Annonce
Fyn

To robotter og en håndholdt: Sådan tester OUH for corona

Anette Holm er ledende overlæge på Klinisk Mikrobiologisk Afdeling på OUH. Foto: OUH
På Klinisk Mikrobiologisk Afdeling på OUH kan man teste for corona-virus på tre forskellige måder, fortæller ledende overlæge Anette Holm. Det sker for at kunne fortsætte med at teste, selv hvis en leverandør ikke længere kan levere det, der skal bruges til at lave corona-testene.

1. Den store maskine

To af testmetoderne er automatiserede. Det vil sige, at en maskine gør en stor del af arbejdet. Den ene maskine er stor og kan analysere en masse prøver på én gang.

Denne maskine kan gennemføre 1400 tests i døgnet, og den gør – meget simpelt sagt – arbejdet. Det lyder nemt, men ifølge overlæge Anette Holm fra Klinisk Mikrobiologisk Afdeling er det ikke dog ikke helt så enkelt.

Sådan en maskine findes ud over i Odense også i København og i Aarhus. Anette Holm fortæller, at man i denne uge har fået nye akkeløsninger med materialer, som skal bruges til testen – og at de nu er ved at blive kørt ind.

2. Den mindre maskine

Denne maskine er også automatiseret og kan lave 400 tests i døgnet.

Simpelt forklaret fungerer den sådan, at man efter en forbehandling af prøven kan trykke på en knap, og så kommer der et svar efter nogle timer. Anette Holm understreger, at heller ikke dette er så ukompliceret, som det lyder.

3. Den håndholdte metode

Den tredje metode er så den gode gammeldags og håndholdte. Her skal bioanalytikeren selv gøre meget af arbejdet i flere arbejdsgange.

En arbejdsgang kan ifølge Anette Holm være, at man tager luftvejssekretet fra patientprøven og opløser det i en væske. Derefter tager man med en pipette noget af opløsningen og pipetterer over i et andet rør, som sættes i en maskine, som oprenser prøven for alt genmateriale. Herefter følger endnu en pipettering, før en ny maskine kan påvise, om der er gener for Corona-virus i prøven.

Anette Holm fortæller, at man kan lave testene her relativt hurtigt, hvis man har lavet et setup i laboratoriet, hvor man så kun tester for corona på det.

OUH har købt flere apparaturer, så man kan lave flere af de håndholdte tests.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Takker politiet: Gydas skizofrene søn truede hende med samuraisværd og barrikaderede sig i huset

Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1970: Odense Kommune bliver større i morgen

1995 Danmarks første elektroniske markedsplads åbnede i går for kunderne. Efter en lang sej fødsel er Diatel-netværket nu klar med en række tilbud til pc-ejere. For eksempel kan man sidde foran sin skærm og bestille teaterbilletter, lave sine bankforretninger, købe ind, læse Den Blå Avis eller se det seneste døgns nyheder. 30 forskellige tjenester er der indtil videre at vælge imellem på Diatel, der officielt blev søsat af forskningsminister Frank Jensen (S) med et tryk på den rette knap på tastaturet. Det er TeleDanmark/ Jydsk Telefon, Kommunedata og Girobank, der ejer Diatel. Derudover har dagbladene Jyllands-Posten og Politiken poster i bestyrelsen med ret til senere at købe sig ind i selskabet. 1970 Fra i morgen er Odense Storkommune en kendsgerning. I eftermiddag kl. 14 holdt det nyvalgte byråd sit konstituerende møde, hvor borgmester Holger Larsen som rådets ældste medlem bød de 28 andre medlemmer velkommen og derefter ledede valget af borgmester. Det blev som ventet Holger Larsen, der blev genvalgt med 15 stemmer (14 socialdemokratiske og folkesocialisten Alfred Andersen). Ingen andre kandidater var opstillet. Der foretoges valg af magistrat, der består af borgmesteren og fire rådmænd. Magistraten har borgmesteren som formand og består af rådmand Poul Nielsen, Bellinge, rådmand Jens Helbak, Odense, rådmand C. Jeppesen, Næsby og Lennart Larson, Pårup. 1945 Efter de begivenheder, der er sket i den senere tid, skulle man tro, at en flyvervarsling nu blev mødt med større alvor end nogen sinde tidligere. At dette ikke er tilfældet, kunne man opleve i går eftermiddag, da sirenerne kl. 15 forkyndte, at der kunne ventes overflyvning. I de første minutter, hvor sirenerne lød, var der en del mennesker, der søgte hjem eller i tilflugtsrum. Men det varede ikke længe, efter at sirenerne var blevet tavse, før der igen var børn på gaden og folk, der kom ud for at se, ”om der skete noget”. På et vist tidspunkt under varslingen var der samlet op mod et par hundrede mennesker på fortovet og kørebanen uden for det offentlige tilflugtsrum i Bryggergårdens kælder.

Odense For abonnenter

Forarget rådmand om ulovlig udlejning af boliger: - Det hører ingen steder hjemme

Danmark

Liveblog: Ældre og sårbare får gratis vaccination mod lungebetændelse

Annonce