Annonce
Nyborg

Tilbud til flygtninge: En god start i Danmark

15-17 årige flygtningedrenge i Nyborg modtager undervisning i mental sundhed, social kontrol, integration, traume- og stresshåndtering og seksualitet. Mohamad Haskou og Luai Ahmad Kur Bilal er begge syriske flygtninge, og til at guide sig igennem nogle af de mange nye ting om det danske samfund har de Ali Safi, som selv er flygtning.Foto: Peter Leth-Larsen

Der er mange spørgsmål, man ikke får svar på, når man går til danskundervisning. Mindspring er et kursus, der skal styrke flygtninges egen handlekraft i forhold til andre problemer end netop sprog og arbejde, som integrationsarbejde typisk handle

Annonce

Nyborg: Det er sidste dag på kursus-forløbet Mindspring med Nyborg Ungdomsskole. Ti flygtningedrenge i alderen 15 til 17 får deres beviser for at have gennemført kurset, og de får gode ord med på vejen af deres kammerater og kursuslederne.

Til daglig går de ti drenge i modtageklassen på Nyborg Ungdomskolen, men i otte uger har andre emner været på programmet til Mindsping-kurset.

Deltagerne, der alle er i nogenlunde samme livssituation og har samme køn og alder, har talt om emner som stress, traumer og social kontrol med mindspring-træner Ali Safi, der selv har flygtningebaggrund og kom til landet for halvandet år siden.

De unge drenge kæmper alle med at blive en del af livet i Danmark i almindelighed og i Nyborg i særdeleshed. Mange vil gerne integreres, men ved ikke, hvordan man gør. Sådan havde Mohamad Haskou og Luai Ahmad Kuhr Bilal det også, inden de kom på Mindspring-kurset.

- Jeg er genert, og har haft svært ved at komme ind på folk. Kurset har hjulpet mig. Jeg er blevet meget mere åben nu, fortæller Luai, mens kammaraten Mohamad Haskou nikker.

- Jeg var meget ensom, nu har jeg lært at håndtere mine egne problemer og jeg er blevet mere social, siger han.

Begge drenge taler dansk, og Luai Ahmad Kur Bilal skal begynde i 10. klasse efter sommerferien, men alligevel er der en tolk til stedet under Mindspring-kurset. Dels for at oversætte, hvad der foregår til den danske medtræner, Birte Jung Lassen, og dels for at oversætte, hvad hun forklarer, når Ali Safi kommer til kort i danske forhold.

Hvad er Mindspring?

Mindspring er et gruppeforløb for og med flygtninge. Mindspring styrker deltagernes handlekompetencer, giver ny viden og bevidsthed og kan danne grundlag for et socialt netværk.Det er udviklet af den hollandske psykolog Paul Sterk. Mindspring er et sammensat engelsk navn med mange betydninger. I denne sammenhæng betyder det "en ny begyndelse".

Temaer der tages op er kulturelle normer, identitetsforandring, stress, traumer, ensomhed, kønsforskelle.

Det er Dansk Flygtningehjælp, der arrangerer forløb og uddanner Mindspring-trænere i Danmark.

Annonce

Danmark er frit

Meget af kurset går med at udveksle erfaringer med at bo i eksil og give deltagerne en ny indsigt i deres nye livssituation, og det er godt, synes de to unge drenge.

- Vi har lært hinanden endnu bedre at kende og har fået en ny og respektfuld måde at tale sammen på. Vi er blevet meget åbne og kan hjælpe hinanden, siger Mohamad Haskou.

Et af emnerne på Mindspring-kurset har været social kontrol. Drengene lærer om årsager og konsekvenser af social kontrol, og at man som ung i Danmark har ret til selv at vælge for eksempel uddannelse og ægtefælle. Det har været lidt af øjenåbner for Luai Ahmad Kuhr Bilal.

- Jeg vil nu holde op med at bekymre mig om, hvad andre tænker. Jeg er fri til selv at bestemme over mit eget liv. I Syrien er der stærk social kontrol, forklarer han.

Begge drenge savner deres familier, som de taler i telefon med hver dag.

- Det er stadig meget svært for mig. Bare alle de praktiske ting er svære. Tøjvask, rengøring og madlavning, fortæller Mohamad Haskou.

- De første tre måneder var meget meget ked af det. Jeg græd hver eneste dag og ville tilbage til min familie. Jeg bad faktisk Udlændingestyrelsen om at sende mig tilbage til Tyrkiet, hvor min familie er. Det kunne de ikke, og det er jeg lykkelig for i dag. Nu tror jeg på fremtiden her i Danmark, siger Luai, der har vist sig at være en dygtig student.

- Jeg har altid arbejdet meget på min fars restaurant, men nu studerer jeg. Det er lidt ærgerligt, at der absolut skal være sommerferie. Jeg vil bare gerne i gang med 10. klasse nu, smiler han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Ambitioner for kunsten, ja tak

Danmark For abonnenter

Rasmus Paludan har fundet nyt hul i lovgivningen: Sætter 200 kroner på højkant til underskrivere af vælgererklæringer

CORONAVIRUS

Live: Corona aflyser uddannelsesbesøg for tusindvis af elever

Nyborg

Måtte købe køjesenge i Jysk: Nyborg Fængsel indlogerede udvisningsdømte på ufærdig afdeling i al hast

Annonce