Annonce
Fyn

Togulykken på Storebælt: Nu skal fyret tillidsmand forklare sin handling

Lyntoget, som var kørt fra Nyborg klokken 7.27, blev ramt af en lastbiltrailer på et modkørende godstog, kort efter det var kørt ud på Storebæltsbroen. Ulykken kostede otte mennesker livet, mens fire blev alvorligt kvæstet, og 12 kom lettere til skade. Foto: Michael Bager.
En tidligere tillidsmand i DB Cargo står torsdag i Retten i Glostrup tiltalt for at forvanske beviser efter ulykken på Storebæltsbroen 2. januar i år, hvor otte mennesker mistede livet, og fire blev alvorligt kvæstet.

Glostrup/Storebælt: En 47-årig mand skal torsdag forklare, hvorfor han stregede navnet på en kollega over på listen over, hvem der havde lastet og kontrolleret det godstog, som var årsag til ulykken på broen.

Manden, som blev suspenderet fra sit job i DB Cargo ni dage efter ulykken og afskediget i maj, har indrømmet, at han stregede navnet over, men har ifølge sin advokat kaldt det "en tanketorsk" og har afvist, at det var et forsøg på at påvirke efterforskningen af sagen.

Anklagemyndigheden ønsker manden idømt en fængselsstraf, hvis han kendes skyldig i at have forvansket beviser.

Ulykken skete, da en trailer på et godstog, som kørte i retning mod Fyn, rev sig løs fra godsvognen og ramte et lyntog, som netop havde forladt stationen i Nyborg og var kørt ud på Storebæltsbroen. Lyntogets lokofører overlevede sammenstødet, og han har forklaret, at han så gnister fra godstoget, umiddelbart før traileren ramte lyntoget med en hastighed på 119 km/t.

Annonce

Låse på godsvogne var defekte

Da Havarikommissionen 14. marts offentliggjorde en foreløbig rapport om ulykken, konstaterede kommissionen, at der var defekte låse til lastbiltrailere på to af godsvognene:

"Ved aflæsning af de resterende sættevognstrailere fra godstoget, der var involveret i ulykken, blev det afdækket, at yderligere to sættevognstrailere kunne løftes af, idet de – mod forventning - ikke var fastlåst til skamler på lommevognene," skrev Havarikommissionen.

Derfor kaldte kommissionens souschef, Bo Hanning, det "overvejende sandsynligt", at den trailer, som ramte lyntoget, heller ikke havde været fastlåst.

Havarikommissionen har endnu ikke færdiggjort sin endelige rapport om ulykken.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Ole Maare-sagen: Skandaløs optræden af advokat

Fonden Kirsten og Volmer Rask Nielsens Legat blev ikke stiftet for at yde bistand til advokatfirmaer, der er på randen af konkurs. Tværtimod: Fonden blev grundlagt for at støtte forskning, blinde, handicappede og kronisk syge. Derfor er det skandaløst, at fondens midler ikke er blevet anvendt til de nævnte formål, men i stedet i overvejende grad er blevet anvendt til at betale regninger til det nu krakkede advokatfirma Maare Advokatanpartsselskab, som den kendte advokat Ole Maare stod bag. Der er tillige stærkt kritisabelt, at der er foretaget et antal ulovlige dispositioner i fonden, sådan som fondens revisor har påpeget, og sådan som avisen har beskrevet det de seneste dage. Disse forhold er nu - helt berettiget - ved at blive undersøgt af Erhvervsstyrelsen. Det er i skrivende stund uklart, hvornår Erhvervsstyrelsens juridiske gennemgang af sagen er afsluttet, men man kan allerede nu med sindsro konstatere, at Maare Advokatanpartsselskab har optrådt amoralsk i sagen. For en fondsformand skal ikke bruge en fonds pengetank som malkeko, og en fondsformand bør ikke både bestyre en fond og samtidig modtage store millionbeløb for at administrere fonden, sådan som Ole Maare har gjort i den konkrete sag. Det er imidlertid en realitet, at Ole Maare i sin egenskab af advokat med den ene hånd har udskrevet dyre advokatregninger til fonden og i sin egenskab af fondsformand med den anden hånd godkendt de samme regninger i fondsbestyrelsen - i øvrigt sammen med en af sine egne ansatte, som var blevet indsat i fondens bestyrelse. Det er helt utilstedeligt. Og skandaløst. Og forbløffende skamløst. Ole Maare har igennem et langt advokatliv været i berøring med masser af mennesker i Odense og omegn. Nu har han med denne sag helt egenhændigt sværtet sit eget navn til. Derfor er sagen skidt for Ole Maare, for fonden Kirsten og Volmer Rask Nielsens Legat - og ikke mindst for alle de mennesker, som fondens millioner kunne være kommet til gavn.

Annonce