Annonce
Udland

To terrormistænkte er dræbt i Belgien

Belgisk politi mener at have afværget en større terroraktion planlagt af belgiere hjemvendt fra Syrien.

Belgisk politi fortsætter torsdag aften en antiterroraktion blandt andet i den østbelgiske by Verviers, hvor to formodede terrorister tidligere på aftenen blev dræbt i forbindelse med en koordineret aktion i flere byer.

En tredje blev anholdt under aktionen, der foregik samtidig mod omkring 10 adresser, oplyser den føderale anklagemyndighed på et pressemøde.

Mændene skal blandt andet have benyttet Kalasjnikov-maskingeværer, da de åbnede ild mod politiet, som besvarede beskydningen.

Anklagemyndigheden afviser oplysninger fra tidligere torsdag aften om, at den anholdte skulle være hårdt såret. Han vil blive stillet for en dommer fredag, hvor der også er varslet nyt pressemøde.

Statsadvokat Eric Van der Sijpt siger torsdag aften i Bruxelles, at torsdagens aktion har været rettet mod en gruppe personer, der har været under overvågning i nogle uger, efter at de er kommet hjem fra Syrien. Flere er belgiske statsborgere.

- Jeg vil gerne understrege, at efterforskningen begyndte for nogle uger siden - altså inden angrebene i Paris, siger han.

Anklagemyndigheden afviser dermed mediespekulationer om, at der skulle være en direkte forbindelse til sidste uges terroranslag i Paris, hvor 17 civile blev dræbt.

Ifølge anklagemyndigheden var gruppen i gang med at forberede et snarligt terrorangreb "i stor stil", blandt andet på en eller flere politistationer.

I forbindelse med aktionen har myndighederne hævet deres beredskab i dele af Belgien til tre, som er næsthøjeste niveau.

Tv-stationen VTM Nieuws rapporterer, at torsdagens indsats er del af en koordineret antiterroraktion i syv lande, heriblandt Yemen.

Det er dog ikke klart, om der skulle være tale om konkrete aktioner torsdag andre steder, eller om det snarere er en henvisning til det intensiverede samarbejde mellem flere lande efter sidste uges terroranslag i Paris.

- Jeg kan ikke kommentere, om der er nogen forbindelse til udlandet, siger statsadvokat Eric Van der Sijpt til det norske nyhedsbureau, NTB.

Borgmesteren i Bruxelles-bydelen Molenbeek sagde tidligt på aftenen til tv-stationen RTBF, at der også var operationer i gang i Molenbeek, i det centrale Bruxelles og i byen Vilvoorde.

Belgien er det land i Europa, der menes at have det højeste antal krigere i Syrien og Irak i forhold til befolkningens størrelse.

Regeringen skønner, at omkring 100 belgiere er vendt hjem fra krig, mens omkring 40 er blevet dræbt, og yderligere 170 stadig er af sted.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

En livsingrediens, du ikke må f**** med

Det var blevet mørkt, da de to ladvogne endelig kørte afsted - fyldt med alskens indbo. Stumtjeneren, skænken, lænestolen og alt det andet habbengut, der vidnede om, at et liv engang var blevet levet med tingene. Huset, som tingene kom fra, var lige så mørk som aftenen. Jeg har set husets to gamle beboere mange gange. Sludret med dem om campingvognen, ferien sydpå og julefrokosten i pensionistklubben. Om længslen efter besøgene, der pludselig stoppede – og sorgen over det. ”Hvorfor?”, hang altid tungt i luften. En dag var kvinden væk. Demensen havde taget hende, sagde nogle. Længe efter konen forsvandt, så jeg manden gå alene frem og tilbage på vejen. Han så fortabt og trist ud. Ensom. I stedet for at tage kontakt til den gamle mand, begyndte jeg at ”gemme” mig, når jeg så ham. Bag min telefon, mit pandehår eller mælken, der i raketfart skulle på køl. For jeg har jo virkelig travlt, ikk’? Åbenbart alt for meget om ørerne til at give den gamle mand fem minutter af min tid (for hvad nu, hvis han, ligesom Fakta, gerne ville have, at jeg blev lidt længere?). Dét var der altså ikke tid tid. Nu er manden også væk. Det har han været et godt stykke tid. Jeg har taget mig selv i at hold øje med, om han kom forbi min vindue. Det gjorde han ikke. Mon han er død lige som livet i huset? Er han kommet på plejehjem? Er der overhovedet andre end mig, der har bemærket, at han er væk? Jeg ville ønske, at jeg kunne spole tiden tilbage. At jeg havde taget hovedet ud af r**** og talt med min næsten nabo, som jeg gjorde for år tilbage. For hvad er egentlig mere vigtigt end, at vi ser hinanden og tager os tid til hinanden? Relationer er det vigtigste i verden. Det er dem, der er med til at holde ensomheden fra døren. Relationer får os til at føle os i live. Studier viser faktisk, at det skærer år af vores levetid, hvis vi ikke er en del af relationer. Det tomme hus og møblerne på vognenes lad fik mig for alvor til at vende blikket mod en af mine relationer, hvor mørket er ved at falde på. Det fik mit til at tænke på, hvordan tid er en livsingrediens, vi ikke må f**** med. En dag har vi ikke mere tid at give af. Vi skal sænke farten og lade være med at spilde tiden på at brokke os over vejret eller lørdagens genudsendelser på tv. Tidsspilde er det også at bære nag, være vrede over fortiden, at kæmpe for at få ret eller for at ændre andre. Vi skal give hinanden vores (nu)tid. Være sammen med de mennesker, vi holder af. Tale med hinanden – naboen, forældre, kassedamen, ens børn, taxichaufføren, venner. Give hinanden kys, kram og komplimenter. Hver dag. Dét er en god måde at bruge tiden på.

Fyn

Folketingspolitikere støtter flere tog på Vestfyn: Uld i mund om regningen

Fyn

Hjertestop-ordning har klaret sig over al forventning: Nu overvejer regionen at skrotte den

Annonce