Annonce
Nyborg

Torvets hemmeligheder graves frem

Udsigten til torvet fra byrådssalen. Foto: Janus Fabricius Nielsen
Arkæologen Allan Knudsen, museets folk og en række frivillige er i fuld sving med de arkæologiske udgravninger på Tovet i Nyborg. De har allerede gjort flere fund, der fortæller spændende historier om området.

Rundt på torvet, som nu bare er en brun plads med store huller, solde og vandpytter, har frivillige og museets folk været i fuld gang med at grave hemmelighederne ud af undergrunden.

Allan Knudsen og resten af folkene har gjort flere fine fund.

- Vi har fundet teglsten, keramik, knogler, jernstykker og alle mulige andre ting, siger han.

Allan Knudsen er tilfreds med de håndgribelige fund såsom de mange stykker keramik og en sko

- En sko viser jo bare, at de havde sko på dengang, og det er ikke overraskende.

Men det er fundene, der siger noget om, hvordan pladsen var indrettet, der virkelig fanger interessen.

- Jeg synes, at højdepunkterne er kælderen, brønden og latrinet, som virkelig giver et billede af, hvordan man levede dengang.

Annonce
Allan Knudsen er egentlig udgravningsleder, men vil helst bare gå under titlen arkæolog. Foto: Janus Fabricius Nielsen

En konges prestigeprojekt

Indtil 1500-tallet var der flere huse på det, der nu er torvet. Desuden kan man tydeligt se stenene og vejsporene fra en vej, som er i gang med at blive gravet frem.

Torvet har sandsynligvis været hjemsted for nogen af landets fineste folk. De gik fra hus og hjem, da de blev købt ud af Christian III, som ville i gang med sit prestigeprojekt - en turneringsplads.

Det var nemlig vigtigt, at man havde en plads, hvor riddere og lanser fløj om ørene på folk, hvis man skulle cementere, at man var en mægtig og magtfuld konge.

En turneringsplads skulle være jævn, så derfor skrabede de henover området. Det er derfor, at arkæologerne oftest kun finder bebyggelser, der hører til under jorden, såsom den føromtalte kælder, brønden og latrinet.

Det varede dog ikke længe. Frederik II kommer til i 1559, og i løbet af hans regeringstid forærer han området til byen, som gør det til torv.

Hver eneste meter bliver besigtiget. Foto: Janus Fabricius Nielsen
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Tidligere rådmand Per Berga er død

Leder For abonnenter

22-årige Kamilla fik afslag som smedelærling: Det er da for dumt

Årstallet er 2019, og ligestillingen og ligeberettigelsen har været her længe. Derfor kan sygeplejersken sagtens være en mand, ligesom smeden sagtens kan være en kvinde. Eller … nå, nej, det kan smeden så åbenbart ikke. Den 22-årige Kamilla Søndergaard berettede i hvert fald i avisen tirsdag om, hvordan hun måtte igennem en syndflod af afslag, hvoraf mange handlede om hendes køn, inden hun til sidst fandt en smedelærlingeplads på værftet i Assens. Inden da var hun blevet ramt af den ene dårlige forklaring efter den anden, herunder den dårligste af alle: Nej, du kan ikke blive smed, fordi du er pige. Alle disse rigide afslag er ikke givet i 1879 eller i 1919 eller i 1939. De er givet i 2019. Tænk sig: I 2019 siger nogle af de virksomheder, der bestandigt skriger efter arbejdskraft, stadig nej til at ansætte nye medarbejdere, blot fordi ansøgerne har et andet køn end de fleste andre ansatte på arbejdspladsen. Det er absurd. Og det er mistrøstigt. Danske virksomheder er ganske enkelt nødt til at åbne øjnene og rette interessen mod begge køn, hvis de fortsat vil have adgang til de bedste kandidater på markedet. Derfor er det glædeligt, at brancheorganisationerne Danske Maritime, Danske Havne og Danske Rederier er gået målrettet i gang med at styrke rekrutteringen af kvinder til job i typiske mandefag som maskinmester, skibsfører, smed og en række andre fagområder inden for Det Blå Danmark. For det er den eneste måde, hvorpå man kan sikre sig dygtige medarbejdere i fremtiden. Disse organisationer bør blive et forbillede for andre organisationer, brancher, virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der stadig har bedst øje for det ene køn. For man er nødt til at henvende sig til både mænd og kvinder, hvis man vil styrke rekrutteringer. Det er nemlig ikke sikkert, at man bliver en god sygeplejerske, fordi man er kvinde. Eller at man bliver en god smed, fordi man er mand. Til gengæld er det sikkert, at man allerhøjst får fat i halvdelen af de klogeste talenter, hvis man kun henvender sig til det ene køn. Og det er da for dumt.

Fyn For abonnenter

Michael lider af paranoid skizofreni: - Min far kommer om natten og vil have mig med i graven

Annonce