Annonce
Erhverv

To fynske virksomheder med i projekter til 150 millioner: Skal styrke det europæiske forsvar

IFAD skal være med til at forbedre pilottræningen i EU. Deres fokus ligger på flysimulatorer, som ved hjælp af ny teknologi skal gøre endnu bedre. Foto: IFAD
De fynske virksomheder IFAD og OMT skal være med i internationale projekter med mere end syv lande. Direktøren for IFAD håber, at projektet vil skabe flere arbejdspladser i fremtiden.
Annonce

To fynske virksomheder skal sammen med en række europæiske virksomheder være med til at styrke den europæiske forsvarsindustri, når de næste år går i gang med projekter, som samlet får over 150 millioner kroner af EU's forsvarsfond.


Vi får adgang til en masse ny teknologi, som giver os en hel masse nye kompetencer, og det vil i sidste ende også kunne gavne vores kunder.

Benny Graff Mortensen


IFAD og Odense Maritime Technology (OMT), som begge har base i Odense, skal sammen med en tredje dansk virksomhed deltage i projekter med nogle af de største virksomheder indenfor forsvarsindustrien, og derfor glæder direktøren for IFAD, Benny Graff Mortensen, sig til at komme i gang.

- Vi er rigtig glade og stolte af, at vi er blevet inviteret til at være en del af det her, siger direktøren.

Annonce

Pilottræning skal udvikles

Odenseanske IFAD, som til dagligt arbejder med at skabe simulatorer til træning i forsvaret, skal deltage i projektet "Combat Jet Training Platforms" (kampfly træningsplatforme red.), og her kommer virksomhedens viden om flysimulatorer dem til gode.

- I EU forsøger man at lave et fælles træningsforløb for piloter – helt fra starten af forløbet til slut. Vi laver simulatorer, hvor det virker som om, at man sidder i flyets cockpit, og man kan øve sig i at bruge udstyret og knapperne, som man normalt finder i flyet. Det er primært det, som vi kommer til at byde ind med i projektet, siger Benny Graff Mortensen.

Fondsmidler fra EU's Forsvarsfond

Fondsmidlerne til OMT og IFAD kommer fra EU's Forsvarsfond, som har igangsat projektet EDIDP.

EDIDP er "European Industrial Development Programme" (Europæisk program for industriel udvikling red.), som er et testprogram, som skal støtte innovation og konkurrence i EU's forsvarsindustri.

Fondsmidlerne, som OMT og IFAD får del i, kommer fra EDIDP 2019-runden og forventes at træde i kraft ved årsskiftet 2021.

Projektet, som IFAD er en del af, får fondsmidler for omkring 37 millioner kroner. Projektet, som OMT er en del af, får fondsmidler for omkring 120 millioner kroner.

I samarbejde med de andre virksomheder kommer IFAD til at have de nyeste teknologier til rådighed, som kan være med til at gøre oplevelsen i flysimulatorerne endnu mere virkelig.

- Det bliver ikke et kvantespring til noget helt nyt, men der bliver lavet forbedringer på, hvad man har i dag. Vi kigger blandt andet meget på ny teknologi som virtual reality og augmented reality (teknologi, der blandt andet på telefonen eller med specielle briller kan placere personer i computerskabte universer eller forandre den virkelige verden på skærmen red.), siger Benny Graff Mortensen.

Annonce

Fra projekt til forøget salg og arbejdspladser

Sammen med syv andre virksomheder fra henholdsvis Italien, Spanien, Frankrig og Rumænien venter IFAD nu på, at den endelige kontrakt bliver lagt fast, og hvis alt går efter planen, så kan det 3,5 år lange projekt for alvor starte i det nye kalenderår. Virksomhederne får sammenlagt omkring fem millioner euro (ca. 37 millioner danske kroner red.) til at gøre projektet til en succes, men de samlede omkostninger bliver større.

- Vi får nogle penge fra EU, men det er jo heller ikke fuldt finansieret. I sådan nogle projekter er man altid med til at finansiere, så vi lægger også en hel del penge selv, fordi vi tror på mulighederne, siger Benny Graff Mortensen.

Benny Graff Mortensen glæder sig til at se, hvad projektet kommer til at betyde for IFAD. Arkivfoto: Jørgen Hansen.

Hos IFAD ser man også projektet som en investering i fremtiden, for et projekt af denne størrelse med store virksomheder på tværs af landegrænser kan måske være med til at gøre IFAD mere synlig på markedet.

- For det første betyder projektet, at vi øger vores kompetencer ganske gevaldigt. Vi får adgang til en masse ny teknologi, som giver os en hel masse nye kompetencer, og det vil i sidste ende også kunne gavne vores kunder. Projektet fører også til, at vi øger vores konkurrenceevne, så vi håber også på, at det i sidste ende vil betyde et forøget salg, og at det vil generere flere arbejdspladser, siger Benny Graff Mortensen.

IFAD

IFAD TS A/S holder til på Østre Stationsvej 43 i Odense og har to andre afdelinger i Danmark.

IFAD blev i 1986 oprettet som en nonprofit organisation. I 2004 blev IFAD TS A/S dannet.

Virksomheden er ledende, dansk udbyder af simulationstræning med specielt fokus på kampfly-simulatorer, og leverer træningsudstyr til det danske forsvar og internationale militære kunder.

Annonce
Fyn

Ny hollænder flyver ind til Odense Håndbold

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Hvorfor skulle jeg overhovedet stemme?

Odense

Efterlyst kvinde er blevet fundet

Annonce