Annonce
Assens

Torup Bakkegård kan ikke få arbejdskraft udefra: Håber ikke, grænsen er lukket til maj

Jacob Jacobsen håber, at han kan få hjælp til høsten, som han plejer. Foto: Kim Rune
På Torup Bakkegård får de udenlandske sæsonarbejdere ind fra maj, og det kan blive et problem, når grænsen er lukket.
Annonce

Sandager: - Alt kan jo ske i disse tider, så vi må jo tage det som det kommer.

Sådan siger medejeren af Torup Bakkegård, Jacob Jacobsen, der snart skal i gang med at stikke asparges i jorden. Derefter kommer kål, kartofler, jordbær, ærter og meget mere.

Til de opgaver plejer han at hente udenlandsk arbejdskraft ind til at give en hjælpende hånd. Det kan de bare ikke, hvis grænserne holdes lukkede. Grænserne er i denne omgang lukket frem til 13. april. Men Jacob Jacobsen er ikke for alvor begyndt at bekymre sig endnu.

- Asparges skulle vi gerne høste fra 1. maj, og der plejer vi at få hjælp ind. Men det er først, når vi kommer hen i juni, at det for alvor kan blive et problem, hvor der er mange opgaver, vi skal bruge hjælp til.

- Vi er nervøse for, at vi kan få folk over grænserne, og om de kan komme herop og hjælpe os.

Jacob Jacobsen oplyser, at de får "temmelig mange" til at komme og hjælpe, uden at komme nærmere ind på, præcis, hvor mange det drejer sig om.

- Men jeg ligger ikke søvnløs over det her. Jeg tror andre brancher har det værre end os.

Annonce

Restaurant-lukninger

På Torup Bakkegård har de aftaler med restauranter, som de blandt andet leverer asparges til. Og når restauranterne er lukkede, skal de naturligvis ikke bruge asparges længere.

- Det her kan blive et problem, for markedet ændrer sig jo nu. Vi sælger rigtig meget til restauranter, og det kan blive en udfordring for os, siger Jacob Jacobsen.

Derfor håber han at kunne sælge lidt ekstra af anden vej.

- Vi er meget inde ved supermarkederne, så vi håber, at vi kan lave noget godt derude, så folk kan få glæde af vores asparges alligevel, siger han.

- Folk skal jo heldigvis altid have noget at spise.

Annonce

Afspritning og naturarbejde

De arbejder fortsat hårdt på gården, men har taget en del forholdsregler i forhold til smittefaren fra corona. Det gjorde de faktisk allerede dagen før det famøse pressemøde fra statsminister Mette Frederiksen (S), hvor Danmark blev lukket ned.

- Vi rengjorde og fik håndsprit i traktorer. Og så holder vi afstand til hinanden, så vi har ændret hele arbejdsgangen og sørger for at der er styr på safety og hygiejne og så videre, siger Jacob Jacobsen.

- Vi er heldigvis så privilegerede, at meget af vores arbejde foregår med en mand i en traktor og ude i naturen, så smittefaren ikke er så stor.

Samtidig er kontorpersonalet på skift inde på kontoret. Nogen arbejder hjemme så vidt muligt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Udmelding på pressemøde om coronaudbruddet i Vollsmose: Massivt flere test og flere muligheder for isolation af syge i bydelen

Odense

Statsminister opfordrer til at flere Vollsmose-borgere lader sig teste: Borgmester holder pressemøde om corona-situationen i bydelen

Annonce