Annonce
Kultur

Toptunet fynbo: MØ viste international klasse

MØ var i hopla, da hun optrådte på fynsk hjemmebane fredag aften på Heartland. Foto: Carsten Bundgaard/Ritzau Scanpix

Den fynske verdensstjerne MØ var i hopla på Heartland, hvor det var tydeligt, at hun i forhold til koreografi og show-afvikling er på et andet niveau end sine fleste danske kolleger.

Koncert: Hver gang jeg oplever MØ live, kan jeg tydeligt se, at hun er under konstant forandring som performer. Med to år siden seneste koncert springer det i øjnene, at der er sket et kvantespring for den snart 30-årige fynske sangerinde.

Jeg har sikkert skrevet det før, men fredag nat på Heartland er hendes niveau internationalt. Det kan lyde som en kliché. Præcis som når MØ understreger, hvor meget det betyder at optræde på hjemøen. Men det er ikke desto mindre sandt.

Man kan fornemme det i hendes måde at bevæge sig på. Hendes måde at understrege pointer i sangene med små gestikulationer eller et særligt intenst blik. Selv 30 meter fra scenen går disse små, men bestemt ikke ligegyldige detaljer rent ind.

Allerede fra første nummer står det klart, at MØ - eller nogen med stjerner på skuldrene - har talt med store bogstaver. For lydniveauet er endelig acceptabelt. Sangene har en helt anden fysisk fremtoning end tilfældet med C.V. Jørgensen, Van Morrison og The The.

MØ's stemme står tindrende klart i nattemørket. Og resten af bandet samt de forprogrammerede elementer får pladsen til at skælve på den helt rigtige måde. De elektroniske popsange kræver en solid bund for at fungere, og det er heldigvis tilfældet under den lavthængende fuldmøne.

Annonce

Om koncerten

4 stjerner

Heartland, Greenfield Stage, fredag: MØ

MØ var i hopla, da hun optrådte på fynsk hjemmebane fredag aften på Heartland. Foto: Carsten Bundgaard/Ritzau Scanpix

Populær pige i klassen

MØ har udsendt en håndfuld nye numre, siden jeg hørte hende live. De har stort set alle elementer af musik fra fjerne himmelstrøg. Hører man efter, gemmer der sig både mellemøstlige, indiske og sydamerikanske toner og rytmer. Det underbygger den internationale lyd og er sikkert én af forklaringerne på, hvorfor MØ er populær i både fjernøsten og Latinamerika.

Hendes seneste samarbejder med internationale stjerner som Diplo ("Get It Right") og Major Lazer samt Justin Bieber ("Cold Water") understreger også, at Karen Marie fra Ubberud er en populær pige i klassen.

Sangen "Cold Water" synger hun næsten a cappella, hvilket giver mulighed for at høre, hvor godt den fynske sanger synger. Hendes stemme kan være lidt for solidt pakket ind i bastante beats på de dansable numre, derfor er det næsten overrumplende at høre stemmen i fri dressur.

MØ var i hopla, da hun optrådte på fynsk hjemmebane fredag aften på Heartland. Foto: Carsten Bundgaard/Ritzau Scanpix

Fynsk supernova

Det er svært for MØ at lægge skjul på sin fascination over at stå på en fynsk scene. Men hun kunne sagtens have skåret ned på antallet af gange, hun skriger: "Heartlaaaaaaaand". 20-25 gange havde været tilstrækkeligt.

- Det er følsomt at spille to sange i træk om min barndom hjemme på Fyn. Jeg ved godt, det lyder cheasy, men det betyder meget, siger MØ, så man ikke er tvivl om, at hun mener det.

Min store drøm er stadig at høre MØ folde sig ud til en koncert med ægte blæsere og ikke horn spillet med en pegefinger på det, der ligner et skakbræt. Enkelte sange lyder som et fejlslagent eksperiment på en Amiga 500, hvor alle tilløb til organisk lyd er klinisk fjernet.

Det rettes der op på med "Mercy", hvor MØ går helt i knæ og får mig til at gøre det samme. Det er ubegribeligt emotionelt sunget.

I halvanden time lyser MØ op som en supernova på Greenfield Stage, inden hun takker af for denne gang med "Final Song", som kan høres helt ind i Kværndrup Downtown. Gid resten af koncerterne får samme optimale lydforhold.

Om koncerten:

Heartland, Greenfield Stage, fredag: MØ

MØ var i hopla, da hun optrådte på fynsk hjemmebane fredag aften på Heartland. Foto: Carsten Bundgaard/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Byggeri til 400 mio. kroner: Odenses borgmester glæder sig over ny kæmpemæssig investering i Odense

Leder For abonnenter

Byfester og markeder slipper for dyrt papirnusseri: En prisværdig skrotning

Man kan undre sig over, at et ministerium udsteder nye regler, hvor de negative virkninger er langt større end den mulige gevinst. Og at man fra politisk hold ikke kvæler den slags administrativt makværk, inden det forlader ministerkontoret. Men ud fra mottoet "bedre sent end aldrig" kan man også rose en minister, der ikke er bange for at smide en forfejlet regel i papirkurven. Ekstra prisværdigt er det, hvis skrotningen bremser overflødigt bureaukrati, som samfundet har rigeligt af. Lad os vælge den positive tilgang: Skulderklap til boligminister Kaare Dybvad Bek, som dropper en tåbelig ændring i et bygningsreglement. Ændringen ville gøre arbejdet surt for masser af frivillige, som bruger deres fritid på at gøre livet sjovere for tusinder af danskere. Hvis en række fynske folketingsmedlemmer nåede at presse ministeren, sådan som de ifølge Kertemindes borgmester Kasper Olesen lovede at gøre, må de gerne tage en del af æren. Den nu droppede ændring drejer sig om de byfester og markeder, som holdes overalt i landet. Nogle er velkendte og traditionsrige, andre dukker op og lukker igen. Fælles for dem alle er, at de er populære og at de primært arrangeres og drives af frivillig arbejdskraft. Ofte får arrangørerne hjælp af lokale idrætsforeninger, som honoreres med et beløb til den altid trængende klubkasse. Bortset fra fuldemandstvister og lidt trafikkaos har der aldrig været problemer med disse folkelige arrangementer. Så hvad der fik Transport- og Boligministeriet til at lancere stramninger, der skulle træde i kraft 1. januar, er svært at fatte. Men i hvert fald: Det var nu ikke længere nok, at kommunen enten gratis eller mod et beskedent gebyr lavede en pladsfordelingsplan. Nu skulle en plantegning laves af en ekstern certificeret brandrådgiver til mellem 1200 og 1500 kroner i timen. For et lille marked ville den samlede pris blive over 10.000 kroner. Dertil kom mere papirbøvl. Ifølge formand for Sammenslutningen By- og Markedsfester, Otto Skak, ville denne ekstraudgift og dette ekstraarbejde få mange foreninger til at lukke ned - til ærgrelse for mange og til gavn for ingen. Nu kan - med Dybvad Beks ord - frivillige bruge kræfterne på at være frivillige. En selvfølge, kan man tilføje.

Erhverv

Plads til 1000 ansatte: Pensionsselskab investerer 381 millioner kroner i kæmpestort kontorbyggeri ved SDU

Annonce