Annonce
forside

Tiltalt læge får opbakning fra 2000 kollegaer

Sagen mod de to tiltalte læger kører ved Retten i Svendborg. Der falder dom i sagen 27. april. Arkivfoto: Michael Bager

Den 39-årige læge, der er tiltalt for grov forsømmelse i behandlingen af en patient på Svendborg Sygehus, får massiv opbakning fra lægekollegaer. Facebookgruppe har 2000 medlemmer, og blandt dem er indsamlet 37.000 kroner til lægen, der nægter sig skyldige

Svendborg: Det kunne have været mig.

Sådan tænkte reservelæge Lotte Møller Smedegaard, da hun forleden blev bekendt med sagen om en 39-årig læge, der ved Retten i Svendborg er tiltalt for grovere og gentagen forsømmelse eller skødesløshed i behandlingen af en patient, hun tilså i Fælles Akut Modtagelse (FAM) på Svendborg Sygehus den 5. august 2013.

Lotte Møller Smedegaard er selv reservelæge på Rigshospitalet og kender ikke den tiltalte læge, men mærkede med det samme, hvordan sagen ramte hende dét sted i maven, hvor angsten for som læge at begå fejl, murrer.

- Jeg tænkte med det samme, at det kunne have været mig. Det kunne have været os alle sammen på en travl vagt på en akutmodtagelse, siger hun til Ugeskrift for Læger.

Derfor startede hun en indsamling til fordel for den tiltalte læge, og da indsamlingen lukkede søndag, havde facebookgruppen, hvor den foregik, 2000 læger eller lægestuderende som medlemmer, og 870 af dem havde doneret i alt 37.000 kroner til den tiltalte kollega.

Sagen drejer sig om en midaldrende mand, der blev indlagt med mavesmerter på FAM på Svendborg Sygehus natten til 5. august. Manden havde diabetes, så den 39-årige læge bad en sygeplejerske sørge for at få målt mandens blodsukker, forklarede hun i retten. Men det havde sygeplejersken, der er vidne i sagen, ingen erindring om. Manden fik aldrig målt sit blodsukker under indlæggelsen og fortsatte på lægens ordinering med at tage sin insulin. Samtidig blev han sat til at faste, ifølge et andet vidne også på den tiltalte læges ordinering, men en sådan ordinering ville slet ikke give nogen mening, forklarede den 39-årige læge i retten.

Patienten døde 1. september. Hvordan hans død og den manglende måling af blodsukkeret nøjagtigt hænger sammen, vides ikke, da obduktionsrapporten endnu ikke er blevet fremlagt i retten. Men den 39-årige læge og en 54-årig afdelingslæge, der havde supervisionsansvar for den 39-årige kollega, er tiltalt efter straffeloven og risikerer bødestraf.

Men sagen handler ikke bare om den enkelte læge og hendes kollega. Den handler om arbejdsmiljøet omkring dem og mange andre læger, mener Lotte Møller Smedegaard.

- Selv om hun hverken er dømt eller frikendt, tillader jeg mig at have sympati med hende, fordi sagen ikke handler om den konkrete sag, men om pressede og stressede arbejdsforhold. Når så mange læger på så kort tid støtter op om hende, er det et udtryk for, at alle kan se sig selv i situationen. Vi kæmper det bedste, vi kan under de givne forhold, og så bliver vi alligevel slæbt i retten. Jeg tror desværre, at denne sag betyder, at mange læger vil frygte at ende i retten, fordi vi i en presset situation glemmer en ting. Det er endnu en stressfaktor i et i forvejen presset arbejdsmiljø, siger hun til Ugeskrift for Læger.

Det er et billede, Andreas Rudkjøbing, formand for Lægeforeningen, også ser for sig.

- Sagen siger mig, at der potentielt går 2000 læger rundt, som både kan sætte sig ind i situationen og måske har en oplevelse af en presset virkelighed, som også Morten Hedegaard (fødselslæge på Rigshospitalet, der sagde op på grund af arbejdsforholdene, red.) for nylig gav udtryk for. Lægerne oplever mange steder et sundhedsvæsen, der er presset på tid og ressourcer og af gentagne besparelser, siger han til samme ugeskrift.

Sagen mod de to læger bliver afgjort 27. april ved Retten i Svendborg. Begge læger nægter sig skyldige.

Annonce
Odense For abonnenter

Hammeren falder over diesel-syndere i Odense: Overvågning udskriver bøder for en kvart million om måneden

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: Højeste antal smittede i to måneder

Annonce
Annonce
Annonce
Assens

Nordsjællandsk journalistpar udlever drømmen på Vestfyn: De vil åbne lokal café med havudsigt

Kerteminde For abonnenter

Hårdtprøvede lejere barrikaderer sig mod rotter: - De skramlede i væggen bag mit sengegærde

Fyn

Læger opfordrer til stadig at lade sig corona-teste: Testcenter er gået fra 8500 til 1500 daglige tests

Nordfyn For abonnenter

Kørelæreren viser rundt: Kom tæt på Nordfyns trafikale brændpunkter

Sport

Derbyvinderen er klar: Årets bedste løb på Fyens Væddeløbsbane

Navne For abonnenter

54-årige Per fik aldrig nok af fest og selskab: Han døde alene - lige så hurtigt, som hvis man slukker for en stikkontakt

Danmark

Onsdagens coronatal: Højeste antal smittede i to måneder

Middelfart

K-politiker i læserbrev: Send udvalg og forvaltning på studietur til Kerteminde

Odense

Nye detaljerede målinger afslører: Gartnerier udleder fortsat gift til vandløb

Danmark

Lotte mistede sin blot 12 dage gamle søn: Vi havde jo alt stående klar til, at vi skulle have en baby med hjem og leve i en boble

Kerteminde

Efter en stribe kritiske beretninger om værtshus: Der er også en anden historie, fortæller øjenvidne

Middelfart For abonnenter

Kraftige naboprotester tvinger Kvickly til at tage mere hensyn: Varehus må skrotte halvdelen af udvidelsesplaner i villakvarter

Faaborg-Midtfyn

Bil 'fløj' af Svendborgmotorvejen: Pas på regnvåde veje derude

Annonce