Siden efteråret 2018 har Fyens Stiftstidende og Melfar Posten i Middelfart arbejdet med at finde ud af, hvordan man som mediehus kan sikre en tættere relation til læserne og blive en stadig større medspiller i lokalområderne og deres udvikling - under projektet Ryk Middelfart. Det er der kommet en længere række tiltag ud af, og du kan få overblik over dem herunder.
1 Redaktionen rykker ud
I uge 36 og 37 var det fjerde gang, redaktionen flyttede fra Havnegade og ud i andre dele af Middelfart og opland. Endnu engang gav det en direkte kontakt med hundreder af læsere. Over 400 for at være helt præcis. Formålet med turene er at komme ud at mærke og lære mere om de virksomheder, organisationer og foreninger, avisen skriver om. Og så er det selvfølgelig at få mulighed for at tale med så mange af de borgere, der bliver skrevet til, som muligt.
2 Serveretten
Serveretten er et format, avisen bruger, når ordet gives til en læser eller en aktør, der vil sætte et særligt emne eller en problematik på dagsordenen. Det kan være en politisk beslutning, et forhold i kommunen eller en helt anden ting, der har vakt undren. Pointen er, at andre end journalister får lov til at bestemme, hvad der skal spot på i spalterne.
3 Læsermøder
Fyens Stiftstidende har længe holdt Café Stiften-arrangementer. Den senere tid har vi dog haft mange andre former for læsermøder, der også har været et rum for at komme med input til avisens dækning, som da vi inviterede til en gennemgang af kommunens budgetmappe. Andre læsermøder har budt på oplevelser som badning og spisning. Nogle har foregået digitalt. Og flere har været i form af Løsningernes Rum, hvor der søges efter løsninger på problemer. I den sidste halvdel af 2019 holdt redaktionen næsten et læsermøde om ugen i gennemsnit.
4 Journalister underviser
I uge 38 begyndte tredje udgave af Ryk-projektet på Middelfart Gymnasium, hvor den lokale redaktion hjælper eleverne med at lave konstruktiv journalistik. Det samme forløb kører også for anden gang på Lillebæltskolen i Middelfart. Derudover har redaktionen på flere læsermøder undervist i, hvordan man skriver pressemeddelelser.
5 Podcast
Viktor og Victor har gennem halvandet års tid lavet podcast for redaktionen i Middelfart. De har repræsenteret en målgruppe, som det ikke altid er let for traditionelle medier at få fat på - de unge. Og så har de formidlet og sat dagsordenen med et glimt i øjet og med tæft inden for det nye, digitale format.
6 Byens Bedste
I 2019 havde Melfar Posten premiere på award-showet Byens Bedste, der hylder butiks-, forenings- og erhvervslivet på Nordvestfyn. Kampagnen kører gennem efteråret, hvor der indstilles og nomineres gode kandidater inden for en række kategorier, inden den skal kulminere i en festlig aften, hvor vinderne hyldes.
7 Spørg redaktionen
På avisen laves der flere og flere historier, der udspringer fra spørgsmål fra læsere. Der tages som hidtil imod indspark både på mail, telefon i en kommentar eller fysisk. Men til formålet har avisen også fået et værktøj, som man finder i bunden af artiklerne. Her kan man nemt sende sit spørgsmål og følge, hvad andre har spurgt om.
8 Konstruktive formater
I spalterne kan man ofte finde konstruktive og inddragende formater, der deklarerer, hvad formålet er med historierne. I Middelfart arbejder redaktionen i øjeblikket med formaterne "Gode råd", "Sådan gør andre", "Hvad synes du?", "Det synes I", "Hvad er din løsning?", "Her er jeres løsninger" og "Sådan kan du hjælpe".
9 Ny medieambassadør
Som avisen tidligere har fortalt, er Anders Baagland begyndt i en stilling som medieambassadør hos Jysk Fynske Medier, hvor han skal udvikle nye events og skabe øget samarbejde mellem Middelfarts handels- og erhvervsliv og mediehuset. Han skal derfor også løse opgaver for Middelfart Handel og arbejde sammen med Brobygning Middelfart, der finansierer en del af stillingen.
10 Åbne redaktionsmøder
Avisen har løbende arbejdet med, hvordan man kan gøre læserne til en større del af nyhedsprocessen, også før historierne bliver til. Derfor er der blandt andet blevet holdt åbne redaktionsmøder, og ved visse læsermøder har oplæg eller debat bevidst ført til en diskussion af det kommende indhold i avisen.
11 ?
Hvad skal redaktionens næste projekt være? Hvis du har en god idé, er du meget velkommen til at sende den til soehu@fyens.dk.