Annonce
Udland

To 19-årige dømt for stenkast: 46 kilo tung sten røg tværs gennem bil

Den 46 kilo tunge sten rød tværs gennem den danske kvindes bil. Foto: Karsten Sörensen.

FLENSBORG: To unge mænd på 19 år fra Flensborg-området er tirsdag blev idømt hver seks års fængsel for tre tilfælde af drabsforsøg på vejene i det nordlige Slesvig-Holsten. Begge mændene blev kendt skyldig i 11 tilfælde af stenkast mod trafikanter i Flensborg-området. Det skriver mediehuset SHZ.

I det ene tilfælde blev en 58-årig, dansk kvinde den 8. maj sidste år livsfarligt kvæstet, da en 46 kilo tung sten blev kastet mod hendes BMW's fra en bro over motorvej A7 umiddelbart syd for grænsen. Kvinden var omkring kl. 22.30 på vej mod sit hjem i Flensborg. Hun kørte omkring 120 kilometer i timen, de den tunge sten røg tværs gennem hendes bil. Trods sine hårde kvæstelser lykkedes det kvinden at få bilen bragt sikkert til standsning i nødsporet.

Ingen kom til skade i forbindelse med de øvrige ti stenkast. Dog skete der i flere tilfælde betydelig materiel skade på de ramte køretøjer.

På grund af de dømtes unge alder, har hele retssagen fundet sted bag lukkede døre. Det samme gjaldt tirsdagens domsafsigelse. De særlige, tyske regler om ungdomsstraffe betyder, at dommene også faldt lavere ud, end hvis de dømte havde været ældre end 20 år.

Mændene har siddet varetægtsfængslet siden begyndelsen af juni.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Odense

Letbanens etape to: Venstre vil lade vælgerne tale inden beslutning

Annonce