Annonce
Faaborg-Midtfyn

Tilbud til alle unge: Ungehuse holder sommeråbent for første gang

"Pimp Ungehuset", "Spis min gris", "Bogorme og boldtosser" og "Male- og tegnedag" er nogle af temaerne for dagene i ungehuset i Faaborg og Ringe, hvor alle er velkomne, og det er gratis. Arkivfoto: Lasse Hansen
Selvom kalenderen siger sommer og ferie, så betyder det ikke, at de unge skal kede sig. Ungehuset i Ringe og Faaborg holder nemlig åbent, men det er uden store arrangementer. I stedet skal de unge kunne slappe af og få ro på i deres ferie sammen med gamle og nye venner.

Faaborg-Midtfyn: De sidste eksamener er slut, og verden ligger åben, i hvert fald i nogle uger hen over sommerferien for de mange elever, der har sommerferie. Det vil My Gaarde Andreassen, ungekoordinator i Faaborg-Midtfyn Kommune, gerne udnytte, og derfor har hun sammen med Ungdomsrådet arrangeret Åbent Hus i Ungehusene i Faaborg og Ringe i uge 28 og 29.

- Vi vil gerne vise, hvad de her huse kan. At man kan gå herhen og være fri for sine forældre og være fri for, at der er alle mulige voksne, der har en masse forventninger. Man kan bare få lov til at være der og slappe af, fortæller My Gaarde Andreassen og sammenligner det med et sommerhus.

- Hvis man var voksen, ville man tage hen i et sommerhus og slappe helt af i de her dage, og som ung kan man tage herhen og bruge det som sit sommerhus sammen med ens venner i løbet af ugen.

Annonce

Afholdes for første gang

Det er første gang, at Faaborg-Midtfyn Kommune holder åbent i Ungehuset i Faaborg og Ungekulturhuset i Ringe på denne måde, og det gibber i My Gaard Andreassen for at finde ud af, hvordan de unge tager imod det.

- Vi tester det, og vi er ret spændte på, om det kommer til at gå den ene eller den anden vej, netop fordi det er stille og roligt og nogle små aktiviteter. Der er ikke nogle store navne, som kan trække ekstra ind, det er et tilbud til de unge, hvor de har mulighed for bare at slappe af. Der er ikke nogen krav til dem, fortæller My Gaarde Andreassen.

Men selvom man har lov til at ligge på sofaen en hel dag, så er der alligevel arrangeret forskellige aktiviteter i løbet af ugen. Man kan blandt andet lave mad, tegne, udfolde sine kreative evner, læse i en af de mange bøger, der er udlånt til lejligheden, spille spil enten ude eller inde, og der vil også være et tøjbyttemarked, hvor man kan komme og gå, som man vil.

Unikt ungdomsråd skulle være med

Det var helt afgørende, at ungdomsrådet ville være med i projektet, men det var også vigtigt for My Gaarde Andreassen at vise de unge, at de har muligheden for at bruge de to ungehuse og også få flere til at føle sig hjemme.

- Huset står der jo, og det skal bare bruges. Jo flere unge, der kommer ind og ser det, jo bedre er det, og netop da sommerferien tilbyder den her fleksible tid, som vi ellers ikke har i hverdagen, hvor de unge er i skole, og hvor dagtimerne ikke rigtig giver nogen værdi, så brugte vi chancen på at få skabt nogle gode dagtimer, som har værdi her i sommerferien, siger hun.

Ungdomsrådet i Faaborg-Midtfyn Kommune er også ret unikt, da det hos langt de fleste ungdomsråd er de unge, der stemmer om, hvem der skal ind, men i Faaborg-Midtfyn kan alle, som har lyst til at være med, komme med.

- Det er faktisk ret interessant, fordi det giver en meget større dynamik med mange forskellige interesser, forklarer My Gaarde Andreassen.

Ungehuset i Faaborg har åbent fra klokken 9 til 17 mandag til torsdag og fra 9 til 15 om fredagen. Ungekulturhuset i Ringe har åbent i samme tidsrum fra mandag til torsdag, men har lukket fredag.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Regler må stoppe elløbehjul-rod

’Elløbehjul roder i bybilledet’. ’Elløbehjul kører for hurtigt der, hvor der er mange mennesker’. Sådan lød det i min radio i anledning af, at transportminister Benny Engelbrecht mandag holdt møde med de kommuner – deriblandt Odense - hvor det i dag er lovligt at køre på elløbehjul, og hvor elløbehjulene i dag fylder alt for meget i bybilledet på den kedelige måde. Både når de er i brug, og når de ikke er. Men radioværten kunne næsten ikke sige det mere forkert. Hvis et elløbehjul – som oftest ligger og – flyder et sted på gaden, så er det, fordi den person, der senest har brugt det, bare har smidt det. Uden så mange andre hensyn end at det lige passede mig bedst der. Og hvis der er for meget fart på elløbehjulet, så skyldes det udelukkende den, der styrer tempoet. For selvom elløbehjul er smarte, sjove og et godt alternativ til flere biler på vejene, så kan de hverken flytte sig fra et sted fra et andet eller sætte farten uden hjælp fra et menneske. Ansvaret for det rod, som er opstået i kølvandet på lovliggørelsen af elløbehjulene, ligger kun ét sted: Hos dem, der bruger dem. Det er derfor, der er opstået et behov for regler. Fordi tankeløsheden og fraværet af hensyntagen lever for godt hos nogle af dem, der bruger elløbehjulene. Vi skal alle sammen være her og kunne færdes sikkert i trafikken. Så det er mit ansvar, at jeg kigger mig for, inden jeg går over en vej – at jeg ikke bare træder ud i forventning om, at de hjulede trafikanter standser. Det er mit ansvar, at jeg sætter min cykel i et stativ eller i det mindste parkerer den, så den fylder mindst muligt på et fortov, fordi jeg lige skal hente et par bukser, en fløderand eller fire tallerkener. Og det er mit ansvar, at jeg ikke parkerer min bil foran en ud- eller indkørsel, så jeg spærrer vejen for andre. Men nogle brugerne af elløbehjul er ikke det ansvar voksent eller bevidst, og så må der regler til. Og sanktioner til dem, der ikke kan finde ud af at følge dem. Selvom det ville været meget nemmere, hvis vi bare ryddede op efter os selv og tog hensyn til andre.

Annonce