Annonce
Odense

To gange oliespild på samme dag: - Der må være en fejl på bybusserne i Odense

Beredskab Fyn havde i går travlt med at bekæmpe forurening fra en af de busser, der havde spildt olie over en længere strækning. Billedet er taget ved Syddansk Universitet. Foto: Peter Krogh Frausing
To gange på samme dag måtte Beredskab Fyn rykke ud for at bekæmpe forurening efter oliespild fra bybusser i Odense. - Der må være en fejl på busserne, siger holdleder, der var med til at rydde op. - Det er ikke første gang, det sker.

Beredskab Fyn måtte tirsdag bruge en del tid på at gøre rent efter to bybusser, der havde spildt olie over længere strækninger gennem byen.

Holdleder Søren Brodersen fra Beredskab Fyn mener, at der er en generel fejl på de busser, der kører rundt i Odense.

- De har faktisk en fejl på de busser, og jeg tror, de godt ved det. Det er jo ikke første gang, det her er sket. Der er et eller andet galt, når busserne laver sådan noget. Det er jo ikke noget, turistbusser gør, siger Søren Brodersen.

Avisen spurgte tirsdag Fynbus, om selskabet er bekendt med, at der skulle være en fejl på bybusserne, der får dem til at spilde olie oftere end andre typer busser.

Til det siger Fynbus' kommunikationschef, Martin Krogh:

- Det er Keolis, der kører busserne for os i Odense, og de fortæller mig, at de to sager, der har været i dag, har to forskellige årsager. I det ene tilfælde var det en defekt hydraulikslange, der var blevet monteret på en bus, som havde været til et stort, rutinemæssigt eftersyn.

- I det andet tilfælde var det bussens tankdæksel, der enten ikke var blevet lukket eller var sprunget op under kørsel. Så der er sket to uafhængige fejl på to forskellige busser på samme dag, siger Martin Krogh.

- Jeg har ikke fået at vide, at der skulle være en generel fejl på busserne, så det ved jeg ikke noget om. Der må du ringe til Keolis, tilføjer han.

Annonce

Længere strækning

De to busser, der spildte olie tirsdag morgen, nåede begge at køre langt, mens der løb eller dryppede olie fra dem.

- Den første var i morges over en lang strækning over 7-8 kilometer. Den tog det to timer at rydde op efter. Jeg ved dog ikke præcis, hvor den bus har kørt, for det var inden, jeg mødte på arbejde, siger Søren Brodersen, Bredskab Fyn.

- Den anden var jeg selv med til at rydde op efter. Den havde kørt ad Gørtlervej og videre ad Niels Bohrs Allé. Men det er altså to bybusser, der har lavet forurening over længere strækninger på samme dag, siger han.

- Vi gør så det i begge tilfælde, at vi kører hele den strækning, som bussen har kørt, mens den har tabt olie, og så hælder vi noget olieopløsende væske på. Den mængde olie, der er løbet ud, kan godt se ud af meget, når der også er regnvand på vejene, men forureningen er helt væk nu, siger Søren Brodersen.

Avisen kontaktede tirsdag Keolis' afdeling på Gammelsø i Odense og talte kort med en medarbejder, der dog ikke havde lov til at udtale sig, men henviste til Fynbus.

Det lykkedes ikke at få fat i Keolis' presseafdeling i København, der ifølge en telefonsvarer lukker klokken 15.30.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Nødblus satte redningsaktion i gang

Klumme

Hvad er målet med udligning?

Temaet i rigtig mange samtaler i denne tid er den kommunale udligning. Jeg kan ikke huske, hvornår jeg sidst har været til et møde, uden at det har været bragt op. Sidst til et møde med plejefamilierne i Assens Kommune i mandags, hvor den manglende udligning nævnes af flere som en årsag til den besparelse, som kommunen har valgt at lægge på plejefamilierne. Til det skal jeg dog også sige som kommunalpolitiker i Assens, at det også er et spørgsmål om prioritering, og hvis viljen havde været der i byrådet, kunne der have været prioriteret anderledes. Men det er et faktum, at der er stor forskel mellem kommuner i forhold til kommunernes mulighed for at opretholde en god service. Foreningen Bedre Balance har opgjort, at kommunerne i hovedstadsområdet kan bruge 186 kroner for hver gang, kommunerne i resten af landet kan bruge 100 kr. pr. sårbart barn. Skal vi acceptere det? Sundhedsministeren har sagt: “Vi skal knække den ulighed, der betyder, at et barn, der i dag fødes i Gentofte Kommune. i gennemsnit kan regne med at blive 83,4 år, mens det barn, der fødes i Lolland, bliver 77,7 år. Alene på grund af postnummeret.” Ja selvfølgelig skal vi knække uligheden, siger alle. Men er forudsætningen så ikke, at vi må starte med at sikre alle kommuner samme mulighed for service - samme mulighed for at sikre de svage børn et godt liv. Da man oprettede regionerne, var man enige om, at der ikke måtte være forskel på kvaliteten af behandlingen på sygehusene. Derfor bliver pengene til regionerne fordelt med den målsætning, at det er muligt. Når det så handler om kommunerne, så burde vi starte med diskussionen af om vi - som på sygehusområdet - mener, at der bør være samme kvalitet i alle kommuner. Når Mette Frederiksen udråber sig som børnenes minister, så ville jeg forvente, at vi var enige om, at der ikke må være forskel på støtten til det svage barn alene på grund af hvilken kommune, barnet er født i. Derfor vil jeg foreslå, at vi tager hul på en diskussion om, hvorvidt vi vil acceptere ulighed på tværs af landets kommuner. Mit og DF's udgangspunkt er, at vi ønsker et lige Danmark. Et Danmark, hvor det, at man bor i det ene eller andet postnummer, ikke er afgørende for et barns chancer for et godt liv eller kvaliteten af ældreplejen. Jeg vil gå til forhandlingerne med troen på, at vi kan blive enige om en politisk målsætning for udligningsreformen. Og kan vi det, så tror jeg på, at der er håb for et mere lige Danmark.

Annonce