Annonce
Odense

Tjenstlig advarsel ikke o.k.: Erik Schmidt vandt over Odense Kommune i landsret

En lang kamp er nu slut for Erik Schmidt, der i 34 år var lærer på Agedrup Skole. Han har netop fået landsrettens ord for, at der ikke var noget grundlag for den tjenstlige advarsel, Odense Kommune gav ham i 2014. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Mere end fire år efter, at Odense Kommune gav lærer Erik Schmidt en tjenstlig advarsel for at være for negativ, har Østre Landsret nu slået fast, at advarslen var uberettiget.

Hans ord eller opførsel var ikke mere negativ end andre læreres, og han var ikke med til at piske nogen skidt stemning op.

Det mener Østre Landsret, der på den vis konkluderer, at det ikke var o.k., at Odense Kommune i sommeren 2014 gav Erik Schmidt en tjenstlig advarsel for at være "meget negativ over for de forandringer, Agedrup Skole er i" og for at at være med til at "piske en negativ stemning op i personalegruppen".

- Jeg er så lykkelig for dommen, jeg er så glad, konstaterer Erik Schmidt.

- Jeg har det rigtig godt med, at min opfattelse af situationen får en blåstempling fra retten. Og jeg er især glad for, at sagen nu kan skabe præcedens for andre lærere og offentligt ansatte.

- Der har ikke været lignende sager ved den civile domstol, og forhåbentlig betyder dommen nu, at der igen bliver højere til loftet på skolerne, og at lærerne igen tør sige, når der er noget, de er uenige i, siger han.


  1. I begyndelsen af maj 2014 er der personalemøde på Agedrup Skole med den nytiltrådte skoleleder Mohammed Bibi. Det går op for lærerne, at ledelsen arbejder med individuel fordeling af forberedelstiden, og det gør Erik Schmidt vred.
  2. Hans opførsel og udbrud på mødet resulterer i en tjenstlig samtale 15. maj, og 2. juni får han en tjenstlig advarsel. I den står blandt andet, at han er "meget negativ over for de forandringer, Agedrup Skole er i", og at "han er med til at piske en negativ stemning op i personalegruppen".
  3. Med hjælp fra Danmarks Lærerforening forsøger Erik Schmidt at få rejst en såkaldt tjenstlig undersøgelse for at få en dommer til at vurdere, om advarslen er velbegrundet. Det afviser Odense Kommune, fordi Erik Schmidt har sagt sit job op. Byretten beslutter imidlertid, at sagen kan behandles som en civil retssag, og da Odense Kommune anker den afgørelse, giver også Østre Landsret Erik Schmidt lov til at få prøvet sin sag ved retten.
  4. I november sidste år taber Danmarks Lærerforening og Erik Schmidt sagen mod Odense Kommune i byretten. På mødet i maj 2014 havde Erik Schmidt opført sig uanstændigt, konkluderer retten. Den dom anker han og lærerforeningen til landsretten, som torsdag 29. november har afgjort, at advarslen til Erik Schmidt var ubegrundet.
  5. Erik Schmidt, der i dag er 66 år, siger selv sit job op i perioden mellem den tjenstlige samtale og advarslen, og i dag arbejder han blandt andet som redaktør på Odense Lærerforenings blad og driver Forlaget Fjordager, der udgiver bøger om uddannelse, pædagogik og dannelse.

- Ekstremt og personligt

Det var på et personalemøde på Agedrup Skole i maj 2014, at Erik Schmidts ageren i en diskussion mellem ledelsen og lærerne om især fordelingen af forberedelsestid - ifølge Odense Kommune - gik langt over grænsen for god opførsel og altså resulterede i en tjenstlig advarsel til Erik Schmidt, der på det tidspunkt havde været lærer på skolen i 34 år.

Han har medgivet, han lod sig rive med og talte med høj og hævet stemme. Men han afviser at have råbt og været personlig.

Ifølge Odense Kommune og Agedrup Skoles leder Mohammed Bibi blev Erik Schmidt på mødet så vred, at han slog i bordet, skubbede sin stol bagud, rejste sig op og pegede og blandt andet råbte højt og i affekt, at ledelsen var lukket, og at nu måtte det vanvid fandeme stoppe.

- Det var så ekstremt og så personligt, at han skulle have en advarsel, har Mohammed Bibi forklaret i retten.

Men sagens tre landsretsdommere er altså uenige. I dommen konkluderer de blandt andet, at Erik Schmidt var vred og også råbte, men at det var et personalemøde med plads til debat, at han efterfølgende har beklaget sin opførsel, og at han aldrig tidligere gennem sin 34 år lange ansættelse har fået påtaler af nogen art.

Desuden skriver dommerne, at de ikke finder det bevist, at "Erik Schmidt i forhold til andre lærere skulle have været særligt negativ over for ændringer i arbejdstidsreglerne som følge af skolereformen i 2013, eller at han skulle have have pisket en negativ stemning op i personalegruppen."

Derfor er det landsrettens samlede vurdering, "at det på trods af hans opførsel på mødet ikke var proportionalt at tildele ham en advarsel."

Annonce

Krøllen er glattet ud

Dermed når Østre Landsret frem til den modsatte konklusion af byretten i Odense, der i november sidste år udledte, at Odense Kommunes advarsel var rimelig, fordi Erik Schmidt havde forbrudt sig mod "pligten til dekorum" - altså pligten til at opføre sig anstændigt.

Det er den dom, Erik Schmidt ankede til landsretten.

Og han gjorde det sammen med Danmarks Lærerforening, der har været stærkt involveret i sagen - ligesom mange af medlemmerne har.

Da Østre Landsret i slutningen af oktober behandlede sagen, mødte et par hundrede lærere frem og fyldte fortovet med støttende ord, kram og bannere: "Vi forsvarer ytringsfriheden".

Det har gjort en forskel, understreger Erik Schmidt.

- Jeg har fået så meget støtte og så stor opbakning, at forløbet ikke har været så hårdt for mig, fortæller han.

Alligevel er dommen og sagens afslutning en lettelse.

- Jeg har haft i alt 37 nærmest lykkelige år som lærer i folkeskolen, men advarslen har hængt som en lille krølle, der skulle glattes ud, forklarer Erik Schmidt.

- Og det er den blevet nu.

Torsdag aften fejrer han sejren med tapas og bobler og oplæg og snak om ytringsfrihed hos Odense Lærerforening.

Ifølge dommen skal Odense Kommune betale sagens omkostninger på 126.250 kroner.

Annonce
Kerteminde For abonnenter

Se alle billederne: Bruger millioner på lækre detaljer i renovering af Ulriksholm Slot: Møblerne er til gengæld Ikea og genbrug

Danmark

Mandagens coronatal: 40.348 smittede det seneste døgn - yderligere 81 er blevet indlagt

Annonce
Annonce
Annonce
Odense For abonnenter

Kritik af dybe kratere i asfalten ved testcenter: Skal folk have ødelagt deres biler eller falde?

Erhverv For abonnenter

Mange millioner til robotfirma: Lars-Peters robot er rykket op i en ny division

Nordfyn

Transformatorstation i flammer:  Over 1000 fynboere ramt af strømafbrydelse

Nyborg For abonnenter

Meldte sig selv efter 100 overgreb: 61-årig anklaget for overgreb på datter og barnebarn

Regeringen varsler lempelser: Her er restriktionerne, som eksperter er klar til at sige farvel til

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Rekordregnskab og ordrebogen bugner: Dropper møgopgaver i København og tjener styrtende på Fyn

Danmark

Mandagens coronatal: 40.348 smittede det seneste døgn - yderligere 81 er blevet indlagt

Vinhandel gearer op:  - Inden for få år skal vi i hvert fald runde en omsætning på en halv milliard

Kerteminde

Fanget på video: Ukendt mand brugte vinkelsliber til at stjæle skoleelevs Puch Maxi

Vanvittig diskussion om skuespillere: Kun en jøde må spille jøde, og kun en transkønnet må spille transkønnet

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

14 dages ventetid på hjælp til Mit-ID: Hvorfor sparer I på Borgerservice, spørger utilfreds borger

Odense For abonnenter

Lokalplanen ændret: Åbner mulighed for kæmpe byggeri tæt på stadion

OB

OB lejer omgående Moses Opondo ud til AC Horsens i foråret - AC Horsens vil bruge ham til at rykke tilbage i Superligaen

Annonce