Annonce
Fyn

To unge fynboer sigtet for at dele drabsvideo fra Marokko

Blomster og billeder til minde om 24-årige Louisa Vesterager Jespersen og 28-årige Maren Ueland foran Københavns Rådhus. Louisa og Maren blev dræbt i Marokko 17. december. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Politiet har rejst sigtelse mod 14 personer, der enten har delt videoen af drabene på en dansk og en norsk kvinde i Marokko, eller offentligt udtrykt, at de billiger terrorhandlingen. Blandt de 14 er to fynboer, der er sigtet for at have delt videoen.

Under en vandretur i Atlasbjergene i Marokko i december blev 24-årige Louisa Vesterager Jespersen fra Ikast og 28-årige norske Maren Ueland fra Bryne i Rogaland dræbt i dét, som siden er blevet beskrevet som et terrorangreb. Efterfølgende har en video af drabene floreret på især de sociale medier.

Nu sigter politiet 12 personer for at have delt den brutale video og yderligere to personer for offentligt at have givet udtryk for, at de billiger terrorhandlingen. I den fynske politikreds er to personer sigtet for at have delt videoen. Der er tale om en 18-årig kvinde og en dreng på 16 år - begge fra Odense. Det oplyser Fyns Politi, der har modtaget sagerne fra Østjyllands Politi, hvor politiinspektør Michael Kjeldgaard forklarer forløbet sådan:

- Ud af de 118 henvendelser, vi har modtaget og gennemgået, har 14 sager ført til en sigtelse. De sager har vi sendt retur til de relevante politikredse, der i går (onsdag, red.) har kontaktet de 14 personer, der alle er blevet sigtet for at have overtrådt straffeloven ved at dele videoen – typisk via Facebook Messenger eller andre sociale medier.

For at sikre en ensartet behandling blev efterforskningen samlet i Østjyllands Politi, som nu har sendt de 14 sager ud til de ni politikredse, som sagerne fordeler sig på. I nogle af sagerne er der tale om anmeldelser, mens der i mange tilfælde er tale om tip fra borgere.

Annonce

Særligt skærpende omstændigheder

Fynboerne er - ligesom ti andre personer - sigtet efter straffelovens paragraf 264d for "uberettiget at have videregivet meddelelser eller billeder vedrørende en andens private forhold eller i øvrigt billeder af den pågældende under omstændigheder, der åbenbart kan forlanges unddraget offentligheden".

Overtrædelser af bestemmelsen straffes normalt med bøde eller fængsel i op til seks måneder. Men i sagen om drabsvideoen vurderer politiet, at der er tale om særligt skærpende omstændigheder, og så kan straffen stige til fængsel i op til tre år.

De to, der er sigtet for at udtrykke billigelse af terrorhandlingen, risikerer at blive straffet med bøde eller fængsel i op til to år. De pågældende personer er fra henholdsvis Sydøstjyllands politikreds og den midt- og vestjyske politikreds.

Politiet opfordrer til, at man ikke ser videoen, og at man hurtigst muligt sletter den, hvis man har den liggende eller får den tilsendt.

- Det er vigtigt, at vi taler med vores børn og unge om, hvad krænkende film og billeder er, og at de skal slettes og aldrig deles videre, hvis man får dem tilsendt. Både fordi det er ulovligt at dele og i høj grad også, fordi det har forfærdelige konsekvenser for ofrene og deres nærmeste, siger chefen for Rigspolitiets Nationale Forebyggelsescenter, Tenna Wilbert.

Ifølge de marokkanske myndigheder menes den 25-årige gadesælger Abdessamad Ejjoud at være hjernen bag dobbeltdrabet. Han skal have begået forbrydelsen sammen med to andre: Sen 27-årige snedker Younes Ouaziyad og den 33-årige gadesælger Rachid Afatti.

Marokkansk politi har tidligere oplyst, at Abdessamad Ejjoud står i spidsen for en terrorcelle, der støtter Islamisk Stat. Politiet mener dog ikke, at ledelsen af Islamisk Stat har været involveret i planlægningen af drabene på de to turister.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Har vi et ansvar overfor den dræbte kvindes døtre?

Der er nogle ting, der er så barske, at du ikke kan læse om dem i avisen. Billederne af en ung syrisk kvinde fra Langeskov og hendes ni-årige søn, der blev dræbt og efterladt i en skov i Syrien. Dem kan du ikke se i Fyens Stiftstidende. Vi fortæller heller ikke, hvordan det præcist foregik, da deres liv endte i et middelalderligt ritual angiveligt udført af deres egen mand og far. Det er så forsimplet, uhyggeligt og afstumpet, at det ikke er til at forstå. Hvis du har lyst til at læse og se, hvad der skete natten til en søndag i februar i det nordlige Syrien tæt på grænsen til Tyrkiet, så kan du finde det i andre danske medier. Men vi bliver nødt til at tage en snak om, hvorfor en flygtningefamilie fra Langeskov vælger at rejse tilbage til det land, der er flygtet fra. Hvorefter familiens overhoved efter beskrivelser fra lokale medier og bekendte vælger at begå et sharia-inspireret mord på sin kone og søn. Den unge kvinde, der kom til Danmark for fire år siden, var efter alle beskrivelser særdeles velintegreret. Hun har taget kørekort og var netop ved at afslutte en uddannelse som frisør. Hendes ældste barn gik i 1. kasse i en dansk skole og havde danske venner. Paradoksalt nok var det netop derfor, kvinden endte med at dø, ifølge hendes venner i Danmark. Hun var blevet for dansk til sin ægtemand, der er gammel nok til at være hendes far. Rejsen til Syrien er efter alt at dømme sket i hemmelighed. Blev kvinden presset til at tage af sted? Har hun vidst, der var fare på færde? Det er ikke sikkert, vi nogen sinde får svar på de spørgsmål. Hendes mand meldte sig efter drabene til de lokale myndigheder, og lad os da håbe, de beholder ham et godt stykke tid, så han ikke kommer til Danmark igen. Lige nu og her er det mest presserende spørgsmål, hvad der skal ske med kvindens to yngste børn. To piger, der begge er født i Danmark, og som nu opholder sig hos familie i Syrien. Har vi i Danmark et ansvar over for dem? Eller skal vi lade dem sejle deres egen sø, og så må de klare sig, som de kan hos familien i Syrien?

Odense

Til trods for myndighedernes anbefalinger: Fjernvarme Fyn aflyser arrangement på grund af coronavirus

Annonce