Annonce
Kultur

Tom Bjerg bragte musikken ud til folket: - Det er totalt tiltrængt det her

Tom Bjerg gav blandt en koncert i en lille baggård på Vindegade. En oplevelse som beboerne nok sent vil glemme. Foto: Victor Bebe Lasen
Efter otte måneders fravær fra musikscenen kunne Tom Bjerg endelig spille foran et livepublikum igen, da der var baggårdskoncert i Odenses gader.

Odense: I en lille baggård på Vindegade er en noget atypisk scene i gang med at udspille sig. Mellem treetagers lejligheder, der putter sig tæt sammen, er en lille håndfuld folk, iført sorte hættetrøjer med teksten "Posten", i gang med at sætte lydudstyr op.

- Hvad sker der her? spørger en kvinde, som går forbi sammen med sin veninde.

- Der skal være en koncert lige om 10 minutter, svarer en af medarbejderne fra Posten, der er i gang med at slæbe udstyr ud fra en varevogn.

Annonce

- Ej, hvor fedt, så skal vi da ingen steder hen, siger kvinden til sin veninde, og de finder plads i den lille baggård, hvor Tom Bjergs band er i gang med de sidste lydprøver før årets første koncert.

Lørdagssolen skinner fra en blå himmel ned i baggården. I midten af gården er der sat en håndfuld højtalere op, et keyboard, en bas, en akustisk guitar og et lille trommesæt på et persisk tæppe.

En del af lejlighedernes beboere finder sig til rette i vindueskarmen, og avisens udsendte opgiver hurtigt at tælle alle menneskene i vindueskarmene, hvor der konstant titter nye ansigter frem. Nogle beboere åbner en flaske hvidvin, mens andre hiver mobiltelefonen frem for at dokumentere det noget usædvanlige syn, der skal til at udspille sig i deres baggård.

Nede i gården er omkring 20 mennesker mødt frem, eksklusive bandet. De fleste finder sig til rette på deres medbragte campingstole, og næsten alle er forsynet med kolde øl til ganen.

Efterhånden kommer der styr på al teknik, og efter en kort introduktion fra eventkoordinatorelev Betina Berg, åbner kvartetten ballet med det længselsfulde og smukke nummer "Landet".

Otte måneders koncertpause

For Tom Bjerg og bandet, der til hverdag består af fem medlemmer, har ventetiden siden sidste koncert været lang. Faktisk var seneste liveoptræden for næsten otte måneder siden, men denne lørdag får de mulighed for en smule revanche med hele tre baggårdskoncerter på en enkelt eftermiddag.

Det er Musikhuset Posten, som arrangerer baggårdskoncerterne, hvor de bringer musik ud til publikum, mens spillestederne venter på at åbne.

Fakta om Baggårdskoncert:

Baggårdskoncerterne er et elevprojekt fra Posten, hvor eventkoordinatorelev Betina Bergh og teknikelev Rasmus Mai har stået for størstedelen af planlægningen.

Koncerternes lokation og tidspunkt bliver holdt hemmelige for alle andre end de berørte beboere af hensyn til coronarestriktionerne 

Der holdes seks baggårdskoncerter i alt fordelt over to dage.

De første tre koncerter fandt sted 24. april ved Vindegade, Rugårdsvej og Østre Stationsvej.

De resterende tre koncerter afholdes 1. maj i tre nye odenseanske baggårde.

I slutningen af august udgav Tom Bjerg debutalbummet "Hurtigt ud/Hurtigt hjem", og der var lagt planer om at komme ud og turnere for at præsentere det nye materiale for publikum.

Den seneste koncert foran et livepublikum var i september, men da landets spillesteder lukkede ned i december på grund af nye coronarestriktioner, blev planen ændret.

Derfor er smilene på frontfigur Tom Bjerg og keyboardspiller Peter Kohlmetz Møllers læber også ekstra store få timer før den første koncert i lang tid.

- Man er jo helt vildt sulten. Det er over et halvt år siden, vi sidst spillede en koncert, så det er totalt tiltrængt det her, forklarer Tom Bjerg.

- Vi havde nogle streamingarrangementer, men vi nåede ikke at spille så mange koncerter, inden det hele lukkede ned. Så når sådan noget som det her byder sig til, så skal man bare sige ja. Det er hyggeligt, og vi er helt vildt kåde efter at komme på græs igen, fortæller Peter Kohlmetz Møller.

Annonce

Godt med radiotid

Tom Bjerg har ellers været flittigt spillet i radioen siden debutalbummet. "Hurtigt ud/Hurtigt hjem" blev Ugens Album på P4 og P5, mens singlen "Timer nok" har rundet knap 400 afspilninger på de ovenstående radiokanaler.

Men formålet med udgivelsen er i høj grad blevet skabt med henblik på at spille den for et livepublikum, forklarer Tom Bjerg og Peter Kohlmetz Møller, som stadig er utroligt taknemlige over den modtagelse, sangene har fået i radioen.


Vi nåede ikke at spille så mange koncerter, inden det hele lukkede ned. Så når sådan noget som det her byder sig til, så skal man bare sige ja. Det er hyggeligt, og vi er helt vildt kåde efter at komme på græs igen

Peter Kohlmetz Møller


- Raketten har altid været, at vi skal lave en plade, så vi kan komme i radioen, så vi kan komme ud og spille det live. Målet har hele tiden været at komme ud og spille det for et publikum, fortæller Tom Bjerg.

- Nu har vi fået en lille turné op og stå med otte jobs hen over sommeren. Hele drømmen var, at vi kom ud og lavede en turné, men det har ladet vente lidt på sig. Så må vi se, om der ikke kommer noget mere. Jeg tænker, at det kan komme til at gå fra 0 til 100 for os musikere, ligesom det også gjorde i sommeren sidste år. Jeg er meget optimistisk i hvert fald, siger Peter Kohlmetz Møller.

Annonce

Ny musik i støbeskeen

Til trods for at tingene ikke er forløbet helt efter planen, har bandet udnyttet ventetiden til at arbejde på nyt materiale til et kommende album.

- Vi arbejder på den næste plade. Vi tænkte, at vi lige så godt kunne gå i gang. Vi nærmer os efterhånden det punkt, hvor vi har en mængde af materiale, så vi kan begynde at kigge efter studietid i sensommeren. Drømmen er lidt, at vi kan gå i gang med at indspille plade nummer to omkring der, siger Tom Bjerg.

- Det har været et fristed her under corona. Man har kunne tage en coronatest og så køre afsted i sommerhus og lave noget musik. Jeg tror også, sommerhusstemningen siver igennem på det, vi har lavet, hvor vi blandt andet har været på Langeland og ude i en skov i Svendborg, fortæller Peter Kohlmetz Møller.

Annonce

Videre til næste koncert

Tilbage i baggården ved Vindegade lader bandet de sidste toner af nummeret "Timer nok" fade ud, og de modtager publikums hyldest. Frontmanden kigger med julelys i øjnene op mod publikum i vinduerne.

Mange af koncertgængerne nød musikken fra deres egne vindueskarme. Foto: Victor Bebe Larsen

- Hvor er det en syret oplevelse det her. Har I tit musik her i baggården? spørger han med et stort smil om læberne.

- Næ, men i må da meget gerne komme noget oftere, svarer en af tilhørerne nede i gården.

Efter en håndfuld numre afsluttes koncerten med nummeret "Den vej", som modtager klapsalver helt fra tredje etage og ned til gården. Kort efter begynder Postens folk at rydde baggården, så de kan komme videre til den næste koncert ved Rugårdsvej.

Imens benytter publikum muligheden for at få sig en snak med bandet, og et par stykker får også købt sig et eksemplar af debut-lp'en, som bandet har taget med i dagens anledning.

På kort tid er ledninger og højtalere pakket sammen, og det eneste der er tilbage fra koncerten, er det publikum, som stadig står nede i gården og drikker ud. Imens gør Posten og Tom Bjerg sig klar til at køre videre til dagens næste baggårdskoncert.

Lørdag 1. maj holder Posten endnu en række baggårdskoncerter i Odense.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Ikke til salg: Olav de Linde-direktør afviser grundejerforenings købstilbud af omstridt areal ved Åløkkeskoven

Annonce