Annonce
Odense

Timing skaber undren: Borgmester afviser indblanding i tidspunktet for udmelding af letbaneforsinkelse

Igen og igen i ugerne op til byrådsvalget den 16. november lød forsikringer om, at letbanen nok skulle blive klar omkring årsskiftet. Kort tid efter valget kom så - præcis som anonyme kilder til avisen havde forudsagt - så meldingen om forsinkelsen. Det skaber undren hos flere partier. Foto: Charlotte Pedersen
Både V og K hæfter sig ved, at erkendelsen af letbanens smuldrende tidsplan kommer lige efter byrådsvalget den 16. november. - Jeg kan godt forstå, hvis odenseanerne tænker, at noget er blevet holdt skjult, lyder det fra Søren Windell (K).

Odense: Skuffelse og forskellige variationer af misbehag lyder hele vejen rundt fra medlemmerne af Økonomiudvalget i Odense - dvs. borgmester Peter Rahbæk Juel (S) og de fire rådmænd - efter at de onsdag er blevet orienteret om, at Odense Letbanes åbning igen bliver forsinket, så åbningen nu ikke længere hedder omkring årsskiftet, men til foråret.

Men ud over skuffelsen, så er der også en vis undren over timingen.

Jeg kan kun gisne om timingen, men det kommer jo meget belejligt nu her efter kommunalvalget.

Christoffer Lilleholt (V), rådmand og medlem af Økonomiudvalget

Det gælder hos både Venstre og Konservative. Rådmand Søren Windell (K) "føler sig holdt for nar" og henviser til, at Økonomiudvalget så sent som 13. oktober fik at vide, at åbningen ville blive omkring årsskiftet.

Annonce

- Nu seks uger efter kigger vi ind i en forsinkelse på fire til seks måneder. Det, synes jeg, simpelthen er... Jeg vil ikke kalde det amatøragtigt, men det er et uskønt forløb, siger han og tilføjer:

- Hvis man har vidst det noget før, skulle man have sagt det. Vi har lige allesammen stået i en valgkamp med den forudsætning, at der er styr på det, og at letbanen åbner omkring årsskiftet. Og så ændrer hele billedet sig mere eller mindre dagen efter valget. Det virker som om, man ikke har villet tage tyren ved hornene og sige det, som det var. Jeg kan godt forstå, hvis odenseanerne tænker, at noget er blevet holdt skjult.

Christoffer Lilleholt (V) gør sig samme tanker.

- Jeg kan kun gisne om timingen, men det kommer jo meget belejligt nu her efter kommunalvalget, ligesom det var belejligt først at åbne en kuvert om sms'er i mink-sagen efter kommunalvalget, siger han.

Borgmester afviser indblanding

Spørgsmålet om timing handler om, at netop letbanen - og en mulig udvidelse med etape to - var et af de store temaer i den netop overståede valgkamp. En dårlig nyhed om en ny forsinkelse ville derfor oplagt kunne være blevet brugt som argument af de partier, som er imod mere letbane, heriblandt Konservative og Venstre.

Forsinkelse stod klart dagen efter valget

Det var 17. november, dagen efter kommunalvalget den 16. november, at det stod klart for Odense Letbane, at tidsplanen med åbning omkring årsskiftet ikke holder. Det oplyste letbanekontoret onsdag i en pressemeddelelse. Her oplyste Odense Letbane blandt andet:

"På grund af situationen har vi længe efterspurgt dialog med COMSA på partnerniveau. Det seneste møde blev afholdt den 17. november, og her stod det klart, at mulighederne for at indhente tabt terræn i tidsplanen var udtømte. Og da der fortsat ikke er opnået endelig godkendelse til at strømsætte hele letbanestrækingen, tager vi nu konsekvensen ved at meddele denne forsinkelse."

Borgmester Peter Rahbæk Juel (S) kalder det "skuffende og på alle måder en rigtig træls situation", at letbanen er blevet yderligere forsinket. Men han afviser, at der skulle være noget påfaldende ved timingen omkring udmeldingen af forsinkelsen.

- Hvem er det, der siger det, lyder det fra Rahbæk Juel, da avisen spørger til det.

Både Søren Windell og Christoffer Lilleholt hæfter sig ved det...

- Jeg vil ikke begive mig ud i den spekulation. Der sidder en professionel bestyrelse for Odense Letbane, som har ansvaret for deres processer, og jeg har ikke nogen grund til at mistænke dem for at være uvederhæftige i forhold til valget.

Er det en soleklar afvisning af, at der fra din eller fra rådhusets side har været nogen form for indblanding i, hvornår nyheden om forsinkelsen skulle ud til offentligheden?

- Fuldstændig. Det har ikke noget som helst på sig, fastslår Peter Rahbæk Juel.

Annonce

Voldsomt irriteret

Både Susanne Crawley (R) og Brian Dybro (SF) sad også med om bordet, da Økonomiudvalget for seks uger siden fik meldingen om, at tidsplanen med en åbning af letbane omkring årsskiftet fortsat holdt.

Letbanen står stort set færdigbygget, men Odense Letbanes hovedentreprenør Comsa har ikke overfor Banedanmark kunnet dokumentere, at strømmen fra letbanen ikke påvirker Banedanmarks signaler. Og det har hindret testkørslerne i for alvor at komme i gang. Foto: Stefan Sommer Jagd

Og særligt Brian Dybro lægger ikke skjul på, at meldingerne på mødet står i skærende kontrast til den melding, som politikerne i Økonomiudvalget fik onsdag.

- Jeg gik ud fra mødet med en helt klar overbevisning om, at vi kunne stole på, at tidsplanen holdt. Så jeg er da voldsomt irriteret over, at vi nu har fået en anden melding. Jeg er både irriteret over forsinkelsen, men jo også over, at vi først får beskeden nu, siger Brian Dybro, der kalder forsinkelsen for ”træls” og ”noget møg”, mens Susanne Crawley først og fremmest er ærgerlig.

- Jeg glæder mig jo virkeligt meget til, at vi får en letbane i Odense. Det vil gøre rigtig meget godt for vores by. Men jeg er selvfølgelig rigtig ærgerlig over det her, siger hun.

Annonce
Odense For abonnenter

Kritik af dybe kratere i asfalten ved testcenter: Skal folk have ødelagt deres biler eller falde?

Danmark

Mandagens coronatal: 40.348 smittede det seneste døgn - yderligere 81 er blevet indlagt

Annonce
Annonce
Annonce
Nordfyn

Skole i svær smittekamp: - Situationen ændrer sig nærmest hver halve time

Erhverv For abonnenter

Mange millioner til robotfirma: Lars-Peters robot er rykket op i en ny division

Nordfyn

Transformatorstation i flammer:  Over 1000 fynboere ramt af strømafbrydelse

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

14 dages ventetid på hjælp til Mit-ID: Hvorfor sparer I på Borgerservice, spørger utilfreds borger

Regeringen varsler lempelser: Her er restriktionerne, som eksperter er klar til at sige farvel til

Nordfyn For abonnenter

Ingen bed på en billig byggegrund i Hårslev: Se listen over, hvad en grund koster i de nordfynske byer

Danmark

Mandagens coronatal: 40.348 smittede det seneste døgn - yderligere 81 er blevet indlagt

Remoulade-gigant investerer 50 millioner: Nyt byggeri gavner både miljø og bundlinje

Kerteminde

Fanget på video: Ukendt mand brugte vinkelsliber til at stjæle skoleelevs Puch Maxi

Vanvittig diskussion om skuespillere: Kun en jøde må spille jøde, og kun en transkønnet må spille transkønnet

OB

OB lejer omgående Moses Opondo ud til AC Horsens i foråret - AC Horsens vil bruge ham til at rykke tilbage i Superligaen

Odense For abonnenter

Lokalplanen ændret: Åbner mulighed for kæmpe byggeri tæt på stadion

Nyborg

Fagforeninger: Flere sager om krænkelser i Nyborg Kommune

Annonce