Annonce
Fyn

Opskriften virkede i Århus: Masser af telefonopkald skal bryde smittekæderne

Smitteopsporingsenheden rådgiver eksempelvis i forhold til, hvor der skal indsættes mobile teststationer. Arkivfoto: Mathias Banke
Styrelsen for Patientsikkerhed står for de undersøgelsser, det har til formål at bryde smittekæderne og hjælpe institutioner og kommuner med at inddæmme smitten. Det indebærer bl.a. et hav af telefonopkald.
Annonce

Fyn: Når der sker et coronaudbrud, som det gjorde i Odense i slutningen af august, går Styrelsen for Patientsikkerhed i gang med at håndtere opsporingen af smitte, så smittekæderne kan brydes hurtigst muligt.

I Odense gik beredskabet i gang, da en person, der havde været til fest om fredagen, testede positivt for corona den efterfølgende weekend. Med det blev personen sat på en liste over nye smittetilfælde af corona, som Statens Seruminstitut sender til Styrelsen for Patientsikkerhed tre gange om dagen.

Listerne er udgangspunktet for opsporingsarbejdet. Ud fra dem tager Styrelsen for Patientsikkerhed kontakt til de smittede for at klarlægge deres gøren og laden. Det forklarer Torben Hærslev, der er enhedschef og overlæge hos Styrelsen for Patientsikkerhed.

- Vi skal høre, hvor de er smittet, hvornår, hvem de har været sammen, og om de er klar over, hvad de skal gøre nu i forhold til selvisolation eller yderligere tests, siger han.

Interviewene leder videre til den smittedes nære kontakter, der er i risiko for at blive smittet. Den smittede kan vælge, om vedkommende selv vil tage kontakt til de nære kontakter, eller om styrelsen skal sikre at de bliver kontaktet.

De smittedes selvrapportering er dog ikke altid uden udfordringer.

- Alt det arbejde bygger på frivillighed, og der er selvfølgelig nogle, der ikke vil give os oplysningerne. I de tilfælde taler vi ind i folks samfundssind, og det løser som regel problemet. Men det er klart, vi kan ikke garantere, at vi har fået alle kontakterne med, fortæller Torben Hærslev.

Annonce

Hjælper institutioner og kommuner

Styrelsen for Patientsikkerhed påtager sig også en rådgivende rolle.

Det er for eksempel, hvis udbruddet starter på en folkeskole. Her er det skolen med vejledning fra kommunen, der står for at håndtere responsen på udbruddet. Er der tvivl sørger Styrelsen for Patientsikkerhed for, at skolen får kontakt til kommunen.


Jeg synes faktisk, det er den rigtige kurs at blive ved med at lave smitteopsporing, fordi det får brudt smittekæderne.

Torben Hærslev, overlæge, Styrelsen for Patientsikkerhed


Hvis kommunerne er i tvivl om hvordan de skal håndtere udbruddet rådgiver Styrelsen kommunerne og kommer med råd og forslag til ændringer eller andre tiltag. Har kommunerne behov for det rådgiver de kommunen i, hvordan de kan sætte ind med eksempelvis mobile testenheder.

Ved et udbrud som det i Odense, hvor mange kommer i smittefare ved en fest, bliver smitteopsporingsenhedens arbejde kompliceret, fordi det er vigtige at alle, som er nære kontakter efterfølgende skal ringes op.

- På nuværende tidspunkt har vi ikke oplevet nogen øvre grænse for, hvor mange vi kan ringe rundt til, siger Torben Hærslev og tilføjer, at enheden er todelt mellem dem, der tager sig af de smittede, mens andre tager sig af de nære kontakter.

- Jeg synes faktisk, det er den rigtige kurs at blive ved med at lave smitteopsporing, fordi det får brudt smittekæderne, siger Torben Hærslev.

Han mener, at smitteopsporingen var en vigtig grund til, at man eksempelvis fik bugt med udbruddet i Århus.

- Men det var ikke kun os. Alle involverede spillede sammen, og det er det, vi prøver at bygge videre på i København og Odense, forklarer Torben Hærslev.

Hvad er en nær kontakt?

Sundhedsmyndighederne definerer en nær kontakt som en person, der opfylder mindst ét af disse fem punkter:

- Personer, som bor sammen med en smittet person.

- Personer, der har haft direkte fysisk kontakt (f.eks. ved kram) med en smittet person.

- Personer med ubeskyttet og direkte kontakt til sekreter fra en smittet person (f.eks. er blevet hostet på eller har berørt brugt lommetørklæde m.v.).

- Personer, der har haft tæt “ansigt-til-ansigt” kontakt inden for 1 meter i mere end 15 minutter til en smittet person (f.eks. samtale med personen).

- Sundhedspersonale som har deltaget i plejen af en patient med Covid-19, og som ikke har benyttet værnemidler på de foreskrevne måder.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nyborg

Bevar Nyborgs volde

Annonce