Annonce
Odense

Tomme trusler: Driftselskab hænger på aftale om Odeon i 12 år

Det er ikke en guldrandet forretning at drive Odeon for selskabet bag, der regner med et underskud i år på fire millioner. Operatøraftalen med Odense Kommune kan ikke opsiges med virkning før tidligst 1. juli 2029. Foto: Erik Thomsen
Selv om bestyrelsesformanden for driftsselskabet bag Odeon i en mail til blandt andet Odense Kommune har truet med at opsige samarbejdet med kommunen, så er det en tom trussel. En operatøraftale for kultur- og konferencehuset er uopsigelig de første 12 år.
Annonce

Selv om bestyrelsesformanden for H.C. Andersen Kongrescenter A/S, Jens Belling, ved et kommende møde med stadsdirektør Stefan Birkebjerg Andersen skulle have lyst til at gøre alvor af sine trusler om at droppe samarbejdet med Odense Kommune omkring driften af Odeon, så er han og selskabet bundet på hænder og fødder. I hvert fald frem til 1. juli 2029.

For ifølge operatøraftalen for Odeon, som Fyens Stiftstidende har fået aktindsigt, så er aftalen uopsigelig, de første 10 år fra Odeon blev taget i brug. Derefter er der et 24 måneders varsel i tilfælde af, at den nuværende forpagter vil opsige aftalen. Det vil sige 1. juli 2029. Selve operatøraftalen løber i 20 år.

Tirsdag kunne TV 2/Fyn fortælle, at Jens Belling i en mail til blandt andre stadsdirektøren havde skrevet følgende:

"Måske kan det være bedst, at vi stopper i Odeon, såfremt Odense Kommune vil berøve os friheden til selv at bestemme, hvilke arrangementer vi skal holde. Vi har i forvejen ikke følt os specielt godt behandlet."

Overfor tv-stationen bekræftede Stefan Birkebjerg Andersen at have modtaget mailen.

Når Belling overhovedet overvejer at opsige aftalen, så er det, fordi driftselskabet bag Odeon gennem de seneste par uger har været udsat for massiv kritik, fordi man i 11. time sagde nej til at huse en kontroversiel og Kina-kritisk dansetrup, Shen Yun, i april næste år.

I første omgang med en forklaring om, at man havde dobbeltbooket dagene. Siden blev det ændret til en forklaring om, at man hellere vil satse på konferencer, der er bedre økonomi i. Arrangørerne bag dansetruppen mener, det er sket efter pres fra Kina.

Og i onsdagens udgave af Jyllands-Posten uddybede Belling så sin forklaring. For den bunder i dårlig økonomi.

- Det skal ikke være nogen hemmelighed, at vi får et underskud i Odeon, og det er sådan set hele bevæggrunden for, at det hele udvikler sig, som det gør, sagde Belling til avisen.

Den første forklaring var ifølge formanden en pæn måde at fortælle folkene bag den kinesiske dansetrup, at der ikke var penge i deres to planlagte shows. Ifølge avisen forventer Jens Belling, at Odeon kommer ud af 2019 med et underskud på fire millioner kroner.

Et underskud, der næppe kommer bag på nogen. I maj var selskabet bag Odeon ude i en sparerunde, hvor man blandt andet fyrede kulturchef Sara Ekknud Windell med en begrundelse om dårlig økonomi.

Så meget bruger kommunen Odeon

Ifølge en operatøraftale mellem Odense Kommune og det private selskab bag driften af Odeon, så har kommunen ret til at råde over 20 dage hvert år. Dem har kommunen brugt sådan her siden åbningen i 2017:

2017: Music Days + Gaffa (5 dage), Thinkers 50 (3 dage) og HCA Festivals (8 dage). I alt 16 dage.

2018: OK Nytårskur (1 dag), Gaffa-prisen (2 dage), Wagner/Odense Symfoniorkester (42 dage), HCA Festivals (8 dage) og Thinkers 50 (2 dage). I alt 55 dage.

2019: Gaffa-prisen (1 dag), E-sport (3 dage), HCA Festivals (6 dage) og Thinkers 50 (3 dage). I alt 13 dage.

I 2020 er der pt. reserveret 13 dage. Tidligere kunne kommunen overføre dage fra et år til et andet. Det kan man efter aftale mellem parterne ikke længere.

Kilde: Odense Kommune

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Uro efter dødsulykke: Politiet måtte sikre OUH mod folk, der strømmede til

Danmark

Sådan ruster vi EU til fremtiden

Faaborg-Midtfyn

Brandmænd frygter for deres liv på motorvejen: - Vi er mere trygge ved at kravle ind i et brændende hus end at stå på motorvejen

Coronavirus

Live: Politiet lukker stort landsmøde for spejdere - 300 deltagere må tage hjem før tid

Kerteminde

Corona har for alvor gjort sit indtog: Nu er nøgletal over 100 i Fyns hotspot

Annonce