Annonce
Assens

To forklaringer bag: Ældre takker nej til hjemmehjælp i corona-krisen

Ældre og deres pårørende takker i øjeblikket i flere tilfælde nej til hjælp fra kommunen. Arkivfoto: Martin Ravn
Flere pårørende og ældre siger i øjeblikket nej tak til kommunal hjemmehjælp i en periode, og det er der to overordnede forklaringer på.

Assens: De travle social- og sundhedsassistenter og -hjælpere i Assens Kommune har de seneste par uger fået en håndsrækning fra dem, de hjælper til dagligt.

Et antal ældre, der normalt modtager hjemmehjælp, har nemlig ringet til kommunen og sat hjælpen i bero, mens corona-krisen står på.

Fyens Stiftstidende begyndte i sidste uge en rundringning til vores abonnenter i kommunen. Vi spørger jer, hvad I synes, der er vigtigt, at vi sætter fokus på lokalt, mens vi er midt i en alvorlig sundhedskrise.

Her blev vi inspireret til at undersøge, hvor mange ældre i kommunen, der i øjeblikket frabeder sig hjemmehjælpen.

Borgmester Søren Steen Andersen (V) har undersøgt sagen og oplyser, at det drejer sig om samlet 35-45 ældre. Michael Bjørn, vicedirektør i social- og sundhedsafdelingen, uddyber:

- Det er sådan cirka deromkring, men man skal sætte det op imod, at vi leverer hjemmehjælp til 1300 borgere, siger vicedirektøren og tilføjer:

- Det er typisk rengøringsopgaver, der er valgt fra. Og så kan der være eksempler på aflastningsbesøg, som hjemmeplejen også udfører.

Annonce

Stil spørgsmål til sprit-producent

Mandag 6. april klokken 16.30 kan abonnenter på Fyens Stiftstidende stille spørgsmål direkte til direktøren for håndspritfabrikken Kiilto, Bo Eriksen.

Det foregår under et Café Stiften online-møde.

Man tilmelder sig via hjemmesiden fyens.dk/fordele under Café Stiften. Du modtager et link til begivenheden via mail, og online-mødet varer en time.

Avisens journalister ringer desuden rundt til abonnenterne i Assens Kommune i disse uger, hvor vi spørger "Hvad synes du er vigtigt?".

Her søger vi inspiration til, hvordan vi lokalt skal dække den igangværende sundhedskrise. Og vi søger samtidig input til, hvad der i øjeblikket rører sig i kommunen udover den særlige corona-situation.

Har du tips til os, kan du skrive til assens@fyens.dk.

Får hjælpen tilbage igen

Der er ifølge vicedirektøren to overordnede årsager til, at de ældre frasiger sig hjælpen i en periode:

- Det, vi hører, er, at den enkelte familie har taget valget for at skåne den ældre for for mange besøg udefra. Det er ud fra en egenvurdering af, hvordan man føler, at man bedst passer på sig selv. Det kan være, at man i stedet hjælper sin mor i Vissenbjerg, og så kommer der ikke andre i hjemmet end en selv, forklarer Michael Bjørn.

- Andre siger: "Vi kan tage opgaverne fra jer (kommunen, red.) i denne periode, og så aflaster vi jer, for I har kritiske funktioner og rigeligt at se til", uddyber vicedirektøren, der sætter stor pris på, at de ældre og deres pårørende tænker på kommunens ansatte.

- Vi oplever en stor deltagelse i den her situation, som Danmark står i. Der er en høj grad af hjælpsomhed, konstaterer Michael Bjørn.

Vicedirektøren understreger, at de ældre, der har takket nej til hjælp i en periode, ikke skal frygte, at hjælpen forsvinder på den anden side af corona-krisen.

- Dem, der har meldt hjælpen af, modtager den igen, når vi er i en normal situation. Og hvis de gerne vil have rengøringen tilbage eksempelvis på torsdag, så skal de kontakte hjemmeplejegruppen, og så får de det. Vi tager det meget pragmatisk, siger han.

Serviceniveau det samme

Assens Ældreråd er også glad for, at hjælpen til hjemmeplejen kommer fra de ældre selv.

- Det er rigtig flot, at der er ældre, der trods alt kan undvære den hjælp, de får, i en kortere periode. Selvfølgelig kan de ikke undvære den i en længere periode, understreger ældrerådsformand Anne-Marie Gejel.

Borgmester Søren Steen Andersen oplyste på avisens digitale læsermøde for abonnenter onsdag i sidste uge, at 75 borgere har meldt sig i kommunens nyoprettede jobbank. De kan træde til på sundheds- og ældreområdet, hvis der på et tidspunkt bliver mangel på hænder.

Sygefraværet blandt de ansatte er fortsat relativt lavt, så kommunen har endnu ikke gjort brug af de ekstra hænder. Man har heller ikke justeret i serviceniveauet, som man har set i andre fynske kommuner, der eksempelvis har skruet ned for hjælp som rengøring, tøjvask og aflastningsbesøg.

- Vi leverer det, som borgerne er visiteret til. Men vi har også sagt ved flere lejligheder, at der kan være lokale udsving i forhold til det, man er vant til, siger Michael Bjørn, der generelt oplever stor forståelse blandt ældre og pårørende.

Vicedirektør Michael Bjørn forklarer, hvorfor nogle ældre fravælger hjælpen i en periode. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nyborg For abonnenter

Massiv jordforurening nej tak: Flertal i Nyborg Byråd vil ikke købe den forurenede Lynfrosten-grund

Annonce