Annonce
Kultur

Tove på 81: Jeg kan godt lide et rigtigt hyggemord

81-årige Tove Hornbek fra Horsens er vild med krimier og derfor fast ingrediens på Krimimessen. Det er 16. gang, messen blev afholdt, og Tove Hornbek har været med i alle årene. Med tiden har hun opnået venskab med mange af forfatterne og er på fornavn og krammer med de fleste. Foto: Søren E. Alwan

81-årige Tove Hornbek fra Horsens er bidt af en gal krimi. Så Krimimessen i Horsens er årets store begivenhed for den årvågne dame, der er på fornavn og krammer med de fleste af forfatterne.

Krimimesse: Som hun går der med sin rollator på Krimimessen i Horsens, en nydelig ældre dame med nyfriseret hår og pæn i tøjet, ligner hun en helt almindelig bedstemor.

Skinnet bedrager. Nok er 81-årige Tove Hornbek et venligt og imødekommende menneske. Men hun er også en rapkæftet dame, klar i mælet, og så er hun helt og aldeles vild med krimier- også de mere bloddryppende af slagsen.

Samlingen derhjemme tæller ca. 1500 titler og godt 150 e-bøger. De fylder det meste af stuen og soveværelset i den lille treværelses lejlighed i Horsens.

- Og der er lige blevet tyndet ud i bøgerne, siger hun med et glimt i øjet.

Vi har aftalt at mødes på Krimimessen ved sort scene ved 11-tiden lørdag formiddag, men Tove Hornbek er der ikke.

Først noget senere når hun frem og fortæller, at hun blev forsinket, fordi hun skulle sludre med den svenske krimiforfatter Arne Dahl.

Så mødte hun også lige Søvind-forfatteren Jens Henrik Jensen. Og Jesper Stein. Og alle de andre forfattere på Krimimessen, der lige skal give hende en krammer, joke lidt om rollatoren og få en snak.

Der er bloggere, der er anmeldere, og så er der Tove. Hun kommenterer aldrig i en hård tone på Facebook. Men du kan godt høre på hende, om bogen har været god eller rigtig god. Det sidste vil vil helst høre, for hun er både kompetent og vidende.

Michael Katz Krefeld, forfatter, om Tove Hornbek

Toves hitliste over danske forfattere

Danske mandlige forfattere:Jesper Stein

Michael Katz Krefeld

Jens Henrik Jensen

Kim Juul

Jens Østergaard

Danske kvindelige forfattere:

Helle Vincentz

Ane Riel

Julie Hastrup

Lotte Petri

Inger Gammelgaard Madsen

Prgrammet på weekendens krimimesse i Horsens var omfattende, og det tog Tove Hornbek i omegnen af 14 dage at få valgt til og fra. Her hendes liste over de forfattersamtaler, hun gerne vil høre. Nogle er udstyret med ekstra krydser - det er de indslag, der ikke må misses. Foto: Søren E. Alwan

De vil høre, hvad Tove mener

Tove Hornbek er på fornavn med de fleste danske og nordiske krimiforfattere. Hun har læst deres bøger, og de kender hendes mening om værkerne.

De mødes hvert år på Krimimessen og får sludret. Resten af året har de kontakt på Facebook.

- Det er dem (forfatterne, red.), der skriver til mig, påpeger Tove Hornbek.

Og den er god nok, fortæller forfatteren Michael Katz Krefeld, som hun også finder i vrimlen af folk på Fængslet, der danner den perfekte ramme for Krimimessen.

- Det er dejligt, at hun giver sin mening til kende. Det betyder noget, også for de andre forfattere. Der er bloggere, boganmeldere og så er der Tove, griner han og uddyber:

- Hun kommenterer aldrig i en hård tone på Facebook. Men du kan godt høre på hende, om bogen har været god eller rigtig god. Det sidste vil vil helst høre, for hun er både kompetent og vidende. Det er altid enormt spændende at høre, hvad hun siger. Hun er jo en inkarneret krimilæser, siger Michael Katz Krefeld med et kærligt smil til Tove Hornbek.

Toves hitliste over nordiske forfattere

Mandlige forfattere:Arne Dahl

Jo Nesbø

Stefan Ahnheim

G.W. Persson

Lars Kepler

Kvindelig forfattere:

Carin Gerhardsen

Åsa Larsson

Kristina Ohlsson

Helene Tursten

Ann Rosman

Tove Hornbek slår en sludder af med de fleste af Krimimessens deltagende forfattere. Her er det Pernille Boelskov, som Tove Hornbek naturligvis også kender og er på fornavn med. Foto: Søren E. Alwan
Annonce

Bedstefar blev stiktosset

Tove har altid læst.

Som barn voksede hun op hos bedsteforældrene i Aarhus, hvor Biblen var den eneste bog i hjemmet.

- Men så snart jeg kunne læse bøger, begyndte jeg at gå på biblioteket. Jeg boede nærmest på børnebiblioteket i Aarhus, fortæller hun.

Da hun begyndte at tjene sine egne penge, blev grunden lagt til bogsamlingen.

- Min første løn gik til et par briller. Så sparede jeg sammen, købte en bogpakke på 10 bøger og betalte kontant. Min bedstefar, der ellers aldrig skældte ud, blev stiktosset. Han skrev et brev til min mand, nok det eneste brev han nogensinde har skrevet, for hvordan kunne man spilde penge på sådan noget ... Men det var okay med min mand, fortæller Tove Hornbek, der blev gift allerede som 17-årig, fordi hun ventede barn.

Hendes mand sejlede og var væk i måneder ad gangen, så hun var meget alene med de to døtre, der kom til. Bøgerne blev Tove Hornbeks selskab, når børnene var lagt til ro.

- Jeg har aldrig følt mig ensom, for jeg har altid haft mine bøger.

Om Krimimessen

Det er 16. gang, at Krimimessen afholdes i Horsens.Første gang var i 2001. Da deltog fem forfattere og 200 publikummer. I år deltog 125 forfattere fra ni forskellige nationer, og publikumstallet nåede op på ???

Siden 2007 har Krimimessen været henlagt til Fængslet, hvor den trækker publikum fra hele landet.

Skal Tove Hornbek pege på en forfatter som sin yndlings, er der ingen tvivl: Det er svenskeren Arne Dahl, for han er bare så god... Foto: Søren E. Alwan
Annonce

Kom ud for arbejdsulykke

Parret flyttede til Sverige, og i mange år boede Tove Hornbek i Stockholm.

Her arbejdede hun på en fabrik, men kom som 40-årig ud for en arbejdsulykke, hvor hun blev forgiftet og fik ødelagt sine lunger.

I fire-fem år kunne hun ikke arbejde, og også her blev bøgerne hendes redning. En nabo arbejdede på biblioteket, og hun tog bøger med hjem til Tove.

- På den måde kom jeg i gang med at læse svenske krimier.

Hun blev skilt og gift igen med en mand, der arbejdede i en boghandel.

- Du kan se, det med bøger har altid forfulgt mig, siger hun grinende og fortæller, hvordan hendes mand kom hjem med stakke af bøger, han skulle læse.

- Han brød sig ikke om krimier, så dem tog jeg mig af. Det passede fint.

På det tidspunkt var hun begyndt at arbejde på kontor og havde halvanden times transporttid i tog og bus til og fra arbejde - tid, hun selvfølgelig brugte på at læse.

- Problemet var bare, at jeg nogle gange glemte at stige af...

Annonce

Har været på krimimesse alle årene

Tilbage på Krimimessen er det Elsebeth Egholm, der lige skal slå en sludder af.

- Hej Tove, hvordan har du det, lyder spørgsmålet.

- Det er dejligt at hilse på hende. Tove har mange meninger, og man kan altid regne med, at hun er herude et sted. Der er visse personer, man kommer til at kende. Hun er en af dem. Du kender jo dem alle sammen, Tove, siger Elsebeth Egholm.

- Ja ja, men jeg har jo også været med i alle 16 år, lyder det rapt fra Tove Hornbek.

Det er 16. gang, der holdes krimimesse i Horsens og ja, hun har været med i alle årene.

Den er årets højdepunkt for den ældre dame, der den dag i dag er mærket af arbejdsulykken og ikke kommer så meget ud. Hun døjer med svimmelhed og er bange for at falde. På messen er der mulighed for at socialisere.

- Alt det sociale liv, jeg ikke har til hverdag, får jeg her, siger Tove Hornbek, der er blevet mere mobil, efter at hun har fået rollator.

En fødselsdagsgave fra et oldebarn, "min Rolls Royce" kalder hun den og har fortalt om den på Facebook. Og da størsteparten af hendes Facebook-venner er forfattere, får rollatoren selvfølgelig også nogle ord med på vejen af dem, hun render ind i.

Annonce

Bøger er den bedste medicin

I 23 år boede hun i Sverige, men i 1998 flyttede hun alene tilbage til Danmark og endte i Horsens, hvor en af døtrene boede.

- Det første, jeg gjorde, var at finde biblioteket.

Omtrent samtidig flyttede et boghandlerpar fra Søndergade i Horsens også til byen, og de tre har fulgtes ad gennem alle årene.

- Bøgerne har givet mig et kæmpe netværk, siger hun.

- Men hvad er det, bøgerne giver dig?

- Når jeg sætter mig ned med en god bog, lukker jeg totalt af for alt andet. Det har hjulpet mig gennem hele livet. Det er den bedste medicin, der findes og fjerner problemer. Bøgerne hjælper til at holde én åndsfrisk, og så lærer man meget. Hvis der er noget, jeg ikke forstår, slår jeg det op, fortæller Tove Hornbek, der snildt kan bruge en hel dag og det halve af natten fordybet i en god bog.

- Jeg læser normalt mindst to bøger om ugen, nogle gange tre. Hvis en bog virkelig griber mig, bliver jeg ved, til den er færdig. Jeg kan godt læse hele natten, så sover jeg lidt om dagen i stedet. Det bedste ved at være pensioneret er, at jeg sover, når kroppen vil det.

Annonce

Livet er for kort til kærlighedsromaner

Hun understreger, at hun også læser andet end krimier. Historiske romaner for eksempel, men ikke kærlighedsromaner, "for det er livet sgu' for kort til.".

Og selv om amerikanske forfattere som Chris Carter og Karin Slaughter er mand og kvinde for at levere særdeles drabelige og meget detaljerede beskrivelser af resultatet af menneskelig ondskab, sluger hun også det uden problemer.

- Det er jo bare en bog. Men fortællinger, der bygger på sande historier, kan få mig til at græde. Morten Papes "Planen", der er en selvbiografi, kom meget tæt på. Den gav mig mareridt om natten. Jeg tudede mig hele vejen igennem Lasse Løagers "Skyggefald", mens jeg læste den. Drabelige mord, det rører mig ikke, men f.eks. Anna Grue, hende elsker jeg at læse. Det er det, jeg kalder hyggelige mord, fortæller Tove Hornbek, der også er rigtig glad, når hun kender geografien i de krimier, hun læser.

For eksempel hos Elsebeth Egholm, der har Aarhus som omdrejningspunkt, for "så er jeg tilbage i barndommens gade igen". Og med 23 år i Sverige har svenske krimiforfattere en særlig plads i Toves hjerte.

Annonce

Der er noget med Arne Dahl

Manden over dem alle er Arne Dahl, der indtager en suveræn førsteplads på Tove Hornbeks hitliste.

Han er selvfølgelig også en af dem, hun skriver med på Facebook.

Sjovt er det, fortæller hun, at Arne Dahl på et tidspunkt, da han var i Thailand, skrev ud på Facebook for at spørge sine læsere, om hans kvindelige hovedperson nogensinde havde skudt et menneske.

Ja da, kunne Tove Hornbek fortælle ham. Det gjorde hun i en labyrint i Berlin.

Den historie bliver lige genopfrisket, da hun i år møder yndlingsforfatteren på årets krimimesse.

- Det er to-tre år siden, han var her sidst, men han kunne kende mig, lyder det med en vis stolthed.

- Han kunne godt huske episoden med den kvindelige hovedperson. Og han huskede også godt, at jeg har slået ham i en quiz på nettet om hans egne bøger. Jeg fik alle 16 svar rigtige, han fik kun 13, griner krimimutter, inden hun kører rollatoren i stilling og gør klar til at gå ud i mængden.

Der er stadig masser af venner at hilse på.

Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Efter gigantisk skattekrav: Direktør for krakket olieselskab risikerer konkurskarantæne

Danmark

Søndagens coronatal: 42.018 coronasmittede - det næsthøjeste under epidemien

Annonce
Annonce
Annonce
Kerteminde

Svære begravelser under coronaen: Urner måtte vente i halve år på, at familierne kunne komme hjem til begravelse

Assens For abonnenter

Tidligere Jægerkorps-chef og oberst har slået sig ned på Vestfyn: - Hvis vi ville, kunne vi rende nøgne rundt

Nyborg

Store mængder regn forsinker byggeri af omstridt præstegård: - Vi tager ikke nogen chancer, når det handler om skimmelsvamp

Odense For abonnenter

Har du også undret dig?: Derfor har så mange huse i Kongensgade flagstangsholdere i første sals højde

Morten Messerschmidt er ny formand for Dansk Folkeparti, men 40 procent stemte imod ham

Sport For abonnenter

Et hit? Godnat Malaga, godnat Dalum - nu satser B1909 på at ha' gjort et kup

Danmark

Søndagens coronatal: 42.018 coronasmittede - det næsthøjeste under epidemien

Regeringen styrker lånemulighederne for små erhvervsdrivende

Assens

Knud og Sophia rejste fra Grønland for at drive lokal campingplads: - Vi vil løfte den til det niveau, som den fortjener

Hver anden dansker gør intet for at spare på strømmen

Odense

Landsbyånden var ikke nok: Borgerne gav tusindvis af kroner til den lokale købmand - hurtigt var pengene væk

Odense For abonnenter

Forhåbentlig er der stille om natten: Politikere har givet grønt lys til byggeri af 20 nye boliger klos op ad kirkegård

Kerteminde

Pias Pølsevogn fik smilet tilbage: Anmelderen fik en lang næse

Annonce