Annonce
Sydfyn

Tog kvælertag på nattevagt og nikkede hende skaller: Mand dømt til psykiatrisk behandling

Retten i Svendborg har dømt en 36-årig mand til psykiatrisk behandling. Arkivfoto: Jens Wognsen
36-årig mand skal i psykiatrisk behandling efter overfald på kvinde på langelandsk bosted. Der var ingen slinger i valsen i Retten i Svendborg, som fandt, at en mindre indgribende foranstaltning over for manden ikke ville være nok.

LANGELAND: Det gik voldsomt for sig, da en daværende beboer på det langelandske bosted "Broen" (Skrøbelevhus) i marts 2021 overfaldt en nattevagt. Beboeren tog kvælertag på vagten, og hun blev desuden tildelt adskillige skaller og slået i hovedet med knytnæve.

Vagten forsøgte forgæves at bede ham stoppe med at tage kvælertag på hende, fremgår det af et domsudskrift fra Retten i Svendborg.

På sygehuset fandt man blodudtrækninger omkring begge øjne, og nattevagten fik brækket en knogle i den ene øjenhule.

Annonce

Den daværende beboer, en 36-årig mand, er blevet erklæret sindssyg i gerningsøjeblikket, mest sandsynligt med diagnosen skizofreni, og han får derfor ingen straf i form af fængsel eller lignende.

Dommen lyder i stedet på ophold til behandling på en psykiatrisk afdeling i fem år. Der var ingen slinger i valsen i Retten i Svendborg, som fandt, at en mindre indgribende foranstaltning over for den 36-årige mand end den psykiatriske behandling ikke ville være nok.

Psykiatrisk afdeling

I forvejen har han opholdt sig på psykiatriske afdelinger siden august sidste år, hvor der blev udarbejdet en udtalelse fra Retslægerådet, som over for domstolen anbefalede, at han skal være i  rammer, der kan holde ham væk fra misbrug af euforiserende stoffer.

Senere kan man tage stilling om, at man skal prøve en foranstaltning, der er lidt mere åben end en psykiatrisk afdeling, men hvor der fortsat vil være klare og faste rammer i forbindelse med hans behandling, fastslår Retslægerådet.

I dette tilfælde kom den helt ud af det blå. Den daværende beboer havde ingen historik her hos os overhovedet for udadreagerende adfærd, før det her skete.

Direktør David Tønsberg

Manden mener ikke selv, at han har problemer med stoffer. Omvendt nævner erklæringen fra Retslægerådet, at han har haft et misbrug af alkohol og hash allerede fra 11-12 års alderen, og at dette siden er fulgt op af stærke euforiserende stoffer.

Annonce

Tre domme bag sig

Den 36-årige har tre tidligere behandlingsdomme bag sig. Den seneste er fra Retten i Svendborg i 2018, og den er nu ophævet.

Det fremgår ikke af domudskriftet, om han har accepteret den nye dom, eller om han vil gå efter at få den omstødt via en anke til Landsretten.

Manden skal desuden betale sagens omkostninger samt erstatning for svie og smerte på knap 2600 kroner til nattevagten.

"Broen" er et af tre opholdssteder under Solutiogruppen. Her fastslår direktør David Tønsberg, at en episode som denne er yderst sjælden.

- Heldigvis, og den var umulig at forudse. I dette tilfælde kom den helt ud af det blå. Den daværende beboer havde ingen historik her hos os overhovedet for udadreagerende adfærd, før det her skete, påpeger han.

Direktøren fortæller, at bostedet har et indgående kendskab til sine beboere.

- Det har vi også haft her. Vi foretager løbende risikovurderinger, flere gange dagligt, for at være opdateret på beboernes sindstilstand. Vi har altid en vågen nattevagt, men ser også på, om der er behov for at sætte en ekstra medarbejder på og indkalde bagvagten. Det behøver ikke handle om, at en beboer er aggressiv. Det kan også være, at der er en, som har det skidt og svært og derfor kræver megen opmærksomhed fra den faste nattevagt, nævner David Tønsberg.

Annonce

Tilbage på arbejdet

Den overfaldne nattevagt er på arbejde igen.

- Der var heldigvis kun tale om få sygedage. Hun er tilbage i sin normale funktion, påpeger han.

Solutiogruppen kører en nultolerance over for vold og trusler.

Vold bliver altid anmeldt, mens det kan være en hårfin balance, hvis nogen har sagt eller råbt noget.

- Hvis vi er ude i, at nogen siger, "jeg ved, hvor du bor", betragter vi det som en trussel, der straks meldes til både politiet og Arbejdstilsynet. Men er der en beboer, som råber "din store idiot", og der ikke følger mere, så kan vi tage en snak om det og høre, hvorfor beboeren blev så vred. Så kan vi måske nå frem til, at sådan skal vi ikke tale til hinanden, og så er der ikke mere i dette tilfælde, nævner David Tønsberg.

Der er plads til ni beboere på "Broen". Der var syv den pågældende nat i marts 2021, oplyser direktøren.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn

Se video: Ingen hajtænder, dårligt udsyn og biler på skoleelevers cykelstier - Her er de tre største trafikale udfordringer

Middelfart For abonnenter

Michael var bekymret for identitetstyveri, når borgere skulle hjælpes med MitID: Nu er der sket ændringer

Odense

Borgmester afviser at tale om pisk for at få bilisterne over i letbanen: - Det kan jo være, at det går over al forventning i den kommende års tid

Kerteminde For abonnenter

Træhytte, chokolade og kød: Verena og Michael udvider deres firma med frilandsgrønt markant

Hundredvis af ben amputeret, mulige dødsfald og topchef fyret med millionhåndtryk: Det her skal du vide om skandalesagen

Kultur

Ultrapopulær popsmed kom hjem fra fabrikken: Andreas Odbjerg vinder suverænt den største fynske musikpris

Odense For abonnenter

Gæster kom fra udlandet for at se letbanen i Odense: Svensker kalder den for en eksemplarisk letbane

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

For abonnenter

Kæmpe tøjfabrikant er nødt til at investere millioner i ny lagerhal for at følge med: Se videoen af det højteknologiske lager, hvor 36 robotter suser rundt

Assens

Mug på væggene, fugtplamager og skimmelvækst: Staten sælger nedslidte ejendomme, efter 100.000 træer er plantet i området

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

Sport

Se video-analysen: Denne gang fandt Esbjerg de magiske greb - nu skal Odense Håndbold finde guldet i egen have

Kultur For abonnenter

Ferme fynske fortællere: Et forår præget af blomstrende popdebutanter

Assens

Det så sort og 'utidigt' ud, men Hans klarede turen Fyn rundt: SCO'en fra 1974 måtte pludselig skiftes ud med en Puch Maxi

Annonce