Annonce
Kultur

To små landsbyer har fundet stor opskrift på fællesskab og bæredygtighed

Christian Højrup Larsen på det lille tingsted i Jullerup, der er et af de områder der er blevet omfattet af den lokale pedelordning, hvor lokalrådet overtager plejen og i stedet får penge af kommunen til sine arrangementer. Foto: Thomas Gregersen
Optimismen og troen på fremtiden er tilbage i de to små samfund Jullerup og Melby, der ikke bare vil være levedygtige, men også bæredygtige.

Jullerup/Melby: Der er kommet flere nye ansigter at forholde sig til, når beboerne i Jullerup og Melby går tur i deres område. Liggetiden og antallet af til salg-skilte i vejkanten er lav og kampen for overlevelse er ikke længere noget, man snakker om.

I stedet bliver der talt meget om, hvordan livet skal leves med lokal bæredygtighed, sociale arrangementer og trygge rammer at vokse op i.

- Når man ser på befolkningssammensætningen er vi godt i gang med et succesfuldt generationsskifte, hvor næsten 60 procent er i den arbejdsduelige alder, mens 23,4 procent er børn og unge under 22 år, fortæller Christian Højrup Rasmussen, der er en af områdets aktive ildsjæle.

Annonce
Borgerforeningens formand Christian Højrup Larsen er en af hovedkræfterne bag en positiv udvikling i Jullerup-Melby. Han har netop modtaget GF's ildsjælepris på 20.000 kroner. Foto: Thomas Gregersen

Han har netop modtaget GF Forsikrings ildsjælepris og en check på 20.000 kroner for sit store frivillige arbejde i borgerforeningen, men selvom pengene kommer som et væsentligt løft til de lokale initiativer, er der ikke tanker om at hvile længe på laurbærrene.

Ingen naturlige mødesteder

- Vi vil gerne skabe et lokalområde med mange tilbud om sociale aktiviteter, for i modsætning til mange andre har vi hverken den butik, den idrætsfacilitet eller den skole, hvor beboerne traditionelt plejer at møde hinanden. Vi har vores forsamlingshus, men alle de sociale aktiviteter er nogle der skal skubbes i gang. Og heldigvis er der stor opbakning til dem, siger Christian Højrup Rasmussen.

Allerede den 3. oktober vil områdets såkaldte Blup-styregruppe invitere til idéværksted, hvor der skal sættes kurs mod at Jullerup og Melby stadig skal være det bedste sted at bo om fem og 10 år.

Blup står for bæredygtig lokal udviklingsproces og er udviklet af Landsbyhøjskolen med tidligere højskoleforstander i Ryslinge og fremtidsforsker, Tyge Mortensen.

Annonce

17 landsbymål

- Blup er baseret på FN's 17 verdensmål, som er tilpasset og blevet til 17 landsbymål. Det handler om, at fremtidens attraktive lokalsamfund vil blive målt af tilflyttere udfra natur, miljø og sociale og økonomiske forhold. I modsætning til, når man får lavet en ekstern rapport om udvikling af et område, så er Blup noget der er i konstant udvikling, fortæller Bruna Padovan, der er en del af styregruppen.

Som brasilianer er hun flyttet til området sammen med sin mand, der stammer fra Melby - og ligesom hovedparten i styregruppen repræsenterer hun de yngre familier og dem med mindre børn. Dem der skal leve i fremtidens Jullerup/Melby og som derfor gerne skal afspejles i de nye tiltag efter idéværkstedet på søndag.

Jullerup-Melby Borgerforening

Borgerforeningen - der teknisk set også er et lokalråd - står bag en lang række initiativer og arrangementer i Jullerup og Melby.

Lørdag den 18. september var der sensommerfest og allerede nu på lørdag er der byloppemarked i Melby, hvor byen bliver fyldt med boder fra klokken 10.

Torsdag den 23. oktober kommer skuespiller og sanger Morten Hemmingsen i forsamlingshuset i Melby med sit musikalske foredrag.

- Der er mange forslag allerede. Blandt andet er der snak om at skabe en fælles vejbod mod madspild, hvor beboerne kan sælge eller bytte det mad, de har i overskud. Der kan være nogen, der har flere æbler, end de kan spise, og nogle andre har dyrket for mange gulerødder. Det kan også handle om forskellige måder at styrke den lokale biodiversitet. Men vi glæder os meget til at se de idéer, der kommer frem på søndag, siger Bruna Padovan.

Hun er faldet godt til på Nordfyn og betragter generelt danskerne som varme og imødekommende.

Når man går rundt herude, er det stort set alle, der hilser på hinanden. Man behøver jo ikke være bedste ven med sin nabo, men man holder øje med hans ejendom, når han er på ferie og vælger selv hvor meget man vil engagere sig socialt.

Bruna Padovan

- Når man går rundt herude, er det stort set alle, der hilser på hinanden. Man behøver jo ikke være bedste ven med sin nabo, men man holder øje med hans ejendom, når han er på ferie og vælger selv hvor meget man vil engagere sig socialt. Men tilbudene er der og også mulighederne for at få en hverdag til at fungere, mener Bruna Padovan, der blandt andet nævner fibernettet som en afgørende faktor for hendes familie.

- Både jeg og min mand har mulighed for at arbejde hjemmefra. Min arbejdsplads ligger fysisk i Horsens, men der er jeg cirka tre dage om ugen. Jeg kender også folk herude, der har deres arbejde i Aarhus. Verden bliver hele tiden mindre med ny teknologi - og det er også noget af det der er en del af vores Blup, siger hun.

Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Midtfynsk tatovør taler ud om årelangt seksuelt overgreb: - Det kan ske for alle

Annonce
Annonce
Annonce
Middelfart

Anna Pippi drømmer kun om at kunne gå: Nu samler naboer penge ind til dyr operation i USA

Kerteminde For abonnenter

Ny affaldssortering møder kritik: Gartner kører nu 35 km i sin dieselbil for at komme af med hækaffald

OB

OB skylder fansene en bedre spillemæssig præstation, mener Alexander Juel: - Vi skuffede virkelig meget på hjemmebane sidst

Odense For abonnenter

Farlig ungdom og eksotiske kvinder: Ny bog tager dig med tilbage i Odenses historie

To mistænkte tilfælde af ny corona-variant er fundet i Danmark

Assens For abonnenter

Kristian flyttede sit firma til hjembyen og fik alt for meget plads: Pludselig gik det lynhurtigt, og nu er næsten alt booket

Nordfyn

Røde Kors-butik hjælper 55 familier med julen

Assens For abonnenter

Par med tre små børn boede i nedbrændt hus: - Det er ganske forfærdeligt

Kollegaer slækker på hygiejnen: Fagforening efterlyser mere 'corona-politi'

Odense For abonnenter

10 år med kampe i kulissen: Derfor er forholdet mellem Konservative og Venstre i Odense så dårligt

Odense For abonnenter

Valgte uprøvet løsning: Odense Letbane ville spare millioner, men er endt i store problemer

Sydfyn For abonnenter

Rebellen er stadig rebelsk: - Jeg er ikke ret klog, men jeg er god til at forstyrre

Annonce