Annonce
forside

Tossede med musik: Unge dropper ferien for at spille guitar

Musiklærer Simon Stadsholt (i midten) starter sin workshop om basmusik med at sikre sig, at alle bassisterne har helt styr på, hvad der er hvad på deres instrumenter.
  • Så vigtig er efterårsferien heller ikke. Det mener de 90 fynske unge, der har byttet deres skolefri uge ud med en musikcamp på Skolerne i Oure, i hvert fald.

Svendborg: Det er en blandet flok, der sidder og lytter intenst til guitaristen Søren Andersens foredrag onsdag formiddag i den store hal på Skolerne i Oure. Flere af drengene har langt hår. Nogle så langt at det når ned til skuldrene. De fleste af dem spiller hård rock på deres guitarer. Andre spiller jazz, pop eller indie på alt fra bas til klaver. Fælles for alle de unge, som denne onsdag er samlet i Oure er, at de er tossede med en eller anden slags musik. Derfor er deres blikke også koncentreret rettet mod scenen, hvor Søren Andersen fortæller om, hvordan det er at kunne tjene penge på at spille musik.

- Husk at i forfanden altid skal være nysgerrige, minder han de unge om, før han runder foredraget af og lader de unge spredes på skolen til forskellige musikworkshops.

Det er tredjedagen på musikstartercampen på Fyn, som er arrangeret af Ungdomsringen, Bikubefonden, Svendborg Ungdomsskole og det danske band Nephew.

I alt har 90 fynske unge valgt at droppe efterårsferien og i stedet bruge ugen på at blive bedre til at spille musik.

Annonce
Ludwig Riefler (tv) spiller på saxofon og Lukas Jørgensen (th) spiller på klaver. De to spiller musik normalt musik sammen hjemme på Langeland, men på musikcampen har de dannet et band sammen med fem andre.

Musikere på mange niveauer

Karina Jensen står i spidsen for musikcampen på Sydfyn, og det er hende, der sørger for, at det hele spiller.

- De fleste kender fodboldskoler. Det her er noget lignende, bare med musik i stedet, fortæller hun.

Campdeltagerne er mellem 13 og 18 år og spiller musik på vidt forskellige niveauer. Derfor blev de i mandags inddelt i bands, hvor medlemmernes niveau og musikale præferencer er nogenlunde ens.

- Den proces gør vi rigtig meget ud af, for de skal trods alt spille sammen og være sammen i en uge uafbrudt, siger Karina Jensen.

En del af musikcampen er også, at de unge får mulighed for at lære fra det bedste i faget. Derfor var bandet Ulige Numre forbi skolen tirsdag aften, ligesom kunsteren Carsten Lykke tidligere på ugen har lært de unge, hvordan bygger en musiknummer op fra bunden.

Hele ugen øver de 90 unge på deres instrumenter og får hver dag nye input fra forskellige kendte musikere. Torsdag aften skal de vise, hvad de har lært for deres familie og venner.

Musik er federe end ferie

I i en af de fjerneste hjørner af den store skole, har musiklærer Simon Stadsholt sat gang i en workshop om basmusik. Lukas Jørgensen og Ludwig Riefler på 14 år fra Langelang er begge to bare med på en kigger. Ingen af dem kan spille bas.

- Vi spiller musik sammen derhjemme. I den her uge har vi lavet et band sammen med fem andre, og vi har faktisk allerede skrevet en sang, fortæller Lukas Jørgensen, som har spillet klaver de sidste syv år.

- Vi har haft et foredrag med en musiker, som lærte os en masse om, hvordan man skriver en sang med tekst, akkorder og alt det, uddyber Ludwig Riefler, der spiller på noget så sjældent som saxofon.

- Vi har ret forskellig musiksmag. Jeg godt lide noget instrumentalt uden sang, som for eksempel filmmusik. Lukas er kæmpe Radiohead-fan. Det er en fed blanding, og derfor er vores musik en ret speciel genre, fortæller han.

Lukas Jørgensen og Ludwig Riefler er enige om, at det er sjovere at bruge efterårsferien på at spille musik, end det er at bruge den på at holde ferie. Og de to drenge er allerede halvvejs inde i ugen sikre på, at de har lært noget nyt.

- Vi skal helt sikkert hjem og prøve at skrive numre selv, siger Lukas Jørgensen.

Torsdag aften er familie og venner inviteret til stor koncert på skolen, hvor de får lov til at opleve, hvad de unge har lært i ugens løb.

- Hvis i er kvinder og kan spille bas, så er i i høj kurs i musikmiljøe nu, fortæller musiklærer Simon Stadsholt. De fleste af tilhørerne er drenge, men der er også et par kvindelige bassister imellem.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nyborg

Fem riddere om det runde bord

Leder For abonnenter

Overvågning. Et nødvendigt onde

Avisen bragte i går en god nyhed fra Korsløkkeparken, der er et boligområde i Odense på den såkaldte ghettoliste. Efter opsætning af i alt 460 kameraer er området blevet markant fredeligere. Tidligere var Korsløkkeparken plaget af omfattende hashhandel, hærværk og anden kriminalitet, der gjorde bebeboerne utrygge. Men nu kan tillidsfolk for beboerne fortælle, at kameraerne har lagt en dæmper på de urolige elementer, som typisk er helt unge mennesker. De nye kameraer i Korsløkkeparken flugter således fint med regeringens planer om mulighed for mere markant overvågning i det offentlige rum. Dette forslag vil regeringen sandsynligvis komme igennem med, takket være støtte fra de blå partier, og det vil ikke mindst langt størsteparten af beboerne i større almene bebyggelser være glade for. Med god grund. Fredelige borgeres efterspørgsel af en tryg hverdag, hvor man ikke møder hashpushere i nedgangen til kælderen eller skal frygte hærværk mod sin parkerede bil, er forståelig og legitim. Men samtidig må man ikke se bort fra, at mere overvågning også indskrænker den frihed og ret til privatliv, som er grundlæggende for et åbent, demokratisk samfund. Folks behov for tryghed stritter altså imod nogle vigtige værdier, og dermed kan sammenstødet overføres til modsætninger mellem på den ene side almindelige danskere, der tager afsæt i deres hverdag, og på den anden side organisationer, der henviser til undersøgelser og statistikker. Mens hr. og fru menigmand tager overvågningen ret afslappet, er for eksempel Advokatrådet og Det Kriminalpræventive Råd betænkelige. De efterlyser dokumentation for, at øget overvågning gør det nemmere for politiet at opklare alvorlige forbrydelser. Skeptikerne påpeger også, at regeringens lovforslag, om det bliver vedtaget, vil indskrænke borgernes ret til privatliv mere, end man forestiller sig. Det kan meget vel være rigtigt, at kameraovervågning kun har begrænset betydning, når det drejer sig om alvorlig kriminalitet. Men skønt gamle begreber som ro og orden ikke i dag er på mode blandt fagpersoner, har de alligevel fylde i befolkningen. Derfor er øget overvågning et nødvendigt onde. I hvert fald indtil forældre og SSP-folk har lært de unge uromagere reglerne for almindelig god opførsel. Det vil desværre nok tage en rum tid.

Fyn

23-årig fodgænger dræbt på motorvejen: Han havde været til fastelavnsfest

Odense

Ny hanløve er ankommet til Odense Zoo

Annonce