Annonce
Indland

Togfondspartier raser: DF bryder aftale om fynsk jernbane

Dansk folkeparti møder kritik for ikke at sikre jernbane i finansloven. Foto: Michael Bager.

Dansk Folkeparti møder hård kritik for ikke at have sikret jernbane i ny aftale om finansloven. DF-ordfører frygter ikke for banens fremtid

Én gang for alle skulle finansloven for 2018 og budgetoverslagsårene have givet ro til de landmænd, husejere og fynske kommuner, der i årevis har sukket efter en afklaring om fremtiden for ny 35 km lang vestfynsk jernbane tæt på motorvejen. Det var målet, da Dansk Folkeparti og de øvrige partier bag Togfonden i september pålagde regeringen, at det skulle fremgå af finansloven, at jernbanen påbegyndes i 2020.

Men jernbanen står ikke nævnt med et ord i den finanslovsaftale, som DF i sidste uge indgik med regeringen. Det får Enhedslistens transportordfører Henning Hyllested til at angribe DF.

- Det er dybt kritisabelt, at DF bryder med vores aftale og lader regeringen slippe afsted med igen at så tvivl om hele Togfonden og den fynske jernbane, som regeringen ikke vil have, siger Henning Hyllested.

Annonce

DF-ordfører: Banen kommer

Finansordfører for DF, Rene Christensen, medgiver, at jernbanen ikke nævnes i finanslovens budgetoverslagsår.

- Sådan har regeringen ønsket det. Dermed er der jo ingen bindinger, hvis der inden 2020 skulle opstå et folketingsflertal, der er imod jernbanen, siger finansordføreren, der har meget svært ved at se den situation opstå.

Han understreger samtidig, at pengene til jernbanen er sikret i Togfonden.

- Den lever sit helt eget liv, og pengene kan ikke bruges til skattelettelser eller velfærd. Det er stadig meningen, at jernbanen skal anlægges, som det hele tiden har været planlagt, siger Rene Christensen.

V: Kun ét år af gangen

Venstres medlem af Finansudvalget, Torsten Schack Pedersen, der har deltaget i finanslovsforhandlingerne lægger ikke skjul på, at regeringen er imod Togfonden.

- Man kan roligt konstatere, at der er en vis diskussion om de projekter, der ligger, siger han.

Men hvorfor imødekommer I ikke flertallet og lader den fynske jernbane fremgå i finanslovens budgetoverslagsår, så de mange berørte lodsejere får skabt vished om deres fremtid?

- Vi tager kun de af Togfondens projekter med, der skal udmøntes i 2018. Til næste år må vi så se på, hvad der skal med i 2019. Vi vil kun tage ét år af gangen.

Dermed efterlader I jo 211 lodsejere, der vil blive berørt af jernbanen, i en uvished. Hvorfor ikke give dem klarhed?

- Det er jo togfondspartierne, der har et udestående med, at de ikke kan få pengene til at slå til.

- Men pengene er der jo til første etape, som den fynske jernbane er en del af.

Ja, men vi vil kun sætte penge af til de projekter, der skal skal udmøntes i 2018.

- Så spørger jeg igen. Har I ikke et ansvar for f.eks. de landmænd, der i en vis udstrækning er handlingslammet og ikke kan komme videre, før der er vedtaget en anlægslov for jernbanen?

- Mit svar er igen, at vi kun vil forholde os til det, der skal gennemføres i 2018, siger Torsten Schack Pedersen.

I finanslovsaftalen for 2018 og de fire efterfølgende år er i alt sat 810 millioner af til anden etape af hastighedsopgraderingen af jernbanen Hobro-Aalborg samt Aarhus-Langå. En opgradering, som regeringen i modsætning til den fynske jernbane, er enig i.

EL samler partier

Enhedslistens Henning Hyllested har nu bedt om et møde de øvrige togfondspartier.

- Jeg vil have en forklaring på, hvorfor Dansk Folkeparti har brudt vores aftale. Desuden skal vi drøfte, om vi på anden måde kan få sikret, at der bliver lavet en anlægslov for jernbanen, så landmænd kan få opkøbt jord til jernbanen og til motorvejsudvidelsen samtidig, siger han.

En udvidelse af den vestfynske motorvej med et ekstra spor skal gennemføres fra 2018 til 2023.

75 lodsejere er berørt af begge projekter.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Hjertestop-ordning har klaret sig over al forventning: Nu overvejer regionen at skrotte den

Annonce