Annonce
Fyn

Tiltalt for flere hundrede lovbrud: Sager endte i årevis som pingpong mellem forskellige myndigheder

I retten har en 24-årig tiltalt mand ikke sagt ret meget, men hilste mandag morgen pænt på anklageren, og sagde også i en pause, at han gerne så sagen afgjort så hurtigt som muligt. I retten har betjente som vidner kaldt ham for rolig og venlig, når de har standset ham for lovovertrædelser. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær
24-årig mand tiltalt for 270 forskellige lovbrud går fem år tilbage, men alligevel mener hverken anklager eller forsvarer, at sagerne er forældede. Nu skal nævninge og dommere vurdere, om den unge mand er skyldig.

Fyn: Nødvendig pingpong mellem myndigheder, nye anklageskrifter med tillægsanklageskrifter, udtalelser fra retslægeråd og eksperter, mentalundersøgelser, og nu fem år efter det første kriminelle forhold nærmer en spektakulær retssag sig nu sin afslutning ved retten.

Siden begyndelsen af marts har Retten i Odense med tre dommere og otte nævninge gennemgået en 24-årig mands mange kriminelle forhold mellem marts 2016 og december 2020.

Forholdene tæller overtrædelser af færdselsloven i mere end 100 tilfælde, besiddelse af euforiserende stoffer, tyverier, hærværk og kørsel i narkopåvirket tilstand og uden kørekort. Samlet lød anklageskriftet på 72 sider med oprindeligt 270 straffeforhold minus en halv snes påtaleopgivelser mod den 24-årige mand, men undervejs er sager blevet frafaldet og en del erkendt, så vidner slap for at komme i retten.

Annonce

Men selv om nogle af sagerne går fem år tilbage er der ifølge både anklager og forsvarer en række forklaringer på, hvorfor denne sag er særlig og så spektakulær, og at den først nu kommer for retten.

Flere forhold bliver til mange

Forklaringerne er mange, og adskillige råd og instanser har været inde over, og det er ifølge anklager og forsvarer helt efter bogen, når ellers en række af mindre forhold bliver til flere, flere bliver til mange, og når den tiltalte undervejs bliver erklæret uegnet til almindelig fængselsstraf.

Anklageren redegjorde mandag i sin procedure for de mange datoer gennem årene, som konkret har betydet, at Retten i Odense med nævninge først i marts 2021 kunne tage hul på den juridiske domstolsvurdering.

Oprindeligt blev den 24-åriges mange overtrædelser af færdselsloven med blandt andet narkokørsel og kørsel uden kørekort forsøgt fremmet i retten i efteråret og vinteren 2017-2018. Men ved et retsmøde bad den 24-årige om at få en beskikket advokat. Det betød, at sagen måtte udsættes.

Annonce

Nu med nævninge

I foråret 2018 forsøgte Fyns Politi at få sagen berammet som en domsmandssag, fordi man ville have den tiltalte idømt almindelig fængselsstraf. Samtidig skulle hans personlige forhold undersøges.

Senere i 2018 kom en udtalelse fra Samrådet for Udviklingshæmmede Lovovertrædere, som anbefaler en anbringelse på en institution i stedet for almindelig fængsel.

Det betød, at sagen ikke længere kunne køre som en domsmandssag, men nu med nævninge, fordi der er tale om en anbringelse af adskillige års varighed.

Minister i samråd

Fra anklagemyndighedens side er der lagt op til en dom til anbringelse i institution for personer med vidtgående psykiske handicap i op til højst fem år.

Både antallet af sager, den 24-årige er tiltalt for, og sagens øvrige omfang gennem fem år har fået Peter Skaarup (DF), medlem af Folketingets retsudvalg, til at bede om et samråd med justitsminister Nick Hækkerup (S). Samrådet har dog endnu ikke fundet sted.

Den 24-årige mand er under sagen fortsat varetægtsfængslet. 

Siden kom Retslægerådet, et råd bestående af landets fremmeste læger, ind for at vurdere den 24-årige mand, ligesom en tidligere udarbejdet mentalundersøgelse var blevet forældet og derfor skulle laves forfra.

Nye forhold kom til, og det førte i december 2020 til nye sager og en varetægtsfængsling af den unge mand. Anklageskriftet med 171 forhold fik et tillægsanklageskrift med yderligere 47 forhold, og endnu et tillægsanklageskrift med yderligere 52 forhold.

Inden sagen så kunne komme for retten, skulle den også forbi Statsadvokaten til vurdering, hvorefter dommere og nævninge endelig for en måneds tid siden kunne begynde hovedforhandlingen.

Annonce

Først skyldkendelse

Foreløbigt har anklager og forsvarer mandag givet deres bud på, hvad den 24-årige er skyldig i, og hvad retten skal lægge vægt på. En stor del af forholdene er allerede erkendt.

Dommere og nævninge har nu trukket sig tilbage for at votere, og skyldkendelsen ventes af komme den 26. april. Derefter skal retten tage stilling til, hvad straffen skal være.


Anklageskriftet med 171 forhold fik et tillægsanklageskrift med yderligere 47 forhold, og endnu et tillægsanklageskrift med yderligere 52 forhold.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce