Annonce
Fyn

Tilsyn krævede straks-handling i sag om hjerneskadet beboer: - Udsætter de ansatte for betydelig fare

Personalet ville ikke være i stand til at håndtere hjerneskadet beboer på forsvarlig vis, hvis denne forlod sin matrikel på Vestbo, skriver Arbejdstilsynet. Foto: Peter Leth-Larsen
Arbejdstilsynet gav bostedet Vestbo i Middelfart besked om øjeblikkeligt at forbedre sikkerheden for personalet om den hjerneskadede og svært udadreagerende beboer Jonas Høj Jensen. Det fremgår af et strakspåbud, som blev sendt til bostedet, få dage efter man havde låst dørene til beboerens bolig op.

Arbejdstilsynet besøgte Vestbo den 18. december 2018. Dagen efter at dørene til den hjerneskadede Jonas Høj Jensens lejlighed var blevet låst op. Besøget resulterede i, at Middelfart-bostedet fik besked på omgående at forbedre sikkerheden for personalet.

"Arbejdstilsynet vurderer samlet, at arbejdet med borger (…), hvis denne forlader matriklen, udsætter de ansatte for en betydelig fare, hvis borger angriber de ansatte. Arbejdstilsynet vurderer yderligere, at de ansatte ikke vil være i stand til at fastholde borger og undgå udsættelse for vold," står der i et strakspåbud fra Arbejdstilsynet, dateret den 20. december 2018, som Fyens Stiftstidende har fået aktindsigt i.

"Arbejdstilsynet vurderer, at arbejdet med borger ikke er planlagt, tilrettelagt og udført, så det sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt," står der endvidere.

Annonce

Observerede udadreagerende adfærd

Arbejdstilsynet lægger i sin vurdering vægt på oplysninger fra de ansatte vedrørende Jonas Høj Jensens adfærd, som bliver beskrevet som "uforudsigelig og utilregnelig", og desuden "at borger ikke er trafiksikker, og at det er bekymrende, at der ligger en stor hovedvej ca. 100 meter fra borgers lejlighed."

Det fremhæves, at en del af den konfliktnedtrappende pædagogik hidtil har været, "at personalet trækker sig tilbage" og "går bag låste døre." Eftersom Jonas Høj Jensen endnu ikke havde opdaget, at døren var låst op, var det muligt for tilsynet at opleve dette, hvilket fremgår af strakspåbuddet:

"Arbejdstilsynet observerede under besøget, at der opstod flere situationer, hvor (…) borgeren var vred og udadreagerende og lød som om, at han nærmede sig den ulåste dør. Der blev endvidere under Arbejdstilsynets besøg (...) optræk til konflikt, hvor de ansatte (...) under hele besøget arbejdede konfliktnedtrappende og konstant søgte nye veje ind til beboer for at hjælpe ham. Dette foregik både inde i borgers lejlighed, med stemme gennem døren, gennem vindue og ude fra ind i borgerens have."

Døgnbemanding af vikarer

Det fremgår af strakspåbuddet, at Vestbo senest den 27. december skulle give svar på, hvordan man ville rette op på problemerne. Tilsynet foreslog blandt andet, "at man sikrer sig, at der tilstrækkeligt antal ansatte til at håndtere borgeren, når denne forlader matriklen, hvis faren ikke kan imødegås på anden vis."

Vestbo-ledelsen efterkom Arbejdstilsynets påbud ved at døgnbemande Jonas Høj Jensens bolig med vikarer fra S.T.O.P. – et vikarbureau med speciale i ”konflikt- og voldsforebyggende tiltag”, som der står på virksomhedens hjemmeside.

Man kan desuden læse, at virksomheden ”siden 2005 har udviklet sig fra at være et vagtfirma med primært fokus på personbeskyttelse til i dag at være en virksomhed med speciale i Pædagogisk Sikkerhed, som er en ydelse til social- og sundhedsområdet.”

Det var S.T.O.P.-vikarernes opgave at assistere personalet, såfremt Jonas Høj Jensen forlod sin bolig og blev udadreagerende.

Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Ole H. hos Aktive Seniorer

Klumme

En livsingrediens, du ikke må f**** med

Det var blevet mørkt, da de to ladvogne endelig kørte afsted - fyldt med alskens indbo. Stumtjeneren, skænken, lænestolen og alt det andet habbengut, der vidnede om, at et liv engang var blevet levet med tingene. Huset, som tingene kom fra, var lige så mørk som aftenen. Jeg har set husets to gamle beboere mange gange. Sludret med dem om campingvognen, ferien sydpå og julefrokosten i pensionistklubben. Om længslen efter besøgene, der pludselig stoppede – og sorgen over det. ”Hvorfor?”, hang altid tungt i luften. En dag var kvinden væk. Demensen havde taget hende, sagde nogle. Længe efter konen forsvandt, så jeg manden gå alene frem og tilbage på vejen. Han så fortabt og trist ud. Ensom. I stedet for at tage kontakt til den gamle mand, begyndte jeg at ”gemme” mig, når jeg så ham. Bag min telefon, mit pandehår eller mælken, der i raketfart skulle på køl. For jeg har jo virkelig travlt, ikk’? Åbenbart alt for meget om ørerne til at give den gamle mand fem minutter af min tid (for hvad nu, hvis han, ligesom Fakta, gerne ville have, at jeg blev lidt længere?). Dét var der altså ikke tid tid. Nu er manden også væk. Det har han været et godt stykke tid. Jeg har taget mig selv i at hold øje med, om han kom forbi min vindue. Det gjorde han ikke. Mon han er død lige som livet i huset? Er han kommet på plejehjem? Er der overhovedet andre end mig, der har bemærket, at han er væk? Jeg ville ønske, at jeg kunne spole tiden tilbage. At jeg havde taget hovedet ud af r**** og talt med min næsten nabo, som jeg gjorde for år tilbage. For hvad er egentlig mere vigtigt end, at vi ser hinanden og tager os tid til hinanden? Relationer er det vigtigste i verden. Det er dem, der er med til at holde ensomheden fra døren. Relationer får os til at føle os i live. Studier viser faktisk, at det skærer år af vores levetid, hvis vi ikke er en del af relationer. Det tomme hus og møblerne på vognenes lad fik mig for alvor til at vende blikket mod en af mine relationer, hvor mørket er ved at falde på. Det fik mit til at tænke på, hvordan tid er en livsingrediens, vi ikke må f**** med. En dag har vi ikke mere tid at give af. Vi skal sænke farten og lade være med at spilde tiden på at brokke os over vejret eller lørdagens genudsendelser på tv. Tidsspilde er det også at bære nag, være vrede over fortiden, at kæmpe for at få ret eller for at ændre andre. Vi skal give hinanden vores (nu)tid. Være sammen med de mennesker, vi holder af. Tale med hinanden – naboen, forældre, kassedamen, ens børn, taxichaufføren, venner. Give hinanden kys, kram og komplimenter. Hver dag. Dét er en god måde at bruge tiden på.

Annonce