Annonce
112

Tiltalt i sag om svindel: Callcenter fik op mod halvdelen af donerede penge til kræftsyge børn

Et callcenter fik op mod halvdelen af de penge, virksomheder donerede til kræftsyge børn, fortæller en af de tiltalte. Ifølge politiet fik børnene kun en halv million, mens 4,2 millioner endte andre steder. Foto: Michael Bager
Den ene tiltalte i sagen om svindel med indsamling til kræftsyge børn har onsdag forklaret, at en stor del af pengene gik til et callcenter i Spanien. Ifølge politiet gik kun en halv million ud af 4,7 millioner til det velgørende formål.

Sagen mod to mænd, der er tiltalt for svindel for 4,2 millioner kroner, som skulle være gået til kræftsyge børn, er onsdag begyndt ved Retten i Odense.

Her fortæller den ene tiltalte, en mand på 29 år, at en stor del af de mange donationer til Foreningen for Danske Kræftramte Børn fra velmenende virksomheder i 2016 og 2017 gik til et callcenter i Malaga.

I centret ringede medarbejderne til en del af de ifølge politiet 3.303 virksomheder, som donerede i alt 4,7 millioner kroner. Imidlertid endte kun en halv million hos de kræftsyge børn og på børnekræftafdelingerne på forskellige hospitaler, lyder anklagerne mod de to mænd.

Den 29-årige kendte ikke meget til foreningen, men forklarede, at han gerne ville støtte projektet med at samle penge ind.

- Det var et godt formål, så jeg ville gerne være med i bestyrelsen.

Da han på et tidspunkt fandt ud af, at callcentret, hvis ejer også sad i foreningens bestyrelse, skulle have 40-50 procent af pengene, syntes han, det var for meget.

- Jeg synes, det var for højt. Men jeg havde ingen anelse om, hvad andre foreninger gav callcentre, og nu var aftalen jo på plads, siger han.

Han fortæller også, at det var den medtiltalte 30-årige, som er hans fætter, der sammen med ejeren af callcentret stod for at få oprettet foreningen.

Sagen blev offentligt kendt i TV2-programmet Operation X i 2017.

Annonce

Penge gik til eget firma

Ifølge politiet har Foreningen for Danske Kræftramte Børn i brochurer og på dens hjemmeside skrevet, at foreningen var baseret på 100 procent frivilligt arbejde, og at alle donerede penge ville gå ubeskåret til kræftramte børn og børnekræftafdelinger på danske hospitaler.

Onsdag viste senioranklager Heidi Colbæk et diagram over, hvordan politiet opfatter pengestrømmene i foreningen. Ifølge politiet gik 1,9 millioner kroner til callcentret i Malaga, 328.000 kroner til et andet center i Barcelona, og 839.000 kroner til et firma, som den 30-årige var direktør for. Firmaet var ejet af de to fætres holdingselskab.

Derudover er der ifølge anklageren sket overførsler til forskellige andre firmaer samt til den 30-årige tiltaltes egen konto.

Ifølge den 29-årige havde foreningen ikke noget betalingskort tilknyttet deres bankkonto, og derfor lagde hans fætter indimellem ud for legetøj, spil og andet til børnene. Senere refunderede foreningen hans udlæg. Andre gange blev der sendt fakturaer til banken, som så betalte foreningens køb.

Legetøjet blev blandt andet delt ud på OUH. Det kunne også være elektronik fra Elgiganten, som blev købt ind til børnene, forklarer den 29-årige tiltalte.

- De fik lige præcis, hvad de ville have, siger han.

Begge mænd, der er tiltalt for særlig groft bedrageri, nægter sig skyldige.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Har vi et ansvar overfor den dræbte kvindes døtre?

Der er nogle ting, der er så barske, at du ikke kan læse om dem i avisen. Billederne af en ung syrisk kvinde fra Langeskov og hendes ni-årige søn, der blev dræbt og efterladt i en skov i Syrien. Dem kan du ikke se i Fyens Stiftstidende. Vi fortæller heller ikke, hvordan det præcist foregik, da deres liv endte i et middelalderligt ritual angiveligt udført af deres egen mand og far. Det er så forsimplet, uhyggeligt og afstumpet, at det ikke er til at forstå. Hvis du har lyst til at læse og se, hvad der skete natten til en søndag i februar i det nordlige Syrien tæt på grænsen til Tyrkiet, så kan du finde det i andre danske medier. Men vi bliver nødt til at tage en snak om, hvorfor en flygtningefamilie fra Langeskov vælger at rejse tilbage til det land, der er flygtet fra. Hvorefter familiens overhoved efter beskrivelser fra lokale medier og bekendte vælger at begå et sharia-inspireret mord på sin kone og søn. Den unge kvinde, der kom til Danmark for fire år siden, var efter alle beskrivelser særdeles velintegreret. Hun har taget kørekort og var netop ved at afslutte en uddannelse som frisør. Hendes ældste barn gik i 1. kasse i en dansk skole og havde danske venner. Paradoksalt nok var det netop derfor, kvinden endte med at dø, ifølge hendes venner i Danmark. Hun var blevet for dansk til sin ægtemand, der er gammel nok til at være hendes far. Rejsen til Syrien er efter alt at dømme sket i hemmelighed. Blev kvinden presset til at tage af sted? Har hun vidst, der var fare på færde? Det er ikke sikkert, vi nogen sinde får svar på de spørgsmål. Hendes mand meldte sig efter drabene til de lokale myndigheder, og lad os da håbe, de beholder ham et godt stykke tid, så han ikke kommer til Danmark igen. Lige nu og her er det mest presserende spørgsmål, hvad der skal ske med kvindens to yngste børn. To piger, der begge er født i Danmark, og som nu opholder sig hos familie i Syrien. Har vi i Danmark et ansvar over for dem? Eller skal vi lade dem sejle deres egen sø, og så må de klare sig, som de kan hos familien i Syrien?

Odense

Til trods for myndighedernes anbefalinger: Fjernvarme Fyn aflyser arrangement på grund af coronavirus

Annonce