Annonce
Fyn

To unge fynboer sigtet for at dele drabsvideo fra Marokko

Blomster og billeder til minde om 24-årige Louisa Vesterager Jespersen og 28-årige Maren Ueland foran Københavns Rådhus. Louisa og Maren blev dræbt i Marokko 17. december. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Politiet har rejst sigtelse mod 14 personer, der enten har delt videoen af drabene på en dansk og en norsk kvinde i Marokko, eller offentligt udtrykt, at de billiger terrorhandlingen. Blandt de 14 er to fynboer, der er sigtet for at have delt videoen.

Under en vandretur i Atlasbjergene i Marokko i december blev 24-årige Louisa Vesterager Jespersen fra Ikast og 28-årige norske Maren Ueland fra Bryne i Rogaland dræbt i dét, som siden er blevet beskrevet som et terrorangreb. Efterfølgende har en video af drabene floreret på især de sociale medier.

Nu sigter politiet 12 personer for at have delt den brutale video og yderligere to personer for offentligt at have givet udtryk for, at de billiger terrorhandlingen. I den fynske politikreds er to personer sigtet for at have delt videoen. Der er tale om en 18-årig kvinde og en dreng på 16 år - begge fra Odense. Det oplyser Fyns Politi, der har modtaget sagerne fra Østjyllands Politi, hvor politiinspektør Michael Kjeldgaard forklarer forløbet sådan:

- Ud af de 118 henvendelser, vi har modtaget og gennemgået, har 14 sager ført til en sigtelse. De sager har vi sendt retur til de relevante politikredse, der i går (onsdag, red.) har kontaktet de 14 personer, der alle er blevet sigtet for at have overtrådt straffeloven ved at dele videoen – typisk via Facebook Messenger eller andre sociale medier.

For at sikre en ensartet behandling blev efterforskningen samlet i Østjyllands Politi, som nu har sendt de 14 sager ud til de ni politikredse, som sagerne fordeler sig på. I nogle af sagerne er der tale om anmeldelser, mens der i mange tilfælde er tale om tip fra borgere.

Annonce

Særligt skærpende omstændigheder

Fynboerne er - ligesom ti andre personer - sigtet efter straffelovens paragraf 264d for "uberettiget at have videregivet meddelelser eller billeder vedrørende en andens private forhold eller i øvrigt billeder af den pågældende under omstændigheder, der åbenbart kan forlanges unddraget offentligheden".

Overtrædelser af bestemmelsen straffes normalt med bøde eller fængsel i op til seks måneder. Men i sagen om drabsvideoen vurderer politiet, at der er tale om særligt skærpende omstændigheder, og så kan straffen stige til fængsel i op til tre år.

De to, der er sigtet for at udtrykke billigelse af terrorhandlingen, risikerer at blive straffet med bøde eller fængsel i op til to år. De pågældende personer er fra henholdsvis Sydøstjyllands politikreds og den midt- og vestjyske politikreds.

Politiet opfordrer til, at man ikke ser videoen, og at man hurtigst muligt sletter den, hvis man har den liggende eller får den tilsendt.

- Det er vigtigt, at vi taler med vores børn og unge om, hvad krænkende film og billeder er, og at de skal slettes og aldrig deles videre, hvis man får dem tilsendt. Både fordi det er ulovligt at dele og i høj grad også, fordi det har forfærdelige konsekvenser for ofrene og deres nærmeste, siger chefen for Rigspolitiets Nationale Forebyggelsescenter, Tenna Wilbert.

Ifølge de marokkanske myndigheder menes den 25-årige gadesælger Abdessamad Ejjoud at være hjernen bag dobbeltdrabet. Han skal have begået forbrydelsen sammen med to andre: Sen 27-årige snedker Younes Ouaziyad og den 33-årige gadesælger Rachid Afatti.

Marokkansk politi har tidligere oplyst, at Abdessamad Ejjoud står i spidsen for en terrorcelle, der støtter Islamisk Stat. Politiet mener dog ikke, at ledelsen af Islamisk Stat har været involveret i planlægningen af drabene på de to turister.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

En søndag med fitness i Korup

Klumme

Du tager fejl, Mette

Statsminister Mette Frederiksen talte i sin nytårstale for flere tvangsanbringelser af børn. Jeg er lodret uenig: Vi skal have som mål at tvangsanbringe så få børn udenfor hjemmet som muligt. Vores ambition som samfund må være at skabe gode rammer om børnene og familierne, så tvangsanbringelser bliver absolut sidste udvej. Vi har i dag to voldsomme problemer: at de allersvageste familier ikke bliver hjulpet godt nok, tidligt nok, og at det system vi anbringer børn i, ikke virker. Løsningen må for det første være at hjælpe familierne bedre, og for det andet at reparere anbringelsessystemet, så det også virker bedre. I dag går det alt for ofte galt for de anbragte børn. Halvdelen af alle unge hjemløse er tidligere anbragte. Meget få af de anbragte børn får en uddannelse. En skræmmende høj procentdel af de tidligere anbragte forsøger selvmord. Og rigtig mange anbragte børn får selv børn, der bliver anbragt. Lad os derfor fokusere på, hvordan vi undgår at anbringe børn! Man kan for eksempel støtte nybagte forældre, så de nye familier får en bedre start på livet sammen. Helt fra fødslen kan der tilknyttes socialt personale til de svageste familier, og de kan også få tid i særlige barselshuse, så en ny familie først kommer hjem, når de er parate til det. Vi skal også – under alle omstændigheder – styrke normeringen i vuggestuer og børnehaver, og have flere lærere i folkeskolen. For det er i de gode institutioner at vi dels skal opdage tidligt, når børnene ikke har det godt, og dels er i stand til at hjælpe de børn ekstra meget, der ikke har den store støtte derhjemmefra. I de tilfælde hvor det alligevel går galt, og et barn fjernes fra familien, skal vi sætte langt mere kvalificeret ind, end vi gør i dag. For eksempel med bedre plejefamilier. For eksempel med ordentlige vilkår for anbragte børn der fylder 18 år. Og absolut også med frivillige tilknyttet de anbragte børn, så de anbragte børn også har venner og mentorer, der ikke repræsenterer myndighederne. Vi vil fra radikal side gerne være med til at drøfte hvordan vi forebygger anbringelser, og hvordan vi forbedrer anbringelser. Men begge dele skal være på plads, før vi går ind i en diskussion om flere anbringelser.

Odense

Et skud tysk testosteron: For første gang i otte år har Odense Zoo atter en søløve-han

112

Mand vendte bil med anhænger på motorvejen

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];