x
Annonce
Erhverv

Toiletnød: Christina er anlægsgartner og taknemmelig for at have blære som en lastbilchauffør

Merete Nielsen stikker hovedet ud gennem vinduet og får en snak med Christina Nielsen og Dennis Holm, som bruger denne og noget af næste uge på at forsyne parcelhuset i Langeskov med en ny terrasse, der med garanti bliver flittigt brugt til sommer. Foto: Christian Nordholt
Det lyder banalt, men noget så menneskeligt som at skulle tisse er blevet en udfordring for medarbejdere, der arbejder udenfor hele dagen, især de kvindelige. Anlægsgartner Christina Nielsen har aldrig været så glad for sin selskabsblære som nu.

Aldrig har Christina Nielsen været så glad for sin selskabsblære.

Det kan lyde banalt helt ind til benet, men noget så simpelt som at finde et toilet er i disse corona-tider gået hen og blevet en udfordring for f.eks. anlægsgartnere. Især de kvindelige, der arbejder hele dagen i det fri.

Risikoen for smittefare betyder, at offentlige toiletter er lukkede, tankstationer og burgerkæders faciliteter er også lukket land, og det falder ikke let at bede om lov til at bruge et toilet i et privat hjem. Slet ikke nu.

- Jeg har tidligere siddet ved kassen i Bilka, og den kan man ikke bare smutte fra, så det har givet mig lastbilchauffør-blære. Nu kan jeg faktisk gå en hel dag uden at skulle tisse, men jeg ved, at der er flere af mine kvindelige kolleger, som ikke kan. Hvis jeg virkelig skulle bruge et toilet, ville jeg måske spørge kunden, men jeg ville altså ikke være glad for det. Jeg ville måske lede efter en skov i stedet. Det er lidt surrealistisk det hele, smiler Christina Nielsen, mens hun sætter højder af til en ny terrasse i Langeskov.

Annonce

Det nytter ikke noget, hvis vi alle sammen holder op med at få udført ting eller købe ting. Hvis alle holder igen, får vi aldrig løbet samfundet i gang igen. Vi er nødt til at hjælpe hinanden.

Merete Nielsen

Hjælp hinanden

Den har Merete Nielsen og hendes mand bestilt, og hun, der er logistikchef i blomsterfrø-virksomheden Sakata i Marslev, arbejder hjemmefra hver anden dag.

- Hun må gerne låne vores gæstetoilet. Det er lige inden for gangen, og det vil jeg altså ikke have noget imod - jeg har faktisk tænkt på, hvad søren hun gør, smiler Merete Nielsen, mens hun ser fundamentet til den nye terrasse gro.

Terrassen bliver 60 kvadratmeter stor, og det er Dennis Holm og Christina Nielsen, der laver den. De er fastansatte hos anlægsgartner Birkely, og det er en af de forudbestilte opgaver, virksomheden ligesom mange andre anlægsfirmaer primært lever af i øjeblikket. Merete Nielsen har for længe siden bestilt den nye terrasse og ikke overvejet at afbestille ordren - faktisk tværtimod.

- Nu havde vi besluttet os for at få den terrasse lavet. Det nytter ikke noget, hvis vi alle sammen holder op med at få udført ting eller købe ting. Hvis alle holder igen, får vi aldrig løbet samfundet i gang igen. Vi er nødt til at hjælpe hinanden, siger hun, mens Dennis Holm kommer med endnu et læs grus.

Frokost i hver sin bil

Gartnerne er ankommet i hver sin bil - det ville de også gøre normalt, men der er mange andre ting, der langt fra er, som de plejer at være.

- Vi er udenfor hele tiden, men vi er ekstra opmærksomme på at holde afstand. Vi har håndsprit med i bilen, og vi spiser ikke vores frokost sammen, som vi ellers ville gøre. Vi sidder i stedet i hver vores bil, og ja - så er de normale fællesmøder på vores arbejdsplads aflyst. Vi tager det i stedet over skype, siger Dennis Holm.

Selv om verden mere eller mindre er gået i stå, håber både han og hans kollega, at folk vil blive ved med at ringe efter håndværkere, men de kender alt for godt til firmaer, der har det meget svært.

- Jeg har lige mødt en elektriker, der startede som selvstændig for få måneder siden. Så kom det her coronavirus - nu har han har tyve procent af sine opgaver tilbage - det er altså ikke sjovt for sådan en mand, siger Dennis Holm.

Også på hjemmefronten tager både han og hans kollega alle forholdsregler.

- Jeg bor hjemme hos mine forældre, og min far er hjertesyg, så jeg er meget, meget påpasselig, siger Christina Nielsen.

Den nye terrasse i Langeskov er klar i næste uge, og Merete Nielsen forudser, at den bliver et skattet opholdssted:

- Vi plejer at rejse om sommeren, men selv om alle restriktioner bliver ophævet, tror jeg, der går noget tid, inden man føler sig tryg ved at rejse ud igen. Så jeg er sikker på, at vi kommer til at tilbringe mange timer her.

En forandret arbejdsdag

Coronakrisen forandrer vores liv, ikke mindst vores arbejdsliv.

Kontrasterne er kolossale - nogle løber rygende stærkt, andre mister deres job.

I en ny serie - "En forandret arbejdsdag" - møder Fyens Stiftstidende virksomheder og medarbejdere, som fortæller om små og store ændringer.

De fortæller, hvad de gør for, at hjulene stadig snurrer - og hvad andre kan gøre.

Og så giver de tip til, hvordan de holder humøret højt.

Har du et input eller et bidrag, så kontakt journalist Charlotte Pedersen på:

chap@jfmedier.dk.

Dennis Holm henter mange læs grus i løbet af arbejdsdagen, og han værdsætter sit udendørs arbejde - særligt i øjeblikket. Når han kommer hjem, prøver han og kæresten for at gøre dagen lidt anderledes for de tre børn på 5, 7 og 12 år - det kan f.eks være at lege, at det er lørdag om tirsdagen. Foto: Christian Nordholt
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Coronavirussen vil forandre dansk politik

I Danmark har vi – heldigvis – en politisk tradition for, at vi rykker sammen, når det gælder. Således kunne Folketinget på tværs af partiskel i et højt tempo og uden det sædvanlige politiske fnidder vedtage de nødvendige tiltag. Hvad enten det var omfattende og nødvendige tiltag på sundhedsområdet, forbud mod større forsamlinger eller en historisk stor økonomisk kompensation til ansatte og virksomheder, der er ramt af Coronaen. Også fagbevægelsen og arbejdsgiverne har med indgåelsen af en trepartsaftale, der spænder et sikkerhedsnet ud under rigtigt mange lønmodtagere og mange virksomheder vist, at de er parate til at tage ansvar i denne svære situation. Men det er ikke slut endnu, og der bliver brug for flere tiltag. Både for at håndtere sundhedssituationen, men også for at sikre, at de alt for mange virksomheder, der af den ene eller anden årsag ikke bliver hjulpet af de vedtagne hjælpepakker, kan få den fornødne hjælp. Når denne coronakrise er drevet over, er der behov for samarbejder på tværs af partiskel. Til den tid vil dansk politik være forandret. Vi vil stå med en kæmpe regning, som vi endnu ikke kender, og som skal samles op. Det kommer til at kræve politisk mod og vilje. Hvordan sikrer vi de rette politiske rammer, økonomisk vækst og dermed en fortsat høj beskæftigelse? Og hvordan får vi de mange tusinde mennesker, der i disse dage bliver afskediget eller sendt hjem, tilbage på arbejdsmarkedet? Der er mange spørgsmål, der kræver politisk handling og samarbejde i Folketinget. I den første tid af coronakrisen har Folketinget vist vilje til samarbejde, men hvor længe vil det vare ved? Vil vi se ydrefløjene grave sig ned, som vanen forskriver? Og hvad med regeringens parlamentariske grundlag – herunder ikke mindst Enhedslisten og SF – vil de have modet til også at træffe upopulære beslutninger? Der må gøres ofre i tiden efter, og det er ikke givet, at Arne får lov til at komme tidligere på pension, eller at vi kan afsætte ubegrænset med penge til klimaet, hvis pengene ikke er der. For mig at se er løsningen klar: Et tæt samarbejde mellem S-regeringen og Venstre om en omfattende plan, der skal få Danmark tilbage på sporet. En plan, der rækker mange år frem – også til efter næste folketingsvalg. De to partier har flertal tilsammen og har for mig at se en forpligtigelse til at træffe de nødvendige politiske beslutninger for at bringe Danmark sikkert videre. Coronavirussen har derfor forandret dansk politik her og nu men så sandelig også på lang sigt.

Annonce