Annonce
Faaborg-Midtfyn

Tilskudsordning puster nyt liv i fjernvarmeprojekt

Karsten Godiksen, direktør i Midtfyns Energi, har fornyet troen på, at fjernvarmeprojektet i Ryslinge bliver en realitet. Solvarmeanlægget og de øvrige varmekilder i Ringe kan dog ikke levere den nødvendige varme, så derfor skal der etableres et varmepumpeanlæg. Arkivfoto: Peter Mygind
Muligheden for statsligt tilskud på 20.000 kroner per husstand giver troen på, at der kan komme fjernvarme til Ryslinge.
Annonce

Ringe/Ryslinge: Trods et ihærdigt arbejde fra lokale ildsjæle og Midtfyns Energi har det knebet med at få skaffet nok tilmeldinger fra husstande til at få fjernvarme til Ryslinge.

Faktisk havde Midtfyns Energi mere eller mindre opgivet projektet på grund af den manglende tilslutning, men nu har det hele fået nyt liv. Det er i form af en tilskudsordning fra staten til at fremme den grønne omstilling, oplyser direktør i Midtfyns Energi Karsten Godiksen.

- Der er nu en mulighed for et tilskud som fjernvarmeværk til at fortrænge gas og olie. Tilskuddet skal gives til projekter, som ikke ville kunne gennemføres uden tilskud, og vi har forsøgt, og det lykkedes jo ikke rigtig, forklarer Karsten Godiksen.


Vi har cirka 200 tilmeldte husstande, og det er ret langt fra det, som det kræver for at få fjernvarme til Ryslinge. Vi skal gerne op på 600, før det rigtigt hænger sammen, men det, vi har sagt nu, er, at vi skal have 450 husstande, for at vi går i gang.

Karsten Godiksen, direktør i Midtfyns Energi


20.000 kroner vil man kunne få i tilskud per husstand. Rabatten vil omfatte alle - både de husstande, der allerede har tilmeldt sig, og nye husstande.

- Med tilskuddet bliver det væsentlig billigere. Vi har døjet lidt med, at man mener, at det er for dyrt, hvis man har et eksisterende fyr, der virker. Så vil man hellere vente, til det skal brækkes ned, men vi bliver nødt til at have nogen med, bemærker Karsten Godiksen

Annonce

200 tilmeldte

Det skal tilskuddet hjælpe på vej til, og der venter et arbejde forude, for kun cirka halvdelen af de nødvendige husstande har meldt sig til.

- Vi har cirka 200 tilmeldte husstande, og det er langt fra det, som det kræver. Vi skal gerne op på 600, før det rigtigt hænger sammen, men nu siger vi 450 husstande, for at vi går i gang, lyder det fra Karsten Godiksen, der hæfter sig ved, at det allerede er besluttet, at olie- og gasfyr skal udfases.

Det er en del af klimaaftalen.

- Det er derfor, at vi gør det, for vi har fået et vink med en vognstang om, at vi skal hjælpe folk med den grønne omstilling, og det er det, som vi gør, når vi går ind i det her projekt, siger Karsten Godiksen.

Annonce

Ny varmepumpe

Fjernvarmen i Ringe, som skal levere varmen til Ryslinge, tog i juni 2019 et stort solvarmeanlæg i brug. Der produceres dog ikke varme nok i Ringe til at kunne forsyne Ryslinge, så derfor skal der etableres et varmepumpeanlæg.

- Vi har snakket med kommunen, som også er venligt stemt, og kommunen har også selv tilmeldt alle sine bygninger i Ryslinge til fjernvarme, og det ligger helt i tråd med de klimamål, den har, påpeger Karsten Godiksen.

Midtfyns Energi producerer størstedelen af varmen i Ringe ved hjælp af biomasse.

Det er Ryslinge Udviklingsselskab, som har været i front af projektet, og her glæder Gunnar Landtved sig over den kærkomne håndsrækning.

- Med tilskuddet bliver det meget billigere, og der kommer også en helt fast pris på, hvad det komme til at koste, siger Gunnar Landtved, der peger på, at der nu bliver en noget mindre engangsbetaling på 6400 kroner per husstand.

I stedet skal betales en ekstra afgift over de kommende 10 år på 125 kroner per måned.

- Så jeg er ikke bange for, at der ikke kommer nok tilmeldinger. Når først gravearbejdet går i gang, så kommer der flere til, siger Gunnar Landtved.

I disse dage bliver der lagt sidste hånd på et projektforslag, der skal godkendes i kommunen, og der er sendt en ansøgning om tilskud til Energistyrelsen.

- Uden et tilskud ville det ikke blive til noget. Så det er et stort skridt i den rigtige retning, og kan vi få de nødvendige tilmeldinger og en endelig godkendelse af projektet her i foråret, kan vi allerede til gå i gang med fjernvarme i Ryslinge til sommer, siger Karsten Godiksen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Tre personer anholdt for afbrænding af statsministerdukke: En mistænkt er stadig på fri fod

Annonce