Annonce
Fyn

Toppolitikere på klimafolkemøde: Coronakrisen må ikke overskygge klimakrisen

Vinden rykkede godt i teltet ved klimafolkemødet torsdag aften på havnen i Middelfart, men det betød intet for den livlige debat mellem klimaminister Dan Jørgensen (S) og en række øvrige danske politikere - her Josephine Fock fra Alternativet i baggrunden - om at få klimaet på dagsordenen igen oven på coronakrisen. Foto: Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix
Nogle af toppolitikerne var kommet til klimafolkemødet i Middelfart i deres diesel- og benzinbiler, andre i elbiler eller med tog. På tre kvarter tog de torsdag aften en debat om, hvordan Danmark kommer videre med klimamålene oven på coronakrisen.

Fyn: Det var afsløringens time allerede fra åbningen af den politiske debat om, hvordan vi får klimaet på dagsordenen igen oven på coronakrisen.

For ordstyrer Jakob Risbro fra TV 2/Fyn bad de indbudte toppolitikere, hvilke transportmidler, de havde brugt for at komme til klimafolkemødet i Middelfart, og svarene var vidt forskellige.

Mona Juul (K) måtte indrømme, at hun var kørt til klimafolkemødet i sin dieselbil, mens Jens Henrik Thulesen Dahl (DF) var kørende i sin benzinbil. Josephine Fock fra Alternativet beklagede sig over den offentlige transport og at det var umuligt at komme videre fra Middelfart ud på de sene aftentimer, og derfor også selv var kørende, mens Mai Villadsen (EL) og Signe Munk (SF) som duksene - som de selv udtrykte det - havde taget toget.

Annonce

Og så var der klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S), som var kørende i sin minister-elbil, og Tommy Ahlers (V) var også gået over til en elbil.

Og oven på dette måske mere kuriøse indslag var scenen så sat til en debat om, hvad der skal til for at sparke gang i klimadebatten på et tidspunkt, hvor coronakrisen nu i mere end seks måneder har sat dagsordenen ikke kun i Danmark, men i hele verden.

Ingen varig reduktion

Alle var enige om, at coronakrisen ikke har bidraget ret meget positivt, selv om CO2-udledningen er blevet reduceret, fordi Danmark lå brak i flere måneder.

- Niveauet er faldet markant under coronakrisen, men det er ikke en varig reduktion, erkendte Dan Jørgensen.

Venstres Tommy Ahlers kunne ikke se noget som helst positivt i coronavirussen, men pegede på, at vi har lært to ting.

- Vi har kunnet klare krisen takket være en god økonomi, og selv om vi har haft en adfærdsændring faldt CO2-niveauet kun med 17 procent, og vi skal reducere 70 procent. Vi skal derfor have en grundlæggende klimaomlægning, sagde han.

Hos SF var der en lille opløftende ting ved coronakrisen.

- Vi har sat omsorg for hinanden højere end økonomi, sagde Signe Munk, mens der fra Enhedslisten lød en kritisk røst over, at klimaet var sat i skyggen under coronakrisen.

- Coronakrisen har vist, at vi har prioriteret penge over planeten, sagde Mai Villadsen, og modtog klapsalver fra et fyldt telt.

Annonce

Vejret viste tænder

Det var nærmest symbolsk, at klimaet var til debat på klimafolkemødet i et telt, hvor vejret udenfor pludselig viste tænder på en septemberaften. For blæsten og regnen stod ind på havnen fra Lillebælt, og ruskede godt i teltstængerne, mens politikerne kom med bud på, hvordan vi kan føre læringen fra coronakrisen over på klimakrisen.

Klimafolkemødet

Klimafolkemødet fortsætter fredag og lørdag på havnen i Middelfart.

Ved debatten torsdag aften om en grøn genstart efter coronakrisen og hvilke erfaringer, vi har gjort os og som vi kan tage med videre, deltog følgende politikere:

Dan Jørgensen (S)

Morten Østergaard (R)

Jens Henrik Thulesen Dahl (DF)

Josephine Fock (Alt)

Tommy Ahlers (V)

Signe Munk (SF)

Mai Villadsen (EL)

Mona Juul (K)

- Der kommer klimaforandringer, men spørgsmålet er hvor mange og hvor meget, og derfor skal vi holde tempoet oppe på klimahandlinger. Klimaet har brug for hjælpepakker og handling, sagde Signe Munk.

- Coronakrisen er her midlertidig. Klimakrisen er her hele tiden. Den stopper ikke, og vi skal prioritere milliarder til klimaet, sagde Tommy Ahlers.

Annonce

Hvem skal betale

Tre kvarter til en debat om klima efter corona var ikke meget, og selv om der blev åbnet for spørgsmål fra salen nåede kun én enkelt tilhører at spørge politikerne om, hvem der skal betale for udledningerne af CO2 og for en grønnere omstilling.

- Vi bliver nødt til at se på det hele. Det skal som forbruger være nemmere at tage det rigtige valg, og det skal være dyrere at tage det forkerte, mente Josephine Fock.

Coronakrisen må ikke overskygge klimaforandringerne og hvad vi skal gøre for at nå de klimamål, der er sat, mente de debatterende politikere på klimafolkemødet torsdag aften i Middelfart. Foto: Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix

Fra andre var der kommentarer om, at CO2-afgifter sikrer, at forurenerne betaler, at det skal være slut med benzinslugende biler, og at danskerne skal have grønne valg, ikke sorte valg.

- Vi har store forurenere i Danmark, som i dag slipper for at betale. Det er ikke i orden, at hr. og fru Danmark skal betale, mens dem, der forurener meget, ikke betaler, lød det fra Mai Villadsen.

Fra Jens Henrik Thulesen Dahl lød en advarsel om, at man ikke skal pålægge danske virksomheder så store afgifter, at de lukker, fyrer folk og flytter produktionen til udlandet. Vi skal ikke ødelægge vores eget erhvervsliv, som han formulerede det.

Annonce

Hvornår sker der noget

Og så var der spørgsmålet fra ordstyreren om, hvornår hans søn egentligt kommer til at mærke, at politikerne har gjort noget.

Som én af de politiske debattører konstaterede, så forsvinder klimaforandringerne ikke med et trylleslag, og flere andre talte for, at der skal sættes ind over for landbruget, transportsektoren og byggeriet.

Om politikerne egentlig blev enige på de tre kvarters debat blæste nok med vinden udenfor, men at coronakrisen ikke må overskygge klimakrisen var der nok fodslag om.

Klimafolkemødet fortsætter fredag og lørdag i Middelfart.Coronakrisen er her midlertidig. Klimakrisen er her hele tiden. Den stopper ikke, og vi skal prioritere milliarder til klimaet.

Tommy Ahlers, klimaordfører for Venstre, på klimafolkemødet torsdag aften.
Annonce
Odense For abonnenter

Rolig villavej i oprør efter kæmpehunden Rollo igen bider en lille hund: - Den skal aflives

Danmark

Søndagens coronatal: Endnu en dag med over 25.000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Middelfart For abonnenter

Kromand fortryder ikke efter 20 år med voldsom arbejdsbyrde og et forlist ægteskab : - Jeg har mødt nogle fantastisk dejlige mennesker

Odense For abonnenter

Ninas 'bedste ven' ville sulte hende ihjel: - Jeg gjorde alt for at skjule min hemmelighed

Kerteminde

Ib er tredje generation i frugtplantagen: - Jeg møder stadig folk, der ikke ved, at de kan købe æbler herude

Sport For abonnenter

Stor sejr i den slovenske højborg - men sejr over Krim var tæt at blive en krimi

Tyske oversvømmelser chokerede verden: Det kan også ske i Danmark, for vi bygger for tæt på vandet

Odense For abonnenter

- Løgn, løgn og atter løgn: Rollos ejer svarer på kritik efter Rollo igen bider en lille hund

Danmark

Søndagens coronatal: Endnu en dag med over 25.000 nye smittede

Sport

Otterup HK melder klar til genstarten i 1. division: - Den lange pause har været ens for alle

Assens

Det store rottekort - tjek om der er rotter på din vej: - Vi kan ikke komme dem til livs

Løvkvist om formandsdebat i DF: Messerschmidt skal tirres, indtil han forløber sig

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Nicolai vil ikke gøre dyr ondt: Sælger bacontang til Irma og Kvickly - Nu er han på vej med vegansk cookie-mix

Odense For abonnenter

Dronningens pointe ramte Peter lige i hjertet: - Det gør ondt, når folk stirrer på mig i gågaden

Erhverv

Direktør træder tilbage: Navnerokade hos 62 år gammel Middelfart-virksomhed

Annonce