Annonce
Odense

To milliarder liter kloakvand fossede ud i Odense: En 'monsterstor' kloakledning kan løse det, men prisen er tårnhøj

Når det regner kraftigt i Odense, risikerer kloakkerne at løbe over, fordi kloaknettet bliver fyldt op - og så strømmer kloakvandet ud i vandløb og Odense Å. Her er mandskab fra vandselskabet VandCenter Syd på arbejde i Skibhuskvarteret. Foto: Michael Bager
De seneste år er der løbet mere og mere spildevand ud fra Odenses kloakker, og 2021 satte negativ rekord. Det går hårdt ud over Odense Fjord, men det vil koste milliarder at bremse spildevandet.

Odense: Kloakkerne i Odense var under massivt pres sidste år.

Hele 1,91 milliarder liter vand - eller 1,91 millioner kubikmeter - løb over fra Odense Kommunes kloaknet i 2021. Ikke siden 2015 er der løbet så meget vand ud fra kloakkerne.

- Overløbsmængden har tidligere været lavere, så det er ikke særlig tilfredsstillende, at så meget er løbet over sidste år, siger Ivan Vølund, spildevandschef i vandselskabet VandCenter Syd.

Annonce

Opgørelsen over de store mængder kloakvand fremgår af VandCenter Syds ansvarlighedsrapport for 2021, hvori det lyder:

- I 2021 var den samlede overløbsmængde i Odense og Nordfyns kommuner knap to millioner kubikmeter. Året bød på flere kraftige regnhændelser i juli og en ekstraordinært våd efterårsferie, hvilket er en del af forklaringen på det høje overløbstal.

Tallene de sidste tre år ser ikke særlig gode ud. De er ikke i nedadgående retning, som vi kunne ønske os.

Spildevandschef Ivan Vølund, VandCenter Syd

Odense Fjord rammes hårdt

Den våde juli bekræftes af DMI, som i sin opgørelse over årets vejr i 2021 skriver:

- Antallet af skybrudsdage i 2021 lå tæt på gennemsnittet for de foregående 10 år. Dog skilte juli sig ud med hele 12 dage med skybrud mod 10-års gennemsnittet på 4,9 dage. Der var altså markant flere skybrud midt på sommeren.

Pas på - kloakvandet kommer

Så meget spildevand er løbet over fra Odenses kloaknet de seneste år:

  • 2015: 1,90 mio. kubikmeter (1,9 milliarder liter) 
  • 2016: 1,20 mio. kubikmeter* 
  • 2017: 0,94 mio. kubikmeter*
  • 2018: 0,90 mio. kubikmeter*
  • 2019: 1,65 mio. kubikmeter
  • 2020: 1,58 mio. kubikmeter
  • 2021: 1,91 mio. kubikmeter

* I 2016, 2017 og 2018 dækker tallet både Odense Kommune og Nordfyns Kommune. Overløbet i Nordfyns Kommune udgør en ganske lille del af det samlede tal.

Det kloakvand, som løber over ved kraftigt regnvejr, er en blanding af blandt andet toiletvand, vaskemaskinevand og regnvand. Kloaksystemet er indrettet på en måde, så vandet ikke stiger op i folks huse, men i stedet presses op af kloakkerne og ender i vandløb, Odense Å og videre ud i Odense Fjord.

- Når kloakkerne løber over, er det på kort sigt åerne, som belastes mest. Men på længere sigt ender belastningen i fjorden, og dermed lider fjorden mest overlast. Næringsstoffer flyder med ud i fjorden, og det gør, at alger og andre ting nemmere blomstrer op i fjorden og giver sværere betingelser for plante- og dyreliv, forklarer Ivan Vølund.

Tidligere har biolog og SDU-lektor Mogens Flindt fastslået, at alt det spildevand, der ledes ud i fjorden, er en af de største syndere i forhold til fjordens ringe tilstand.

Umiddelbart tegner 2022 dog ikke til at blive meget bedre end 2021, vurderer spildevandchef Ivan Vølund.

- Vi ville gerne have, at mindre spildevand løb ud, og tallene de sidste tre år ser ikke særlig gode ud. De er ikke i nedadgående retning, som vi kunne ønske os. Og denne vinter, hvor det regnede næsten hele februar, havde vi store problemer med en del overløb. Blandt andet stod Odense Å så højt flere steder, at vand fra åen løb tilbage ind i kloaksystemet og fyldte det.

Når kloakkerne løber over, ender spildevandet i sidste ende i Odense Fjord, som spildevandet kommer til fra vandløb, Odense Å og her Odense Kanal. Arkivfoto: Michael Bager
Annonce

Udgift for milliarder

Spørgsmålet er, hvad der kan gøres ved de mange milliarder liter kloakvand, der fosser ud. VandCenter Syd har ikke konkrete planer om at sætte ekstraordinært ind.

- Det koster nogle penge, og det vil kræve, at man graver byen op mange steder. Nogle steder kan der lægges nye rør uden at genere det store, men mange steder vil det både forstyrre trafikken og meget andet, siger Ivan Vølund og supplerer:

- Men den største udfordring er økonomien. Værdien af de nuværende kloakledninger er vurderet til cirka seks milliarder kroner, og nye store rør er meget dyre. Vi undersøgte på et tidspunkt muligheden for at anlægge en monsterstor kloakledning - Odinstunnelen - under byen, og i grove tal kunne det komme til at koste seks til otte milliarder kroner. Så det gik vi ikke i konkrete detaljer med.

Kan der ikke findes en god, men mindre omfattende løsning?

- Jo, der er selvfølgelig et mellemscenarium, hvor vi afkobler regnvandet fra de fælles kloaksystemer, men så skal der lægges nye rør til det - og det vil også kræve meget.

I Lumby og Stige nord for Odense er der dog konkrete planer om ny kloakering, og i løbet af de sidste 15 år har VandCenter Syd udbygget Odenses kloaknet flere gange. En figur i 2021-rapporten viser, hvordan større kloakprojekter gennem årene - trods alt - har haft effekt på mængden af overløbsvand, og VandCenter Syd konkluderer i rapporten:

- Vi har investeret kraftigt i kloaksystemet med flere store projekter til at reducere overløb. Effekten af vores indsats er dog svær at måle fra år til år, fordi der er meget store forskelle i både nedbørsmængder og nedbørsmønstre. Vores projekter ser ud til at have den ønskede effekt i forhold til at mindske overløb.

Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Charlottes børn har flere gange sovet på banegården: Transportminister vil nu have undersøgt behovet for nattog på Svendborgbanen

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Kerteminde For abonnenter

Odense Havn har ulovligt bygget stort bassin: Kerteminde Kommune erkender fejl

Nyborg For abonnenter

Brandfolk fik ikke besked i tide om uheld på broen: - 10 minutter kan være forskel på liv eller død, når man er fastklemt

Kultur

Ærgrer sig over 'fucking irriterende' afbud i 11. time: Tobias Rahim afløser Lindsey Buckingham på Heartland

OB For abonnenter

OB's Jakob Breum var ikke klar over, at hans farfars bror var med i pokalfinalen for 48 år siden

Skandaleramt region sender opråb om hjælp

Nordfyn For abonnenter

Rita og Søren Jensen sad i bussen, der væltede: - Vi har det udmærket

Erhverv For abonnenter

Et af de største overskud i virksomhedens historie: Tobaksfabrik får et kæmpe millionoverskud

For abonnenter

Randers-gigant har minus på 70 millioner og to topfigurer er væk: Men ny direktør vil udvide og ansætte flere

Erhverv For abonnenter

Rekordstort overskud i fynsk øl-mekka: - Folk er rigtig glade, når de kommer ind

Claus Hjort om sit livs stormvejr: - Jeg har en vrede over, at jeg skal bruge min sidste tid i politik med beskyldninger om at være landsforræder

Nordfyn For abonnenter

Nu udløber fristen: Hasmark Vandværk kan komme til at levere rent vand med tankbiler

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Prestigefyldt cykelfabrik lukkede produktionen og gik fra 100 til 14 ansatte: Nu er flere års underskud vendt til markant millionoverskud

Navne For abonnenter

Noah står i spidsen for Odense Pride: Han glæder sig især til ét øjeblik i år

Annonce