Annonce
Tre Spor Nu

Topmøde om motorvej: Vejen banet for det tredje spor

To timer varede den intense debat om trængslen på Fynske Motorvej. Foto: Michael Bager

Topmøde om udvidelse af Fynske Motorvej endte med optimisme hos tilhængerne af mere asfalt. DF i nøglerolle.

I årevis har udvidelsen af Fynske Motorvej været drøftet og drøftet. Også til debatmøder på Fyens Stiftstidende. Og aldrig har optimismen været så stor for tilhængerne af det tredje spor som efter lørdagens topmøde i mediehuset i Odense, hvor en række nøglepersoner var samlet før de afgørende forhandlinger om næste års finanslov.

- Det tredje spor kommer nu. Det er tydeligt efter debatten i dag, konkluderede Enhedslistens transportordfører Henning Hyllested, der selv er en arg modstander af mere asfalt.

Manden i centrum for mødet blev ubetinget Dansk Folkepartis transportordfører Kim Christiansen, der ganske vist kom for sent til mødet.

- Hele byen er jo opgravet, sagde han, da han sveddryppende dukkede op og straks blev bejlet til fra alle sider. Især fra Erling Bonnesen og Mai Mercado fra regeringspartierne Venstre og Konservative, der i finanslovsforslaget har afsat 231 millioner kroner til mellem Nr. Aaby og Odense Vest at forstærke nødsporet, så det kan åbnes for trafik i myldretiden. Efter 2020, når det økonomiske råderum tillader det, kan et egentlig tredje spor så komme i spil.

- Det er en pivringe løsning, sagde Kim Christiansen, der har kastet sin kærlighed på betalingsanlægget på Storebælt for at skaffe penge til en udvidelse af motorvejen.

DFs forslag går på, at Sund & Bælt skal investrere de 2,3 milliarder, som et tredje spor vil koste. Efter 2020, når statens finanser kan det, kan staten så poulært sagt tilbagekøbe sporet fra Sund & Bælt.

- Problemet er, at vi ikke bare på almindeligvis kan sætte penge af på finansloven, fordi vi støder mod anlægsloft og EUs konvergenskrav. Det løser vi på den her måde, og jeg tager gerne et møde med det fynske erhvervsliv eller laver en pixi-udgave af forslaget, hvis det kniber at forstå genialiteten i det, sagde DF'eren.

Som indledning på mødet kommenterede energiminister Lars Chr. Lilleholt DF-udspillet:

- Det er ikke umiddelbart godt. Storebæltsbroen er tidligere blevet brugt til at finansiere andet, og nu må det stoppe. Men der skal findes en aftale, og regeringen har ikke flertal, erkendte ministeren på topmødet og åbnede dermed alligevel døren på klem forud for finanslovsforhandlingerne.

Annonce
Efter topmødet studerede transportordfører Kim Christiansen (DF) og energiminister Lars Chr. Lilleholt (V) de mange postkort fra brugere af Fynske Motorvej. Foto: Michael Bager

Frygt for malkeko

Også formanden for Fynsk Erhverv, Jørgen Dirksen, advarede mod at bruge Storebæltsbroen som en malkemaskine. Det samme gjorde folketingsmedlem Erik Christensen (S) og borgmester i Assens Søren Steen Andersen (V).

Borgmester i Odense Kommune Peter Rahbæk Juel pegede på vigtigheden af at kunne pendle til arbejde uden for Fyn, da arbejdsstyrken er større end antallet af arbejdspladser.

- Og så nytter det jo ikke, at der er en toldmur ved Storebælt og en kø i den anden ende på motorvejen, sagde han.

Regionsrådsformand Stephanie Lose (V) så gerne, at DFs forslag bringes ind i de kommende finanslovsforhandlinger.

- Men kun hvis det betyder, at vi kan få det tredje spor uden at forringe Sund & Bælts økonomi og spænde ben for en lavere brotakst, sagde hun.

Optimisme

Regeringen har netop foreslået, at det over de næste tre år bliver 25 procent billigere at køre over broen.

- Men det skaber jo ikke vækst, hvis virksomhederne bare skal holde i kø på Fynske Motorvej. Lad os nu tage det i den rigtige rækkefølge, sagde Kim Christiansen.

Fra børne- og socialminister Mai Mercado (K) lød drømmen:

- Dansk Folkeparti får forhandlet det tredje spor hjem, og vi får også nedsat brotakster. Ellers er nødsporsløsningen en god start, da erfaringer fra udlandet er positive, sagde hun.

Erling Bonnesen (V): Vi skal kende vores besøgelsestid på Fyn, og jeg vil rose DF for at sætte Fynske Motorvej øverst på prioriteringslisten. Og kan vi i halen af det tredje spor få nedsat taksterne, vil det være fint, sagde han.

Kim Christiansen forsikrede, at han gerne i de kommende forhandlinger vil være med til at drøfte, om der kan skrues en model sammen, hvor lave takster på Storebælt også indgår om tre år.

En model som direktør i Dansk Industri Transport Michael Svane var meget positiv over for på topmødet.

Erik Christensen (S) appellerede til, at Socialdemokratiet kommer med til de kommende forhandlinger.

- Min fornemmelse er, at vi er tættere på at få etableret det tredje spor end nogensinde før. Jeg er mere optimistisk nu, end da jeg kom til mødet.

Mest læste

Annonce
Annonce

Seneste nyt

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

En livsingrediens, du ikke må f**** med

Det var blevet mørkt, da de to ladvogne endelig kørte afsted - fyldt med alskens indbo. Stumtjeneren, skænken, lænestolen og alt det andet habbengut, der vidnede om, at et liv engang var blevet levet med tingene. Huset, som tingene kom fra, var lige så mørk som aftenen. Jeg har set husets to gamle beboere mange gange. Sludret med dem om campingvognen, ferien sydpå og julefrokosten i pensionistklubben. Om længslen efter besøgene, der pludselig stoppede – og sorgen over det. ”Hvorfor?”, hang altid tungt i luften. En dag var kvinden væk. Demensen havde taget hende, sagde nogle. Længe efter konen forsvandt, så jeg manden gå alene frem og tilbage på vejen. Han så fortabt og trist ud. Ensom. I stedet for at tage kontakt til den gamle mand, begyndte jeg at ”gemme” mig, når jeg så ham. Bag min telefon, mit pandehår eller mælken, der i raketfart skulle på køl. For jeg har jo virkelig travlt, ikk’? Åbenbart alt for meget om ørerne til at give den gamle mand fem minutter af min tid (for hvad nu, hvis han, ligesom Fakta, gerne ville have, at jeg blev lidt længere?). Dét var der altså ikke tid tid. Nu er manden også væk. Det har han været et godt stykke tid. Jeg har taget mig selv i at hold øje med, om han kom forbi min vindue. Det gjorde han ikke. Mon han er død lige som livet i huset? Er han kommet på plejehjem? Er der overhovedet andre end mig, der har bemærket, at han er væk? Jeg ville ønske, at jeg kunne spole tiden tilbage. At jeg havde taget hovedet ud af r**** og talt med min næsten nabo, som jeg gjorde for år tilbage. For hvad er egentlig mere vigtigt end, at vi ser hinanden og tager os tid til hinanden? Relationer er det vigtigste i verden. Det er dem, der er med til at holde ensomheden fra døren. Relationer får os til at føle os i live. Studier viser faktisk, at det skærer år af vores levetid, hvis vi ikke er en del af relationer. Det tomme hus og møblerne på vognenes lad fik mig for alvor til at vende blikket mod en af mine relationer, hvor mørket er ved at falde på. Det fik mit til at tænke på, hvordan tid er en livsingrediens, vi ikke må f**** med. En dag har vi ikke mere tid at give af. Vi skal sænke farten og lade være med at spilde tiden på at brokke os over vejret eller lørdagens genudsendelser på tv. Tidsspilde er det også at bære nag, være vrede over fortiden, at kæmpe for at få ret eller for at ændre andre. Vi skal give hinanden vores (nu)tid. Være sammen med de mennesker, vi holder af. Tale med hinanden – naboen, forældre, kassedamen, ens børn, taxichaufføren, venner. Give hinanden kys, kram og komplimenter. Hver dag. Dét er en god måde at bruge tiden på.

Annonce