Annonce
Fyn

Tiltale mod to mænd: Samlede ind til kræftramte børn - fire millioner nåede aldrig frem

Foreningen for Danske Kræftramte Børn brugte ifølge naboer og udlejer ikke de lokaler i en bygning i Odense Syd, der er angivet som foreningens adresse. Nu er mændene bag tiltalt for millionsvindel. Foto: Louise Koustrup.
Retten i Odense behandler onsdag sagen mod mændene bag Foreningen for Danske Kræftramte Børn, der er tiltalt for at have udnyttet kræftsyge børns sag til at tjene over fire millioner, der aldrig nåede frem til børnene.

Formanden og næstformanden for Foreningen for Danske Kræftramte Børn sidder på onsdag på anklagebænken ved Retten i Odense.

De to mænd er tiltalt for særlig groft bedrageri ved at have tjent over fire millioner kroner under påskud af at samle ind til kræftsyge børn. Penge, som aldrig gik til det gode formål.

Bedrageriet foregik ifølge anklageskriftet, som avisen har fået aktindsigt i, fra 20. maj 2016 til 12. juli 2017, hvor 3.303 virksomheder donerede godt 4,7 millioner i den tro, at pengene ville gå ubeskåret til kræftramte børn og til børnekræft-afdelinger på hospitaler landet over.

Ifølge politiet var det imidlertid kun omkring 500.000 kroner, der blev brugt til gaver til kræftramte børn, mens 4,2 millioner blev overført til formandens egen private konto, kontoer i hans firmaer samt forskellige andre virksomheders kontoer.

På foreningens hjemmeside og i brochurer lød det ellers, at foreningen var baseret 100 procent på frivilligt arbejde, og at donationerne ville gå ubeskåret til de alvorligt syge børn. Det samme oplyste de personer, der fra et callcenter i Spanien ringede til virksomhederne, som skal være blevet svindlet.

Formandens advokat Michael Lindquist oplyser i en mail, at hans klient nægter sig skyldig. Forsvareren er overbevist om, at det under sagen vil stå klart, at hans klient har handlet ud fra gode hensigter, og at der ingen beviser er for svig eller bedrag.

Annonce

Afsløret af Operation X

Det var TV2-programmet Operation X, der i 2017 fortalte om foreningen og sigtelsen mod to personer for groft bedrageri.

Operation X afslørede, at historier om kræftsyge børn på foreningens hjemmeside var illustreret med fotos til generel brug fra billedbureauet Colourbox og ikke de navngivne, danske børn, som foreningen påstod. Ifølge tv-programmet var historierne og børnene fiktive.

Efterforskningen, der ledte til sigtelserne, var lang og besværlig, fortalte politiet.

- Det er selvfølgelig en kompliceret efterforskning, fordi det er rigtig mange penge, der er samlet ind, og de bevæger sig igennem forskellige konti og også til udlandet. Derfor er det noget, der er meget tidskrævende og kompliceret, sagde Jørgen Andersen, vicepolitiinspektør hos Fyns Politi og leder af afdelingen for økonomisk kriminalitet, dengang til TV2.

Ifølge TV2 var Foreningen for Danske Kræftramte Børn ikke omfattet af indsamlingsloven, fordi den kun samlede ind blandt erhvervsdrivende. Det betød, at der ikke var krav om, at foreningens regnskaber skulle offentliggøres.

Avisen opsøgte i 2017 foreningens adresse på Svendborgvej i det sydlige Odense. Ud over foreningens navn på en aflåst dør var der ikke spor af foreningen. Udlejeren fortalte, at det var sært, at foreningen havde et kontorlokale, som ikke blev benyttet, men at huslejen blev betalt til tiden.

Af anklageskriftet fremgår det, at senioranklager Heidi Colbæk vil have konfiskeret 4.229.282 kroner hos de tiltalte. Foreningen for Danske Kræftramte Børn står stadig som aktiv i cvr-registret.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Sigtelse i sag om knivstik: Varetægtsfængslet kvinde stak mindst seks gange for at dræbe

Annonce