Annonce
Erhverv

Tobias og Casper starter selv: Iværksættere på overførsel

Unge iværksættere for løn fra staten for at starte virksomhed. De liver sensorteknik til gartnerier og hører til i forskerparken.

Pilotordning: Med hjælp fra Innovationsfonden får udvalgte nyuddannede fast løn og vejledning imens de starter egen virksomhed. Men er det nemmere at starte virksomhed når man får løn fra staten for at gøre det?

I januar 2015 startede 40 nyuddannede virksomhed på helt specielle vilkår. De blev en del af Iværksætterpilotordningen.

Ordningen er en del af den tidligere regerings tiltag for iværksættere og tilbyder et månedligt stipendium på 14.473 kroner, tilbud om kontorplads og individuel rådgivning fra eksperter på de relevante områder samt en mentordning.

Tre ud af fire stiftere af odenseanske Sensohive er blevet en del af den ordning, og Erhvervsavisen Fyn følger dem i det år, hvor de får hjælp.

Men selv om iværksætterpiloterne får økonomisk hjælp og vejledning, står de med alle iværksætteres daglige problemer selv. For eksempel når de ikke kan få deres prototype til at fungere, som den skal.

Unge iværksættere for løn fra staten for at starte virksomhed. De liver sensorteknik til gartnerier og hører til i forskerparken.
Annonce

Problemer er der nok af

I et mørktlagt mødelokale i marts 2015 tre måneder inde i iværksætterpilotforløbet står Tobias Ejersbo og Casper Harlev fra Sensohive, og fortæller om deres prototype: Et netværk af trådløse sensorer, der skal give gartnere et meget bedre overblik og kontrol over klimaet i deres drivhuse. Der er bare det problem med prototypen, at den mildest talt ikke fungerer stabilt endnu.

De to unge iværksættere har igennem iværksætterpilotordningen lånt en bestyrelse til sparring i tre timer, og de står nu foran ni af Danmarks helt tunge erhvervsmænd med indblik i teknik.

29 powerpointslides senere er det lånebestyrelsens tur til at kommentere på Sensohives ide, og efter et stykke tid, hvor ingen siger noget, er der én af dem, der bryder stilheden:

- Det er en fin ide I har, drenge, men det tager i hvert fald to eller tre års udviklingsarbejde at få en prototype, der virker og er pålidelig. Og det bliver helvedes dyrt, siger han.

Den kommentar starter de andre, som hælder potentielle problemstillinger ud over de unge iværksættere, som ingen af de to nogensinde har skænket en tanke.

- Det her går ikke særligt godt, tænker Tobias Ejersbo.

Kritikken får for første gang de to iværksættere fra Sensohive til at tvivle på deres ide.

Er den virkelig så god? Indtil nu har de kun haft medvind i det lille år, de har arbejdet på prototypen. De har fået legater, vundet små iværksætterkonkurrencer og ikke hørt andet end ros.

Nu sidder der ni respekterede erhvervsmænd med indsigt i teknik og betvivler, at de nogensinde får råd og tid til at få deres produkt til at virke.

Der er dog én ting i baghovedet på Tobias Ejersbo, som gør, at han er rolig - iværksætterpilotordningen.

Selvom mentorerne nu sidder og hagler ideen ned, så er Sensohive i hvert fald sikret det første år.

Det er nu et kapløb med tiden. Tobias Ejersbo og medstifterne ved, at hvis de skal overleve, så skal deres prototype være bedre.

Den skal være så god, at investorer kan lokkes til og finansiere udviklingen inden pengene slipper op.

Unge iværksættere for løn fra staten for at starte virksomhed. De liver sensorteknik til gartnerier og hører til i forskerparken.
Annonce

Det startede på skolen

Tobias Ejersbo og Casper Harlev mødte hinanden på ingeniørstudiet ved Syddansk Universitet, og fandt sammen på grund af deres fælles hobby - iværksætteri.

Begge havde allerede små virksomheder ved siden af studiet, og de gik konstant og udvekslede forretningsideer med hinanden.

Efter deres bacheloropgave, som de lavede sammen hos Lego, kom de i kontakt med teknologien, der skulle blive byggestenen for Sensohive.

- Vi kunne se, at trådløs teknologi rummede uendeligt mange ting, og vi blev hurtigt enige om, at der måtte være et kæmpe forretningspotentiale i teknologien. Så vi gik i gang med at lede efter problemer, som man kunne løse med trådløs teknologi, siger Tobias Ejersbo.

Efter flere forskellige brainstorms kom de på sporet af gartnerbranchen. Store drivhuse er ofte kun styret af én central sensor, som er koblet på klimaanlægget. Det betyder, at der i store drivhuse for eksempel ofte er 20 grader i den ene ende og 25 grader i den anden ende. Det giver planter, der bliver færdige på forskellige tidspunkter, mere spild og mindre pålidelige leveringstider. Hvis man kan løse det problem, så er der penge i det, tænkte de.

Tobias Ejersbo og Casper Harlev rakte ud i deres netværk og spurgte, om der var flere, som ville være en del af virksomheden. De havde brug for hjælp, hvis der skulle laves en prototype.

Sådan kom Patrick Henry, der er jurist, og Tim Larsen, der også er ingeniør, med.

Og de fire stiftende ejere fordelte rollerne. Tobias Ejersbo og Tim Larsen skulle være primus motorer på at få bygget prototypen, og Casper Harlev og Patrick Henry skulle arbejde på samarbejder med gartnerierne, og på forretningsudvikling.

Alt sammen skete imens de var studerende. Men tre af dem blev færdige lige ansøgningsfristen til iværksætterpilotordningen. Og kunne derfor nå at komme med. Det har været en stor hjælp. Ingen af dem tror på , at de kunne være noget så langt, som de er i dag, hvis de skulle have tjent penge ved siden af.

Annonce

Den første succes er der

I det mørklagte mødelokale i marts 2015, tre måneder efter stifterne er gået fuld tid ind i virksomheden, ser det dog sort ud.

Den lånte bestyrelse bliver ved med at pege på svære problemstillinger, og én af dem bliver endda en hel time efter mødet og tegner på tavlen, for at vise, hvorfor deres prototyoe er teknisk svær er udvikle.

På vejen hjem fra mødet bliver der ikke sagt særligt meget. De skal hjem og fortælle de andre om mødet. De andre har siddet og arbejdet på den nye prototype imens Casper Harlev og Tobias Ejersbo var til mødet.

Men de når ikke hjem, før Tim Larsen ringer. Han er helt ekstatisk i telefonen.

- Nu virker den nye prototype, siger han.

- Hvad gør den?, spørger Tobias Ejersbo

- Vi har haft et gennembrud, vi har løst de største af problemerne i dag. Nu kører den rigtig stabilt og pålideligt, siger Tim Larsen.

Og med ét opkald vender det hele for Sensohive. Fra at have udsigt flere års udviklingsarbejde og et hav af tekniske problemer, har de nu hvisket tavlen ren. De har nu en funktionel prototype, som er god nok til at foretage forsøg med hos gartnere, og som er god nok til at overbevise investorer i fremtiden.

Nu begynder arbejdet med at tiltrække kunder og investorer.

Nu begynder det rigtigt.

Men når ting går rigtigt i gang, så melder de rigtige problemer sig også. Dem ser vi på i næste afsnit af Iværksætterpiloterne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Vemmelund igen udenfor i Middelfart

Middelfart For abonnenter

Mandesex i skoven kan handle om uforløste fantasier i parforholdet: - Det kan være svært at tale med sin partner om, hvad man har lyst til

Annonce