Annonce
Odense

Tina Petersen betaler selv 25.000 kr. for genoptræning: Politikere kræver redegørelse om hendes forløb

For fire år siden blev Tina Petersen ramt af en alvorlig hjerneblødning. I dag kæmper hun stadig for at få sin gamle førlighed tilbage og betaler pt selv 25.000 kroner om måneden for et privat genoptræningstilbud. Foto: Simon Trøjgaard Jepsen
Flere politikere i Ældre- og Handicapudvalget ønsker en redegørelse for den hjerneskadede Tina Petersens genoptrænings-forløb. Hun betaler selv for genoptræning, fordi kommunens tilbud ikke lever op til forventningen.

Odense: Det har gjort stort indtryk på flere politikere i Ældre- og Handicapudvalget, at Tina Petersen og hendes mand Kent Hansen er stået frem med deres historie om det, de kalder mangelfuld genoptræning i Odense Kommune.

For fire år siden fik 50-årige Tina Petersen en alvorlig hjerneblødning, der sendte hende i koma i mange dage, og siden på intensiv genoptræning for at få sin førlighed igen. Hun er stadig mærket af skaderne efter hjerneblødningen, og familien har nu valgt selv at betale 25.000 kroner om måneden for genoptræning, da den ikke finder Odense Kommunes tilbud om 45 minutters ugentlig fysioterapi tilstrækkeligt.

Tina Petersens historie, som hun fortalte i Fyens Stiftstidende mandag, har fået Venstres medlem af Ældre- og Handicapudvalget, Sanne Skougaard Andersen, til at bede Ældre- og Handicapforvaltningen om en redegørelse i sagen.

Annonce

- Det gør jo ondt helt ind i hjertet at høre sådan en historie. Der er ikke mange, der ville have råd til selv at betale for genoptræning på den måde, og det kan heller ikke være rigtigt. Derfor har jeg bedt om en redegørelse om sagen, og fået lovning på, at vi får den til næste udvalgsmøde, siger Sanne Skougaard Andersen.


Det gør jo ondt helt ind i hjertet at høre sådan en historie. Der er ikke mange, der ville have råd til selv at betale for genoptræning på den måde, og det kan heller ikke være rigtigt

Sanne Skougaard Andersen (V), medlem af Ældre- og Handicapudvalget


Særligt indtryk gør det på hende, at formand i Hjerneskadeforeningen Morten Lorenzen påpeger, at mange danske kommuner generelt ikke lever op til deres forpligtelser om at give specialiseret genoptræning til personer med hjerneskade.

- Desværre kunne noget tyde på, at det her er en generel problemstilling i kommunerne, og at det har været situationen gennem mange år. Jeg er spændt på at høre, om vi lever op til vores forpligtelser i Odense Kommune. Vi skal selvfølgelig huske, at vi foreløbig kun har én side af sagen, siger venstrepolitikeren med hentydning til, at ingen i Ældre- og Handicapforvaltningen har haft lyst til at kommentere sagen til avisen.

Også udvalgsmedlem Kasper Ejlertsen (S) ser frem til at få en redegørelse om Tina Petersens forløb.

- Det er vigtigt at finde ud af, hvad der er foregået præcis i denne sag, og om det er et enkelt tilfælde eller udtryk for en tendens, siger Ejlertsen.

Specialisering i kommunen

Rådmand for Ældre- og Handiapforvaltningen Søren Windell (K) er også berørt af Tina Petersens sag, men han vil ikke konkludere, at hun ikke har fået en god genoptræning i Odense Kommune.

- Jeg har ofte besøgt Bjerggaardshaven (Odense Kommunes genoptræningstilbud, red.), og det er mit indtryk, at det er et godt og specialiseret tilbud. Jeg har ikke forudsætninger for at vurdere Tina Petersens sag, og der er jo aldrig to forløb, der er ens. Jeg kan sige, at Bjerggaardshaven også tager sig af borgere fra andre kommuner, så de vurderer i hvert fald, at det er et godt genoptræningstilbud, siger rådmanden.

Han peger på, at der kan være problemer med sundhedssystemet generelt, hvor nogle opgaver ligger hos regionen, nogle hos kommunerne og andre hos de praktiserende læger.

- Jeg er bange for, at nogle borgere en gang i mellem havner mellem to eller måske endda tre stole, og det er selvfølgelig ikke i orden, lyder det fra rådmanden.

Samme problematik er Kasper Ejlertsen inde på.

- Det er vigtigt, at sektorerne arbejder godt på tværs, siger han.

Hverken han eller Søren Windell mener dog, at det er en god ide at tage den specialiserede genoptræning fra kommunerne, som formanden for Hjerneskadeforeningen foreslår:

- Det er en debat, der ligger på Christiansborg, men jeg kan være nervøs for, at man fjerner den nærhed til tilbuddene, som man har i dag. Det er en balancegang, når man centraliserer, mener ældre- og handicaprådmanden.

Sagen kort

Den 22. januar 2017 faldt Tina Petersen om i sit hjem med en livstruende hjerneblødning. Efter ti dage i koma kom hun sig, og siden har hun trænet for at få sin førlighed tilbage.

Efter en længere indlæggelse på OUH var hun på Hammel Neurocenter i fire måneder, på Neurorehabiliteringsafsnittet på OUH Svendborg i fire måneder og på Odense Kommunes specialiserede genoptræningstilbud Bjerggårdshaven i et halvt år. Først da hun deltog i et forskningsprojekt på SDU rykkede hun for alvor i sin genoptræning og lærte at gå på 14 uger.

Der er for nylig udkommet en bog om Tina Petersens forløb. Den hedder Tinas Hjernestop, er skrevet af Lene Petersen og udkommet på forlaget Trykværket.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce