Annonce
Udland

To terrormistænkte er dræbt i Belgien

Belgisk politi mener at have afværget en større terroraktion planlagt af belgiere hjemvendt fra Syrien.

Belgisk politi fortsætter torsdag aften en antiterroraktion blandt andet i den østbelgiske by Verviers, hvor to formodede terrorister tidligere på aftenen blev dræbt i forbindelse med en koordineret aktion i flere byer.

En tredje blev anholdt under aktionen, der foregik samtidig mod omkring 10 adresser, oplyser den føderale anklagemyndighed på et pressemøde.

Mændene skal blandt andet have benyttet Kalasjnikov-maskingeværer, da de åbnede ild mod politiet, som besvarede beskydningen.

Anklagemyndigheden afviser oplysninger fra tidligere torsdag aften om, at den anholdte skulle være hårdt såret. Han vil blive stillet for en dommer fredag, hvor der også er varslet nyt pressemøde.

Statsadvokat Eric Van der Sijpt siger torsdag aften i Bruxelles, at torsdagens aktion har været rettet mod en gruppe personer, der har været under overvågning i nogle uger, efter at de er kommet hjem fra Syrien. Flere er belgiske statsborgere.

- Jeg vil gerne understrege, at efterforskningen begyndte for nogle uger siden - altså inden angrebene i Paris, siger han.

Anklagemyndigheden afviser dermed mediespekulationer om, at der skulle være en direkte forbindelse til sidste uges terroranslag i Paris, hvor 17 civile blev dræbt.

Ifølge anklagemyndigheden var gruppen i gang med at forberede et snarligt terrorangreb "i stor stil", blandt andet på en eller flere politistationer.

I forbindelse med aktionen har myndighederne hævet deres beredskab i dele af Belgien til tre, som er næsthøjeste niveau.

Tv-stationen VTM Nieuws rapporterer, at torsdagens indsats er del af en koordineret antiterroraktion i syv lande, heriblandt Yemen.

Det er dog ikke klart, om der skulle være tale om konkrete aktioner torsdag andre steder, eller om det snarere er en henvisning til det intensiverede samarbejde mellem flere lande efter sidste uges terroranslag i Paris.

- Jeg kan ikke kommentere, om der er nogen forbindelse til udlandet, siger statsadvokat Eric Van der Sijpt til det norske nyhedsbureau, NTB.

Borgmesteren i Bruxelles-bydelen Molenbeek sagde tidligt på aftenen til tv-stationen RTBF, at der også var operationer i gang i Molenbeek, i det centrale Bruxelles og i byen Vilvoorde.

Belgien er det land i Europa, der menes at have det højeste antal krigere i Syrien og Irak i forhold til befolkningens størrelse.

Regeringen skønner, at omkring 100 belgiere er vendt hjem fra krig, mens omkring 40 er blevet dræbt, og yderligere 170 stadig er af sted.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Badmintonforbund er begejstret for Odense

Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Annonce