Annonce
Fyn

Tilsyn krævede straks-handling i sag om hjerneskadet beboer: - Udsætter de ansatte for betydelig fare

Personalet ville ikke være i stand til at håndtere hjerneskadet beboer på forsvarlig vis, hvis denne forlod sin matrikel på Vestbo, skriver Arbejdstilsynet. Foto: Peter Leth-Larsen
Arbejdstilsynet gav bostedet Vestbo i Middelfart besked om øjeblikkeligt at forbedre sikkerheden for personalet om den hjerneskadede og svært udadreagerende beboer Jonas Høj Jensen. Det fremgår af et strakspåbud, som blev sendt til bostedet, få dage efter man havde låst dørene til beboerens bolig op.

Arbejdstilsynet besøgte Vestbo den 18. december 2018. Dagen efter at dørene til den hjerneskadede Jonas Høj Jensens lejlighed var blevet låst op. Besøget resulterede i, at Middelfart-bostedet fik besked på omgående at forbedre sikkerheden for personalet.

"Arbejdstilsynet vurderer samlet, at arbejdet med borger (…), hvis denne forlader matriklen, udsætter de ansatte for en betydelig fare, hvis borger angriber de ansatte. Arbejdstilsynet vurderer yderligere, at de ansatte ikke vil være i stand til at fastholde borger og undgå udsættelse for vold," står der i et strakspåbud fra Arbejdstilsynet, dateret den 20. december 2018, som Fyens Stiftstidende har fået aktindsigt i.

"Arbejdstilsynet vurderer, at arbejdet med borger ikke er planlagt, tilrettelagt og udført, så det sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt," står der endvidere.

Annonce

Observerede udadreagerende adfærd

Arbejdstilsynet lægger i sin vurdering vægt på oplysninger fra de ansatte vedrørende Jonas Høj Jensens adfærd, som bliver beskrevet som "uforudsigelig og utilregnelig", og desuden "at borger ikke er trafiksikker, og at det er bekymrende, at der ligger en stor hovedvej ca. 100 meter fra borgers lejlighed."

Det fremhæves, at en del af den konfliktnedtrappende pædagogik hidtil har været, "at personalet trækker sig tilbage" og "går bag låste døre." Eftersom Jonas Høj Jensen endnu ikke havde opdaget, at døren var låst op, var det muligt for tilsynet at opleve dette, hvilket fremgår af strakspåbuddet:

"Arbejdstilsynet observerede under besøget, at der opstod flere situationer, hvor (…) borgeren var vred og udadreagerende og lød som om, at han nærmede sig den ulåste dør. Der blev endvidere under Arbejdstilsynets besøg (...) optræk til konflikt, hvor de ansatte (...) under hele besøget arbejdede konfliktnedtrappende og konstant søgte nye veje ind til beboer for at hjælpe ham. Dette foregik både inde i borgers lejlighed, med stemme gennem døren, gennem vindue og ude fra ind i borgerens have."

Døgnbemanding af vikarer

Det fremgår af strakspåbuddet, at Vestbo senest den 27. december skulle give svar på, hvordan man ville rette op på problemerne. Tilsynet foreslog blandt andet, "at man sikrer sig, at der tilstrækkeligt antal ansatte til at håndtere borgeren, når denne forlader matriklen, hvis faren ikke kan imødegås på anden vis."

Vestbo-ledelsen efterkom Arbejdstilsynets påbud ved at døgnbemande Jonas Høj Jensens bolig med vikarer fra S.T.O.P. – et vikarbureau med speciale i ”konflikt- og voldsforebyggende tiltag”, som der står på virksomhedens hjemmeside.

Man kan desuden læse, at virksomheden ”siden 2005 har udviklet sig fra at være et vagtfirma med primært fokus på personbeskyttelse til i dag at være en virksomhed med speciale i Pædagogisk Sikkerhed, som er en ydelse til social- og sundhedsområdet.”

Det var S.T.O.P.-vikarernes opgave at assistere personalet, såfremt Jonas Høj Jensen forlod sin bolig og blev udadreagerende.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Grundejere i Odense kan nedlægge veto: Forbehold for mindesmærke over nazismens ofre vækker vrede

Danmark

Danmark genåbner grænsen: Tyske, islandske og norske turister er nu velkomne

Danmark

Klar tysk melding om grænseåbning: Åbne sluser til Poetzsch og Calle fra 15. juni

Erhverv For abonnenter

Sortebro Kro: - Får hoteller og konferencer ikke gang i forretningen, står vi som branche og ser ned i et kæmpe hul

Annonce