Midtfyn

Størst chance for Herdis Hanghøi: Lokale kandidater er mest fyld på stemmesedlen til Regionsrådet

Erhverv

Tre kammerater havde drøm om at åbne spisested: Nu har to af dem forladt restauranten

Sundhed

Denne aldersgruppe er den mindst stressede af alle

Tre Spor Nu For abonnenter

Lille rasteplads lukker: Slut med at strække benene mellem Kildebjerg og Lillebælt

Odense For abonnenter

Krambodens kælder er et mytisk slaraffenland: - Hver eneste genstand fortæller sin egen unikke historie

Faaborg-Midtfyn

Politiker i ny Facebook-fadæse: Delte opslag, hvor statsminister kaldes 'forbryderisk mær'

Annonce