Annonce
Kerteminde

Toldboden giver den store fortælling om Kerteminde: Du kommer tættere på byens DNA

Skulle man være i tvivl om, at byen hele tiden er under forandring, kan man blot kaste et blik på dette luftbillede fra slutningen af 1940’erne. Meget lidt af det, man kan se på billedet, kan genfindes i dag. Arkivfoto: Sylvest Jensen
På Toldboden kan du fra 14. juni gå på opdagelse i en ny udstilling, der sætter fokus på Kertemindes fortid og fremtid.

Kerteminde: Hvorfor ser Kerteminde ud, som den gør?

Hvordan har byen forandret sig, og hvad er det for ting, der skal bevares for eftertiden?

Det er nogle af de spørgsmål, man kan blive klogere på, når Østfyns Museer fredag den 14. juni åbner sin sommerudstilling på Toldboden i Kerteminde.

Udstillingen fortæller om, hvordan Kerteminde konstant har været under udvikling og forvandling.

Museet fortæller i en pressemeddelelse, at baggrunden for, at museet tager temaet udvikling og bevaring op, er, at kommunen har sat gang i en såkaldt kulturarvsmasterplan.

Med kulturmasterplanen skal man bruge ”den store fortælling” om hele Kertemindes maritime tilknytning til at skabe en overordnet ramme for fysisk planlægning i kommunen.

- Planen skal fokusere på den del af kulturarven, vi vælger at tage med fra fortiden og gøre til en ressource i fremtiden. Sådan kulturarven bliver et aktiv, der bidrager til at udvikle et miljø, som er attraktivt for både borgere og turister, står der i pressemeddelelsen.

På udstillingen kan man få mere at vide om byens forskellige kvarterer, og hvordan de passer ind i den gennemgående maritime fortælling.

Annonce
Op og ned ad hovedgaden i 1912. Cyklister og gående passerer byens nyopførte rådhus. Foto: Østfyns Museer

Sådan bevarer du sit hus bedst muligt

Udstillingen handler også om de enkelte huse.

Lige for tiden kan man møde museets medarbejdere i byens gader, hvor de går rundt og vurderer husenes bevaringsværdige kvaliteter.

På udstillingen fortæller museet, hvordan arbejdet foregår, og hvad det er for kriterier, der bliver lagt vægt på.

Med et besøg på udstillingen kan man også blive klogere på, hvad man kan gøre for at bevare sit eget hus bedst muligt. Hverringe Bevaringscenter bidrager nemlig med anvisninger på, hvordan man eksempelvis skal behandle sine gamle døre og vinduer.

Udstillingen vil også helt konkret give overblik over byen. Til det formål er der taget en serie billeder fra toppen af den store silo på havnen, så man kan få et 360 graders vue over hele Kerteminde.

Udstillingen, der bliver åbnet fredag den 14. juni klokken 14 af Bevaringsforeningens formand, Karin Meisl, kan ses indtil 1. september.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Middelfart

På vej mod store temperaturstigninger: Bliv klogere på Middelfarts klimaløsninger - og find ud af, hvordan du kan hjælpe til

Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Odense

Letbanens etape to: Venstre vil lade vælgerne tale inden beslutning

Annonce