Annonce
Udland

Titusinder hylder Spaniens nye kongepar i Madrid

- Kronen må bringes nærmere på borgerne. Kongehuset må igen være en moralsk autoritet, siger kong Felipe VI.

Mange tusinde mennesker tiljublede torsdag kong Felipe VI med bifald og hyldestråb som "Kongen længe leve!", efter at han havde erklæret troskab mod forfatningen og tro på Spaniens enhed til trods for stærke separatistiske spændinger i Catalonien.

Efter sin tale i parlamentet vendte kongen sig og kyssede den glamourøse dronning, Letizia, hvorefter det nye kongepar kørte igennem Madrids gader og vinkede stående fra en sort Rolls-Royce flankeret af vagter til hest med sølvhjelme og brystplader, der blinkede i solen.

En stor folkemængde ventede ved det gamle Royale Palads, hvor parret senere vinkede fra balkonen med deres to døtre, Leonor på otte og Sofia på syv år.

I sin tale i parlamentet talte kong Felipe VI om, at han vil genopbygge kongehusets anseelse.

- Kronen må bringes nærmere på borgerne. Kongehuset må igen være en moralsk autoritet, sagde han.

Den nye konge sagde, at Spanien er en nation, "som jeg elsker og beundrer."

- I dette Spanien har vi alle en plads, betonede han i en tale, der bebudede "et nyt monarki til en ny tid."

Parlaments medlemmer og de ret få inviterede gæster gav et flere minutter langt stående bifald til kongen efter den 25 minutter lange tale.

Den abdicerede konge, Juan Carlos, deltog ikke i ceremonien, da han ikke ville fjerne opmærksomhed fra sin søn. Men han trådte frem på balkonen et kort øjeblik sammen med dronning Sofia og vinkede til folkemængden foran paladset,

Parlamentarikere fra flere venstrefløjspartier boykottede samlingen, og der var også mindre demonstrationer i Madrid vendt mod monarkiet, selv om politiet havde forbudt alle protestaktioner i det centrale Madrid under parlamentssamlingen.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Odense

Letbanens etape to: Venstre vil lade vælgerne tale inden beslutning

Annonce