Annonce
Nordfyn

Toget, der nægter at dø: Gammel motorvogn fra Nordfyn på vej til at genopstå i en alder af 95 år

Motorvognen kørte sin sidste tur på Nordfyn i 1966. Her fotograferet under et stop på Bogense Station. Arkivfoto
Visse ældre læsere kan måske huske, hvordan det var at køre i tog på Nordfyn. Nu renoveres den gamle motorvogn, som nåede at tilbagelægge et utal af kilometer på den Nordvestfynske Jernbane.

Nordfyn: Dengang, det endnu var muligt at køre i tog på Nordfyn....

Ja, det er længe siden. Mere præcist 55 år. I 1966 blev den sidste tur kørt på den Nordvestfynske Jernbane, der foruden hovedlinjen fra Odense til Middelfart havde en sidelinje fra Brenderup til Bogense. Dermed blev det et farvel til den gamle motorvogn, som fordelt over godt og vel 20 år nåede at tilbagelægge rundt regnet 736.000 kilometer på strækningen.

Visse ældre læsere kan givetvis huske, hvordan det var at være passagerer i motorvognen. De seneste mange år har den fristet en kummerlig tilværelse.

Efter et mislykket forsøg på restaurering i 1980'erne har den stået ude i al slags vejr og har sygnet mere og mere hen. Men takket være foretagsomme togentusiaster hos Mariager-Handest Veteranjernbane er den nu på vej til at genopstå i en alder af 95 år.

Annonce

Næstældst

Et omfattende restaureringsarbejde er sat i værk. Motorvognen er Danmarks næstældste af sin slags, og håbet er, at den på veteranbanen i Mariager vil være klar til at køre igen, når den fylder 100 år, fortæller Max S. Rasmussen fra Mariager-Handest Veteranjernbane.

Motorvognen er i dag ved at gennemgå en omfattende restaurering. Privatfoto

I sit lange liv har motorvognen, der også gjorde tjeneste på Kerteminde-banen, flere gange "snydt" skærebrænderen. I 1966 var motorvognen den eneste af den nordfynske privatbanes motorvogne, som ikke blevet hugget op. Den overgik til brug på Hadsundbanen, og der overlevede den også i 1969, da den banestrækning blev nedlagt.


Siden har den i et halvt århundrede mere eller mindre stået med det ene ben i graven, inden der nu er taget fat på den omfattende restaurering.


Siden har den i et halvt århundrede mere eller mindre stået med det ene ben i graven, inden der nu er taget fat på den omfattende restaurering.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Assens For abonnenter

78-årig bragede ind i Dittes bil og stak af: Så fandt hun tilfældigt bilen på deres fælles værksted

Odense

Beboere kæmper med vanvidskørsel: Påvirket bilist bragede ind i vejtræ ved legeplads

Kerteminde

Røveri mod Circle K: Mand med Netto-pose truede med 20-25 centimeter lang kniv

Annonce