Annonce
Fyn

Tog blev væk ved DSB-værksted: Var malet tilbage til sin originale røde farve

En weekend for nogle år siden skulle et MR-tog i DSB's nuværende blå og grå farver til reparation i Fredericia. Det blev stillet ved værkstedet om fredagen. Men henover weekenden malede ukendte spøgefugle eller togentusiaster den trofaste regionalslider om. I togets originale røde farve fra 1970'erne. På billedet har vandaler så efterfølgende tilføjet en ærgerlig graffiti. Foto: DSB

Fredericia: For ikke så lang tid siden skulle et MR-togsæt til reparation på DSB's store værksted nedenfor Egumvej i Fredericia, fortæller værkstedsleder Kim Jensen:

- Vi fik det kørt på plads udenfor en fredag og gik så hjem på weekend.

Toget var naturligvis i DSB's nuværende blå og grå farver - som også MR'erne overgik til i 1990'erne. Tidligere - oprindeligt - var de knaldrøde.

- Om mandagen ringer folkene til mig og siger, at det er væk! De kan ikke finde toget, fortæller Kim Jensen:

- Det kan da ikke passe, siger jeg, men det viser sig, at nogen - vi ved ikke hvem - henover weekenden er trængt ind og har malet det fuldstændigt over i de gamle røde farver. Det stod, hvor vi havde stillet det om fredagen. Det var meget sjovt, syntes vi.

- Ja, og nogle af fjerntrafikkens lokoførere, der var kørt gennem Fredericia i weekenden, havde også meldt ind med det usædvanlige syn, viste det sig, tilføjer Kim Jensens kollega, Carl Erik Zerling.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

23-årig havde været til fest: Politiet mangler oplysninger om dræbt ung mand på motorvejen

Leder For abonnenter

Bevar sjælen i byerne

Hver gang man fjerner et hus, fjerner man noget af sjælen, sagde socialdemokraten Anders W. Berthelsen til avisen tidligere på ugen, mens han travede rundt i Hunderup-kvarteret i Odense sammen med en journalist for at kigge på en række af de matrikler, hvor gamle villaer er blevet revet ned til fordel for nybyggeri. Berthelsen har ret: Der forsvinder noget af et kvarters sjæl, når man river en epoke-typisk bygning ned i et kvarter for at erstatte den med et nymodens byggeri. Derfor er det klogt, at de fynske lokalpolitikere beslutter sig for at gennemføre bevarende lokalplaner for kvarterer og bydele, hvor man ønsker at bevare et særligt arkitektonisk udtryk. Det gælder både i Hunderup-kvarteret og i andre boligområder i Odense og på Fyn. Diskussionen om at bevare bygninger drejer sig nemlig ikke blot om nedrivning af gamle villaer i det fornemme Hunderup-kvarter. Det drejer sig også om Gerthasminde og om Møllers Villaby i Odense, og det drejer sig om dusinvis af bymiljøer i Faaborg, i Assens, i Svendborg, ja, i stort set alle de fynske byer. For i langt de fleste byer, landsbyer og bydele findes der karakteristiske bygninger eller kvarterer, som er værd at bevare. Bevares: Vores byer er ikke museer. Derfor er det ikke alle udhuse, cykelskure og parcelhuse, der partout skal bevares for eftertiden, for vores byer skal være levende og kunne udvikle sig i takt med tiden og behovet. En levende by betyder imidlertid ikke, at man som boligejer skal kunne rive bygninger ned efter forgodtbefindende. Tværtimod: I en levende by udviser man respekt for byen, for historien. For dens sjæl. De nedrivninger og nybygninger, som blev nævnt i avisen tidligere på ugen, var markante eksempler på, at det er nødvendigt at skærpe bevaringskravene i Hunderup-kvarteret. Derfor vil det være klogt at gennemføre en bevarende lokalplan i rigmandskvarteret, ligesom det vil være klogt at se på bevaringsindsatsen i andre områder i Odense og i de andre fynske byer. For vi skal have sjælen med. Også i vores byer.

Annonce