x
Annonce
Assens

Torup Bakkegård kan ikke få arbejdskraft udefra: Håber ikke, grænsen er lukket til maj

Jacob Jacobsen håber, at han kan få hjælp til høsten, som han plejer. Foto: Kim Rune
På Torup Bakkegård får de udenlandske sæsonarbejdere ind fra maj, og det kan blive et problem, når grænsen er lukket.

Sandager: - Alt kan jo ske i disse tider, så vi må jo tage det som det kommer.

Sådan siger medejeren af Torup Bakkegård, Jacob Jacobsen, der snart skal i gang med at stikke asparges i jorden. Derefter kommer kål, kartofler, jordbær, ærter og meget mere.

Til de opgaver plejer han at hente udenlandsk arbejdskraft ind til at give en hjælpende hånd. Det kan de bare ikke, hvis grænserne holdes lukkede. Grænserne er i denne omgang lukket frem til 13. april. Men Jacob Jacobsen er ikke for alvor begyndt at bekymre sig endnu.

- Asparges skulle vi gerne høste fra 1. maj, og der plejer vi at få hjælp ind. Men det er først, når vi kommer hen i juni, at det for alvor kan blive et problem, hvor der er mange opgaver, vi skal bruge hjælp til.

- Vi er nervøse for, at vi kan få folk over grænserne, og om de kan komme herop og hjælpe os.

Jacob Jacobsen oplyser, at de får "temmelig mange" til at komme og hjælpe, uden at komme nærmere ind på, præcis, hvor mange det drejer sig om.

- Men jeg ligger ikke søvnløs over det her. Jeg tror andre brancher har det værre end os.

Annonce

Restaurant-lukninger

På Torup Bakkegård har de aftaler med restauranter, som de blandt andet leverer asparges til. Og når restauranterne er lukkede, skal de naturligvis ikke bruge asparges længere.

- Det her kan blive et problem, for markedet ændrer sig jo nu. Vi sælger rigtig meget til restauranter, og det kan blive en udfordring for os, siger Jacob Jacobsen.

Derfor håber han at kunne sælge lidt ekstra af anden vej.

- Vi er meget inde ved supermarkederne, så vi håber, at vi kan lave noget godt derude, så folk kan få glæde af vores asparges alligevel, siger han.

- Folk skal jo heldigvis altid have noget at spise.

Afspritning og naturarbejde

De arbejder fortsat hårdt på gården, men har taget en del forholdsregler i forhold til smittefaren fra corona. Det gjorde de faktisk allerede dagen før det famøse pressemøde fra statsminister Mette Frederiksen (S), hvor Danmark blev lukket ned.

- Vi rengjorde og fik håndsprit i traktorer. Og så holder vi afstand til hinanden, så vi har ændret hele arbejdsgangen og sørger for at der er styr på safety og hygiejne og så videre, siger Jacob Jacobsen.

- Vi er heldigvis så privilegerede, at meget af vores arbejde foregår med en mand i en traktor og ude i naturen, så smittefaren ikke er så stor.

Samtidig er kontorpersonalet på skift inde på kontoret. Nogen arbejder hjemme så vidt muligt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Coronavirussen vil forandre dansk politik

I Danmark har vi – heldigvis – en politisk tradition for, at vi rykker sammen, når det gælder. Således kunne Folketinget på tværs af partiskel i et højt tempo og uden det sædvanlige politiske fnidder vedtage de nødvendige tiltag. Hvad enten det var omfattende og nødvendige tiltag på sundhedsområdet, forbud mod større forsamlinger eller en historisk stor økonomisk kompensation til ansatte og virksomheder, der er ramt af Coronaen. Også fagbevægelsen og arbejdsgiverne har med indgåelsen af en trepartsaftale, der spænder et sikkerhedsnet ud under rigtigt mange lønmodtagere og mange virksomheder vist, at de er parate til at tage ansvar i denne svære situation. Men det er ikke slut endnu, og der bliver brug for flere tiltag. Både for at håndtere sundhedssituationen, men også for at sikre, at de alt for mange virksomheder, der af den ene eller anden årsag ikke bliver hjulpet af de vedtagne hjælpepakker, kan få den fornødne hjælp. Når denne coronakrise er drevet over, er der behov for samarbejder på tværs af partiskel. Til den tid vil dansk politik være forandret. Vi vil stå med en kæmpe regning, som vi endnu ikke kender, og som skal samles op. Det kommer til at kræve politisk mod og vilje. Hvordan sikrer vi de rette politiske rammer, økonomisk vækst og dermed en fortsat høj beskæftigelse? Og hvordan får vi de mange tusinde mennesker, der i disse dage bliver afskediget eller sendt hjem, tilbage på arbejdsmarkedet? Der er mange spørgsmål, der kræver politisk handling og samarbejde i Folketinget. I den første tid af coronakrisen har Folketinget vist vilje til samarbejde, men hvor længe vil det vare ved? Vil vi se ydrefløjene grave sig ned, som vanen forskriver? Og hvad med regeringens parlamentariske grundlag – herunder ikke mindst Enhedslisten og SF – vil de have modet til også at træffe upopulære beslutninger? Der må gøres ofre i tiden efter, og det er ikke givet, at Arne får lov til at komme tidligere på pension, eller at vi kan afsætte ubegrænset med penge til klimaet, hvis pengene ikke er der. For mig at se er løsningen klar: Et tæt samarbejde mellem S-regeringen og Venstre om en omfattende plan, der skal få Danmark tilbage på sporet. En plan, der rækker mange år frem – også til efter næste folketingsvalg. De to partier har flertal tilsammen og har for mig at se en forpligtigelse til at træffe de nødvendige politiske beslutninger for at bringe Danmark sikkert videre. Coronavirussen har derfor forandret dansk politik her og nu men så sandelig også på lang sigt.

Annonce