Annonce
112

Tiltalt i sag om svindel: Callcenter fik op mod halvdelen af donerede penge til kræftsyge børn

Et callcenter fik op mod halvdelen af de penge, virksomheder donerede til kræftsyge børn, fortæller en af de tiltalte. Ifølge politiet fik børnene kun en halv million, mens 4,2 millioner endte andre steder. Foto: Michael Bager
Den ene tiltalte i sagen om svindel med indsamling til kræftsyge børn har onsdag forklaret, at en stor del af pengene gik til et callcenter i Spanien. Ifølge politiet gik kun en halv million ud af 4,7 millioner til det velgørende formål.

Sagen mod to mænd, der er tiltalt for svindel for 4,2 millioner kroner, som skulle være gået til kræftsyge børn, er onsdag begyndt ved Retten i Odense.

Her fortæller den ene tiltalte, en mand på 29 år, at en stor del af de mange donationer til Foreningen for Danske Kræftramte Børn fra velmenende virksomheder i 2016 og 2017 gik til et callcenter i Malaga.

I centret ringede medarbejderne til en del af de ifølge politiet 3.303 virksomheder, som donerede i alt 4,7 millioner kroner. Imidlertid endte kun en halv million hos de kræftsyge børn og på børnekræftafdelingerne på forskellige hospitaler, lyder anklagerne mod de to mænd.

Den 29-årige kendte ikke meget til foreningen, men forklarede, at han gerne ville støtte projektet med at samle penge ind.

- Det var et godt formål, så jeg ville gerne være med i bestyrelsen.

Da han på et tidspunkt fandt ud af, at callcentret, hvis ejer også sad i foreningens bestyrelse, skulle have 40-50 procent af pengene, syntes han, det var for meget.

- Jeg synes, det var for højt. Men jeg havde ingen anelse om, hvad andre foreninger gav callcentre, og nu var aftalen jo på plads, siger han.

Han fortæller også, at det var den medtiltalte 30-årige, som er hans fætter, der sammen med ejeren af callcentret stod for at få oprettet foreningen.

Sagen blev offentligt kendt i TV2-programmet Operation X i 2017.

Penge gik til eget firma

Ifølge politiet har Foreningen for Danske Kræftramte Børn i brochurer og på dens hjemmeside skrevet, at foreningen var baseret på 100 procent frivilligt arbejde, og at alle donerede penge ville gå ubeskåret til kræftramte børn og børnekræftafdelinger på danske hospitaler.

Onsdag viste senioranklager Heidi Colbæk et diagram over, hvordan politiet opfatter pengestrømmene i foreningen. Ifølge politiet gik 1,9 millioner kroner til callcentret i Malaga, 328.000 kroner til et andet center i Barcelona, og 839.000 kroner til et firma, som den 30-årige var direktør for. Firmaet var ejet af de to fætres holdingselskab.

Derudover er der ifølge anklageren sket overførsler til forskellige andre firmaer samt til den 30-årige tiltaltes egen konto.

Ifølge den 29-årige havde foreningen ikke noget betalingskort tilknyttet deres bankkonto, og derfor lagde hans fætter indimellem ud for legetøj, spil og andet til børnene. Senere refunderede foreningen hans udlæg. Andre gange blev der sendt fakturaer til banken, som så betalte foreningens køb.

Legetøjet blev blandt andet delt ud på OUH. Det kunne også være elektronik fra Elgiganten, som blev købt ind til børnene, forklarer den 29-årige tiltalte.

- De fik lige præcis, hvad de ville have, siger han.

Begge mænd, der er tiltalt for særlig groft bedrageri, nægter sig skyldige.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Grundlovsforhør: 40-årig mand fra misbrugsmiljøet varetægtsfængslet efter knivstikkeri på åben gade

Assens

Carelink-direktør beklager, efter Karina stillede sig frem med kritik af teststed: - Jeg er dybt ked af det - vi skal ikke lyve

Faaborg-Midtfyn

Deltag i afstemningen: Als-Fyn-broen splitter fynboerne - René vil ikke flytte til Faaborg, hvis der kommer en bro

Annonce