Annonce
Odense

Tiltalt for skud mod 13-årig pige: Ville forsvare sig mod angreb fra somalisk gruppe

Truslen fra en somalisk gruppe fik i november to arabiske mænd på 27 år og 32 år til på et areal mellem Egeparken og Bøgeparken at true og skyde med det, de har forklaret i retten var gaspistoler, og ikke rigtige pistoler. Arkivfoto: Michael Bager
To mænd på 27 år og 32 år erkender at have været til stede under skudepisode i Egeparken, hvor en 13-årig pige pludselig kom i skudsild. Ifølge begge mændenes forklaringer blev der ikke affyret med rigtige pistoler, men med softgun.

Odense: Det var for at forsvare sig selv, sine forældre og sin familie, at en 32-årig mand og en 27-årig mand løb op mod en truende gruppe personer og affyrede skud mod dem, men det var ikke skarpe pistolskud, men gaspistoler uden kugler.

Det forklarede de tirsdag i Retten i Odense, hvor de er tiltalt for den 14. november 2020 omkring klokken 13.45 i Egeparken at have udsat en 13-årig pige for nærliggende fare. Det skete, da de affyrede skud mod en truende gruppe fra Bøgeparken.

Men hvor anklageskriftet taler om seks skud affyret med en pistol og en pistolignende genstand forklarede begge mændene, at der var tale om gaspistoler eller softgun. Til støtte for den forklaring blev der senere fundet en gaspistol i familiens lejlighed.

Annonce

Skudepisoden havde intet at gøre med bandemiljøet. Familien er ikke en del af dét miljø og har aldrig været det, men drabet på den 31-årige somalier Abdinur Mohamed Ismail den 24. juni 2020 skudt under en duel mellem to stridende bandegrupperinger spiller alligevel en rolle.

Arabere får skylden

Den 32-årige mand forklarede, hvordan der siden drabet på Abdinur Mohamed Ismail var stigende konflikter mellem somaliere og arabere, i hvert fald frem til politiets anholdelse af en mistænkt drabsmand.

- Somalierne siger, at alle arabere er skyldige. Mange arabere har fået tæsk i Vollsmose, forklarede den 32-årige mand.

Dagen inden skudepisoden, mændene er tiltalt for, blev den 32-årige mand opsøgt på sit arbejde, hvor seks somaliere angreb ham. Han fik slag i hovedet og flygtede fra stedet, og fik sin familie - kone og børn - i sikkerhed den efterfølgende nat.

Konflikten var dog langt fra bilagt, og den 14. november fik han et telefonopkald om, at cirka 20 maskerede mænd i Bøgeparken ville have fat i ham. Det gjorde ham bange og frustreret, for truslen fra en gruppe unge somaliere havde længe været til stede, og han kunne ikke længere føle sig sikker hjemme.

- Jeg er en ganske almindelig familiefar, og jeg ville bare hjem til min familie og passe mit arbejde. Jeg har en kone, der var gravid på det tidspunkt, og jeg ville passe på hende, forklarede den 32-årige i retten, og kaldte den somaliske gruppe for "farlig".

Annonce

Mor skældte ud

Sammen med den 27-årige fætter og hans forældre samledes de foran en opgang i Egeparken, og pludselig oplevede de, hvordan den somaliske gruppe ifølge mændenes forklaring begyndte at komme truende og skydende hen over et græsareal fra Bøgeparken i retning mod dem.

Først løb den 32-årige af sted mod gruppen og truede med gaspistolen for at skræmme dem, og så fulgte den 27-åriges mor, som løb imod gruppen og skældte dem ud. For at beskytte hende løb den 27-årige ligeledes i retning af gruppen, som var begyndt at trække sig tilbage om bag en boligblok i Bøgeparken.

Begge mænd erkendte, at de havde truet og affyret gaspistolerne, som var uden kugler, og at det skete for at skræmme gruppen. Ingen af dem havde dog set den 13-årige pige, som pludselig blev fanget midt i tumulten på græsarealet mellem Bøgeparken og Egeparken.

Hvad hun har forklaret om episoden forbliver dog hemmeligt for offentligheden, for hendes vidneafhøring blev afspillet på video i retten for lukkede døre.

Annonce

Mægling i moskeen

En stor del af politiets bevismateriale er overvågningsvideoer. Tirsdag blev der afspillet mere end en halv times optagelser af episoden fra to forskellige vinkler, og flere gange blev det af forsvarerne slået fast, at ingen bestred de to mænds tilstedeværelse før, under og efter episoden.

Efter episoden blev der forsøgt sat et møde i stand i et sommerhus på Nordøstfyn, men det blev stoppet af politiet. Det fremgik ikke i retten, om det skyldtes coronarestriktioner eller andet.

Siden har den 27-åriges far mødtes med somaliske fædre i moskeen, og den 27-åriges mor har mødtes med somaliske mødre for at få en løsning på konflikten.

Sagen fortsætter onsdag, hvor der ventes dom.


Somalierne siger, at alle arabere er skyldige. Mange arabere har fået tæsk i Vollsmose.

32-årig tiltalt mands forklaring i retten
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce