Annonce
Sydfyn

Tim Jensen fra DTU obducerer rovfugle: En forgiftet havørn kan dø på et øjeblik

Tre havørne blev mandag fundet døde på Tåsinge. Der er mistanke om forgiftning, og ørnene er sendt til obduktion på DTU. Foto: Bendt Christiansen/Midtjyske Medier/Ritzau Scanpix
Døden indtræffer næsten øjeblikkeligt, hvis man forgifter en havørn med nervegift, fortæller professor og dyrlæge på DTU, Tim Jensen. Det er ham, der skal obducere de tre havørne, der blev fundet døde på Tåsinge mandag, og fastslå, om de så er blevet forgiftet eller ej. Resultatet for vi om en uges tid.
Annonce

Tåsinge: Tre havørne blev mandag fundet døde på Tåsinge. Det er blevet meldt til politiet, fordi man frygter, at de er blevet forgiftet.

Noget, der desværre ikke er et særsyn.

Tim Jensen, der dyrlæge og professor på DTU, fortæller, at det sker fra tid til anden, at han får forgiftede rovfugle ind til obduktion, og ofte er det et af to forskellige nervegifte, der er årsagen.

- Vores erfaring siger os, at det er enten giftstoffet Bladan eller Carbofuran. Begge er pesticider, som er udfaset i EU, så hvis de findes herhjemme, så er de stangulovlige, siger han og oplyser at Carbofuran har været brugt til insektbekæmpelse indtil det blev ulovligt.

Han fortæller, at begge er nervegifte, der kan slå en havørn ihjel på et øjeblik, hvis den eksempelvis spiser en fasan, der er blevet lagt ud med giften i sig.

- Når vi obducerer, kan vi se, at døden er indtruffet så hurtigt, at den ikke engang har nået at synke den forgiftede kødklump. Det forgiftede kød sidder simpelthen stadig i svælg og spiserør på den. For bare idet, fuglen får giften ind i munden, optages giften via slimhinden, siger han og fortæller, hvordan Carbofuran og Bladan virker.


Når vi obducerer, kan vi se, at døden er indtruffet så hurtigt, at den ikke engang har nået at synke den forgiftede kødklump. Det forgiftede kød sidder simpelthen stadig i svælg og spiserør på den. For bare idet, fuglen får giften ind i munden, optages giften via slimhinden

Tim Jensen


- Giften påvirker signaloverførslen fra nervecelle til åndedrætsmuskler. Giften hindrer, at signalstoffer bliver nedbrudt. Det betyder, at de signalstoffer, der siger, at musklen skal trække sig sammen, når man eksempelvis trækker vejret, de bliver ved med at være til stede; de bliver ikke nedbrudt. Så får man først en krampe, fordi musklen trækker sig sammen, og når den ikke kan trække sig mere sammen, så bliver den paralyseret. Og så dør fuglene faktisk af lammelse af åndedrætsmusklerne. Og det går meget hurtigt. Det er en nervegift, fastslår han.

Annonce

Farligt for mennesker

Han fortæller, at det ikke kun er fugle, der kan dø af at indtage stoffet.

- Det er også dødeligt for mennesker. Og også for hunde, der eksempelvis har fundet et forgiftet ådsel. Vi har eksempler på, at hundeluftere har fundet en hensmidt fugl, der var forgiftet med Carbofuran, og der kan hunde altså også blive forgiftet og dø af det, hvis man ikke tager hurtigt til dyrlægen, siger han.

Han fortæller, at det ikke er uset, at giften er lagt ind i en fasan.

- Det er en kendt måde at gøre det på. Det har vi set tidligere, siger han og oplyser, at han har to til tre sager om året, hvor store rovfugle er blevet forgiftet.

- Så dette seneste tilfælde, hvis det viser sig, at de er forgiftet, er ikke noget unikt sådan set. Det er desværre tilbagevendende episoder, siger han.

Ifølge Tim Jensen går han og kollegerne på DTU i gang med obduktionen af de døde rovfugle onsdag, og så går der cirka en uge, før der er svar på, hvad fuglene er døde af.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nyborg

Sundhedshus på giftig grund

Middelfart

76.457 biler om dagen: Efter 50 år kan Lillebæltsbroen få brug for en makker til at klare trafikpresset

Erhverv For abonnenter

Lukkede fabrik i Ringe: Nu tjener fynsk kæmpe koncern penge igen

Kerteminde

Smitten stiger i Fyns corona-hotspot - nu kommer det mobile testcenter: Se de tre steder, hvor du kan blive testet

Annonce