Annonce
Kultur

Tinderbox lancerer helt nyt festivalområde med fokus på et af tidens vigtigste emner

Når Tinderbox igen fylder Tusindårsskoven med festivalfolk fra 23. til 25. juni, bliver det i år med ekstra opmærksomhed på klimaet. Festivalen blev aflyst i både 2020 og 2021 på grund af corona. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Klimaet får en central rolle på årets Tinderbox. Et nyt område bliver klima-hotspot med en stor årlig klimakonference om torsdagen og adgang for alle om fredagen. - Med en stor festival følger også et stort ansvar, siger festivaldirektør.

Odense: Tinderbox sætter nu klimaet allerøverst på dagsordenen - sammen med den gode musik og festen.

Når festivalgæsterne strømmer ind i Tusindårsskoven fra 23. til 25. juni, får de mulighed for at garnere festivaloplevelsen med en dosis klimaopmærksomhed, mens politikere, erhvervsliv og organisationer mødes mellem trækronerne til en helt ny klimakonference.

Tinderbox og Odense Kommune er gået sammen om at skabe klimakonferencen FORUM, som om torsdagen vil samle den bedste viden inden for klima og bæredygtighed. Det sker i et nyt område af Tinderbox lige ved hovedindgangen, hvor alle - både med og uden festivalbillet - får fri adgang om fredagen.

Annonce

- Med en stor festival som Tinderbox følger også et stort ansvar, som vi hvert år arbejder med at løfte, så godt vi kan. Jeg er stolt over, at vi i samarbejde med Odense Kommune i år skruer op for ambitionsniveauet og involverer det erhvervsliv, som er så vigtig en del af at kunne lykkes med byens bæredygtige udvikling, og de borgere og omgivelser, det i sidste ende handler om, siger festivaldirektør Brian Nielsen.

Brian Nielsen er direktør i selskabet DTD Group, som står bag festivalerne Tinderbox i Odense og Northside i Aarhus. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Konferencen skal inspirere os alle sammen til at træffe de klogeste beslutninger for klimaet. Vi når kun målet om klimaneutralitet i 2030, hvis vi alle løfter i flok.

Klimarådmand Tim Vermund (S)

De klogeste klimabeslutninger

Fra rådhuset istemmer borgmester Peter Rahbæk Juel (S):

- Odense Kommune og Tinderbox har længe arbejdet med, hvordan vi kan koble kommunens mål om at være klimaneutral senest i 2030 med den enorme, positive energi, der findes i en festival for titusindvis af gæster. En årlig klimakonference skaber nye rum til at mødes om grønne dagsordener og tage del i den demokratiske samtale om bæredygtig adfærd, der er en af forudsætningerne for at indfri vores klimaambitioner.

Tinderbox og klimaet

  • Tinderbox og Odense Kommune har i fællesskab skabt en ny klimakonference med navnet FORUM, som hvert år vil være en del af Tinderbox. Ambitionen er at samle den bedste viden i verden inden for klima.
  • Konferencen foregår torsdag 23. juni kl. 10-16 og er målrettet erhvervsliv, organisationer og uddannelsessteder. 
  • Blandt konferencedeltagerne er den hollandske stjerneforfatter Rutger Bregman, østrigske Christian Felber fra Economy for the Common Good, Carlsbergs bæredygtighedsansvarlige Tenna Skov Thorsted og kok og aktivist Nikolaj Kirk.
  • Fredag 24. juni kl. 10-16 har alle - med og uden festivalbillet - adgang til et nyt klimaområde ved hovedindgangen med talks, paneldebatter og musik.
  • Jysk Fynske Medier og dermed Fyens Stiftstidende er mediepartner for det nye klima-arrangement.

I det nye klimaområde ved hovedindgangen vil der fredag være talks, paneldebatter, musik og et såkaldt test-site, hvor klimarigtige og bæredygtige løsninger præsenteres. Der er gratis adgang for alle, mens FORUM-konferencen om torsdagen kræver billet og er særligt målrettet mod byens erhvervsliv.

- FORUM skal være stedet, hvor vi hvert år samler nogle af verdens dygtigste folk inden for klima og bæredygtighed. Konferencen skal inspirere os alle sammen til at træffe de klogeste beslutninger for klimaet, og det gælder både os som kommune og byens virksomheder og borgere. For vi når kun målet om klimaneutralitet i 2030, hvis vi alle løfter i flok, siger klima- og miljørådmand Tim Vermund (S).

Odense Byråd vedtog i sommeren 2020, at Odense skal være klimaneutral senest i 2030.

Annonce

Åbenlyst behov for handling

Hovednavnet på torsdagskonferencen er den hollandske historiker og bestsellerforfatter Rutger Bregman, som i 2019 blev noget nær verdensberømt med en opsang til klodens rigeste mennesker. Han var inviteret med på det årlige økonomiske topmøde - World Economic Forum – i den schweiziske by Davos, og her holdt han en tale, som efterfølgende gik viralt på internettet.

- Det er min første gang i Davos, og jeg må helt ærligt sige, at det er en ret forvirrende oplevelse. 1500 privatfly er fløjet ind, så folk kan høre sir David Attenborough tale om, hvordan vi ødelægger planeten, sagde han og gav i øvrigt en gedigen opsang om skatteunddragelse til de velhavende tilhørere.

Den profilerede klimaprofessor Sebastian Mernild fra SDU taler om fredagen, og Jysk Fynske Medier er involveret i klimaprojektet som mediepartner.

- Der er et åbenlyst behov for at få omsat gode hensigter til handling, når det gælder den grønne omstilling. Og som mediehus har vi en klar ambition om at bidrage til en god udvikling på Fyn. Ambitionen har vi god erfaring med at forløse med grundig og gennemarbejdet journalistik, der inspirerer til at handle, siger Poul Kjærgaard, Fyens Stiftstidendes chefredaktør.

Odense Kommune afsætter i år 1,4 millioner kroner til klima-arrangementet og en million både i 2023 og 2024. Tinderbox afsætter et ikke-oplyst beløb.

Annonce
Middelfart For abonnenter

Jæger fandt tre halshuggede rådyr i vejkant: - Det er noget forbandet svineri det der

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Nyborg

Femårig død i tragisk ulykke - sagen undersøges nærmere

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Ærteavler idømt stor bøde: 140 plukkere måtte deles om fire toiletter – Vi er udsat for magtfordrejning

Navne

Den 45-årige guldlægger Jack snakkede med landstræner Kasper Hjulmand på direkte tv: I 1987 fik han sin største oplevelse med landsholdet

OB

Brøndby Stadion bliver stribet: Bus efter bus efter bus kører OB-fans til pokalfinalen

Formand for landdistrikter om penge til sportshaller i bytte for flere vindmøller og solceller: - Det er slet ikke nok

Odense

Madklubben overtager fire lejemål centralt i Odense og åbner to nye restauranter: - Vi har fået en fantastisk modtagelse

Odense For abonnenter

Hele Nicks familie var hjemme i rækkehuset, da branden brød ud: Krydsede afspærring og løb op til huset

Lærlingen Carl Emil gider ikke mere bullshit: Skolens maskiner er ældre, end min far

Assens

Henrik gav afslag til flere unge - frygter sygdom for sine 36.000 høns: - Det er en exceptionel dyr affære

Se billederne: Kom med ind i Victor og Birgittes vilde drømmehus med 360 graders terrasse, snedkerkøkken og privat shelter direkte ned til åen

Kultur

Vilde Windfeld vinder Webster-pris

Kerteminde For abonnenter

Rossano og Simon driver italiensk restaurant med stor succes: Snart kan de fejre en historisk milepæl

Leder For abonnenter

Fyens Stiftstidende mener: 10. klasse på Kold College viser, at unge godt vil have en faglig uddannelse

Annonce