Annonce
Middelfart

To anbefalinger til højtlæsning i julen: Det skaber ro og intimitet

Peter Storm samler hele året julehistorier sammen, som han hver torsdag op til jul læser højt på Café Inga. Foto: Mia Harm Madsen
Middelfarts garvede historiefortæller, Peter Storm, giver sine anbefalinger til julefortællinger, der kan læses højt for hele familien.

Gennem hele året går Peter Storm og lægger gode julehistorier, digte og andre julede tekster til side, når han støder på dem. Han noterer sine tanker om dem og sætter hele molevitten i en mappe, hvor det får lov at hvile sig, indtil dagene bliver mørkere.

I årets sidste mørke måned finder 75-årige Peter Storm, der er byrådsmedlem for Socialdemokratiet, lokalhistoriker og ivrig historiefortæller, mappen frem og udvælger årets bedste fund. Med dem under armen trækker han sin nissehue på og byder til højtlæsning på Café Inga på Middelfart Museum.

- På Café Inga har jeg oplevet, at der kommer mennesker som sidder i en halv til en hel time stille og roligt og lytter. Den nydelse smitter jo også af på mig, og den minder mig om den skønne glæde og berigelse, som ligger i selve det at høre en fortælling, siger Peter Storm og tilføjer:

Annonce

- Da jeg var barn, læste min far op for os af nogle forskellige eventyr. Vi sad og hyggede os om aftenen, især i vintermånederne, og fik læst op i mørketiden. Det har altså gjort et meget stærkt og uudsletteligt indtryk på mig.

Oplæsning på Café Inga

Hver torsdag, fra 26. november til og med 17. december, læser Peter Storm op af sine samlede juletekster. Det gør han klokken 14 på Café Inga på Middelfart Museum.

Der er gratis entré, men på grund af corona vil der være begrænset plads i caféen.

Oplæsning for børn

Selvom Peter Storm hovedsageligt læser op for "det modne publikum", mener han, at man absolut også bør læse højt for børn. Det er en del af deres udvikling og dannelse, og så skaber det en særlig intimitet.

- Os gamle er i høj grad vokset op med højtlæsning og radiolytten. Man kan godt kalde det gammeldags, men det er i så fald gammeldags på en fin måde. Vi er bærere af en kultur, som vi er forpligtede til at give videre, mener Peter Storm.

- Computere og mobiltelefoner er kommet for at blive, men ved siden af det kan det være meget fornuftigt at have et mere stille, eftertænksomt og lyttende rum. Det er ret værdifuldt og noget, man skal værne om. Det med at sidde og lytte uden at blive forstyrret af billeder udefra,  det giver ro og forbindelse mellem mennesker. Man forsvinder ind i en historie.

Derfor har Peter Storm fundet to anbefalinger til historier frem, som kan læses højt for børn fra omkring fem år og op. Hører man til det voksne publikum, kan man komme til højtlæsning på Café Inga hver torsdag klokken 14 fra den 26. november og frem til jul.

1 Grantræet af H. C. Andersen

Historien kort fortalt

Grantræet er fra 1844 og handler om et lille grantræ, der står ude i skoven og drømmer om at  blive stort, så det kan komme til byen og blive pyntet som et juletræ. Da træet endelig er stort nok, bliver det fældet og drømmen om at blive til et juletræ går i opfyldelse. Det glæder sig over alt sin glans, men efter jul er glæden ovre og grantræet bliver gemt væk i mørket for til sidst at blive til pindebrænde.

Begrundelse for anbefalingen

- Det er en meget menneskelig historie om liv og død. Kan man læse det for børn? Det mener jeg godt, at man kan. Det kan godt være, at der er nogle svære temaer i det, hvor man får medlidenhed med træet, men det er livets gang, der går igennem det eventyr, så det tror jeg godt, at forældre kan læse højt for børn. Udover dramaet, der ligger mellem linjerne, så er der også nogle fantastiske beskrivelser af naturen og menneskene. Jeg vil ikke sige, at der lurer en uhygge nedenunder, men jeg synes, at livets gang går igennem det her eventyr, der er båret af H. C. Andersens fantastiske fortælleevne og meget smukke beskrivelser.

2 Ned med julen af Thøger Birkeland

Historien kort fortalt

Ned med julen er en humoristisk fortælling fra 1977, der er skrevet af forfatteren bag Krummerne. Den handler om to brødre, hvor storebroderen er ved at blive stor og er begyndt at gå op i politik og har bestemt sig for, at julen er noget kapitalistisk snyd og bedrag, som man skal tage afstand til. Det kan lillebroderen ikke være med til, så han sladrer til forældrene om, at storebroderen vil ødelægge julen. Sammen snyder de storebroderen, til igen at ville holde jul, ved, at den yngste bror finder en af gaverne til storebroderen frem og begynder at gå med den. Det er en såkaldt afghanerpels, som er storebroderens højeste ønske. Nu vil den ældste bror alligevel gerne holde jul, så han kan få sin gave.

Begrundelse for anbefalingen

- Det er en sjov fortælling om den politiserende (at gøre noget politisk, red.) tid, hvor julen er noget kapitalistisk bras, der skal ned, men så er der alligevel så mange følelser forbundet med julen, at den bliver gennemført. Man får et indblik i nogle samfundsmæssige og værdipolitiske overvejelser. Den er altså meget sjov.

Embed: hearken
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense Håndbold For abonnenter

Eks-landsholdsspiller før Odenses semifinalebrag: - Jeg havde drømt om en større rolle

Annonce