Annonce
Mad og drikke

Tilbudsvinen passer godt til færdigret fra Bilka

Blandingen af grenache, syrah og carignan i chilenske Montgras' Antu-serie er et godt køb på tilbud, og vinen harmonerer med Bilkas bud på svinemørbrad med flødekartofler.

Brødtekst

Flødekartofler med mørbrad af gris, Bilka: 59,95 kroner (1,082 kilo)

Køb denne færdigret for kødets skyld. Det er mørt og moderat krydret, så du selv kan give det et ekstra pift med fx hvidløg, chili eller grill-krydderi, hvis du holder af det. Der er rigelig mad til to sultne voksne i bakken, som i øvrigt kan genbruges, fx hvis du skal grille til sommer. Flødekartoflerne er et godt stykke fra en smag af hjemmelavet, men du kan snyde dem bedre ved at rive lidt muskatnød og evt. lidt ost over, inden du varmer retten i ovnen. Prisen trækker lige op på fire små stjerner.

2017 Antu Grenache - Syrah - Carignan, Montgras, Colchagua Valley, Chile, Bilka: Købt på tilbud til 59 kroner i uge 6/normalpris 99 kroner (14,5 procent)

50 procent grenache, 35 procent syrah, 15 procent carignan. Medium rød og gennemsigtig i glasset. Sødmefuld, bærparfumeret duft med blåbær, mørke kirsebær og solbær, der dominerer over fadpræget. Også i smagen sætter de mørke bær et solidt aftryk, men de 12 måneders lagring på franske fade fornemmes lidt tydeligere. Vinen har tydelige tanniner, men de er godt pakket ind i den næsten svulstige frugt. Det gælder også vinens syre, som imidlertid er godt doseret og giver saftighed. Det er en vin, der nok har stor bærsødme, men vil lidt mere end simple marmeladevine. Den er stadig ung og kunne være sjov at smage om fire-fem år (hvilket man ikke kan sige om alle vine i denne prisklasse). Til tilbudsprisen trækker den ubesværet fire store stjerner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Der er lys - også i den mørke tid

Da Hitlers sorte fugle fløj over Danmark i de tidlige morgentimer for 80 år siden, var det begyndelsen på fem mørke år. Begivenhederne 9. april 1940 var imidlertid også begyndelsen til, at danskerne endnu engang indså, at det lille land højt mod nord ikke kan klare sig alene. Læren af besættelsen var derfor blandt andet, at vi aktivt skal indgå i samarbejder, der rækker langt ud over vores egne grænser, hvis vi skal kunne løse vores sikkerhedsmæssige, politiske og økonomiske problemer. Derfor er 9. april 1940 på den ene side en sort dag, på den anden side en lysets dag, fordi det da stod klart, at vi er nødt til at binde os tæt sammen med andre lande for at løse fælles udfordringer. Besættelsen er på sin vis baggrund for Danmarks engagement i krigene på Balkan, i Irak og i Afghanistan. Den er også årsagen til, at danske politifolk og jurister og folkeretseksperter har været udstationeret i talrige stater verden over. Og den er katalysator for vores tætte samarbejde med andre europæiske og vestlige lande i EU, FN, Nato, WHO og talrige andre internationale institutioner og sammenslutninger. Bevares: Det er ikke, fordi dansk forsvars- og udenrigspolitik har været konsekvent. Fodnotetiden i 1980'erne står som et lavpunkt i vores omgang med vores allierede. På samme måde er danskernes til tider meget valne holdning til EU-samarbejdet et problem. Det ændrer imidlertid ikke på, at vi qua besættelsen har forstået det betydningsfulde i at samarbejde med andre. Også, når epidemier raser. Engang var Danmark et lille, fattigt land. Lille er landet stadig, men det har udviklet sig til at høre til blandt de rigeste lande i verden. Det skyldes ikke, at vi har store mængder af naturressourcer eller et særligt gavmildt klima. Det skyldes vores evne til at samarbejde med andre lande. Besættelsen og de mørke år, der fulgte, understreger - ligesom alt, hvad der er sket i de seneste måneder - at det er vigtigt, at vi fortsat forpligter os i EU, Nato og andre organisationer, der er med til at holde verden rundt om os i balance. Uden EU og uden Nato ville vores økonomiske, politiske og sikkerhedspolitiske grænser engang været blottet. Derfor skal vi holde fast i at ville samarbejde. Også i disse tider. For der er lys i den mørke tid.

Annonce